През последните дни Русия достига нови печални рекорди: всеки ден

...
През последните дни Русия достига нови печални рекорди: всеки ден
Коментари Харесай

Ковид-19 в Русия: катастрофа в страната с пет собствени ваксини


През последните дни Русия доближава нови печални върхове: всеки ден с ковид се заразяват по близо 40 000 души, а над 1000 умират от Ковид-19. Пълна злополука в страната, която първа сътвори ваксина.

Болница в Москва

Ситуацията в Русия е трагична: през последните дни страната регистрира по близо 40 000 нови инфекции с ковид и по над 1000 жертви дневно. Това накара президента Владимир Путин да се изкаже по въпроса. В скорошното си послание към народа той въздъхна надълбоко, преди да произнесе началното " Скъпи другари ", след което напомни на руснаците, че са длъжни незабавно да излязат в карантина, в случай че са имали контакт със инфектиран с ковид. Путин беше очевидно сърдит. В обръщението си той поддържа предлагането на държавното управление дните най-малко до 7 ноември да бъдат оповестени за неработни в цяла Русия. " Подобно нещо не се е случвало в никакъв случай ", сподели още Путин по отношение на растящия брой новозаразени и жертви.

Много инфектирани, малко имунизирани
Редакцията предлага
На доста места лечебните заведения изнемогват, погребалните организации работят непрекъснато. Руската статистическа работа " Росстат " записва мощен спад на популацията. И тази злополука удря таман страната, която освен разполага с пет лични ваксини против ковид, само че и първа в света сътвори и утвърди за потребление имунизацията " Спутник V ", наричайки я гордо " най-хубавата в света ".

Досега обаче в Русия са напълно имунизирани едвам към една трета от 146-те милиона жители на страната. Препаратът " Спутник V " и до момента не е получил утвърждение нито от Европейската лекарствена работа ЕМА, нито от СЗО. Мнозина руснаци са скептични. " Тялото си е мое и аз самичък вземам решение какво да вкарам в него ", споделя един московчанин. Възрастна гражданка твърди, че на драго сърце би се ваксинирала с препарата на Biontech/Pfizer, само че " никога със Спутник ".

При това в тази най-голяма страна в света към този момент вършат задоволително реклама на имунизациите - с плакати по улиците, а и в държавната телевизия. Известният доктор Денис Проценко неотдавна също насочи зов към всички руснаци да се ваксинират против ковид. Но доста от хората не се доверяват на тази спусната " от горната страна " акция.

Статистикът Алексей Ракша твърди, че скептицизмът на руснаците се дължи частично на формалните данни, които не отразявали действителната обстановка. От друга страна високопоставени политици постоянно пропущали да дадат позитивен образец на сънародниците си ß да вземем за пример в носенето на защитни маски. Путин, да вземем за пример, който не отиде на срещата на Г-20, нито пък на Световната конференция по климата в Глазгоу точно поради тежката обстановка в Русия, в никакъв случай до момента не се е показвал с защитна маска. Обикновените жители обаче са застрашени от санкция, в случай че бъдат хванати на публични места без маска.

А на всичкото от горната страна политици и държавни чиновници прекомерно постоянно насочат спорни апели по отношение на пандемията. " Кое е правилно, и кое е неистина - народът към този момент изцяло се обърка. И всичко това подхранва типичните постсоциалистически и постсъветски антиваксърски настроения ", споделя Ракша.

Политоложката Татяна Становая подлага на критика Путин за това, че се е отдалечил от народа и трансферира всички решения по отношение на пандемията на районите и държавното управление. " Президентът желае хората да го виждат в добра светлина, само че по този начин той жертва живота на своето население ", написа тя в обществената мрежа Телеграм.

Хаотични послания, комплицирани хора

И по този начин цялото ръководство на пандемията в Русия има безреден темперамент. Ту се раздават на лотария коли и жилища в Москва, с цел да се стимулират хората да се имунизират, ту се позволяват доста хиляди фенове и то без маски на спортни събития - да вземем за пример на мачове от Европейското футболно състезание в Санкт Петербург през лятото. Веднъж се твърди, че Русия е минала през пандемията по-добре от други страни и че всичко е под надзор, а цитираните след това пагубни цифри за болните и умрелите слагат всичко това под огромно подозрение.

В Москва и Санкт Петербург, където обстановката е изключително трагична, с изключение на оповестените свободни дни до 7 ноември влезе в действие и непълен локдаун, въпреки че формалните управляващи не го назовават с това име. Отворени са единствено супермаркетите и аптеките - изключенията от това предписание са доста малко. Какво ще последва след 7 ноември - не е ясно. Ако за влизане в ресторант или в публичния превоз стартират да се изискват локалните документи за имунизирани и преболедували, всички чужденци биха имали голям проблем - тъй като множеството не са регистрирани в системата на съветското опазване на здравето и няма по какъв начин да получат съответния QR-код.

Засега към момента не е взето решение за наложително имунизиране, съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков. Де факто обаче в доста от съветските райони и без друго то към този момент е въведено за избрани специалности. Срещу наложителното имунизиране се изрече президентът Путин, който съобщи: " Всяко наложено от горната страна решение ще води до неговото заобикаляне. Тогава хората ще си купуват документи ". И фактически, сходни измами към този момент се виждат. Известната компания за антивирусен програмен продукт " Лаборатория Касперски " откри рускоезични уеб сайтове, на които се продават фалшифицирани европейски документи за имунизация. Предполага се, че те са дело на съветски хакери.

Пътешествие вместо изолираност?

Освен че в Русия липсват ясни инструкции, няма и същинска социална полемика по отношение на рестриктивните мерки, тъй че жителите да могат да се ориентират и да ги поддържат. За сметка на това пък се счита съвсем за похвално да се саботират наложителните правила - хората в метрото носят предписаните маски, само че прекомерно постоянно те са свлечени единствено под брадичката. А откакто бяха оповестени за неработни дните до 7 ноември, доста от хората вместо да си седят у дома, очевидно са почнали да възнамеряват пътувания. Медии оповестиха за приръст на резервациите за пътувания със аероплан.

Все отново вероятността да се вкара условието за документи увеличи до известна степен готовността на руснаците да се имунизират. Тази наклонност регистрира здравният министър Михаил Мурашко. Но даже и това сътвори нов проблем. От голям брой райони на Русия бе обявено за дефицит на " леката версия " на " Спутник V ", от която се изисква единствено една доза за приемането на имунизационен документ.

***
Вижте и това видео от края на 2020 година:
Все повече жертви на Ковид: делникът на един траурен екип от Русия
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР