През последните дни наблюдаваме тенденция на нарастване на случаите на

...
През последните дни наблюдаваме тенденция на нарастване на случаите на
Коментари Харесай

Covid-19: Идва ли нова вълна?

През последните дни следим наклонност на повишаване на случаите на Covid-19.  Дали приказваме за нова вълна и би трябвало ли да се ползват по-строги ограничения против разпространяването на болестта?

“Това, което най-вероятно циркулира сега в България, е разновидността “Омикрон “, допускаме, че това е подвариант BA.4 и BA.5, защото те бяха засечени в циркулация при започване на месеца “, сподели в предаването “12+3 “ на БНР  доц. Любомира Гломб , вирусолог от Националния център по заразни и паразитни заболявания и добави:

“Апелирам към по-мащабно проучване с PCR, тъй като единствено това проучване може по-нататък да бъде продължено с проучване със секвениране, с цел да установим тъкмо кой подвариант циркулира. Бързите проби не могат да дадат сходна информация. “

Тя акцентира още, че “респираторните вируси са с изразена зимна сезонност, само че това важи за тези вируси, които познаваме от десетилетия и хилядолетия. Covid-19 e единствено на две години измежду хората и не можем да приказваме за изразена сезонност. “

“Наблюденията ми във връзка с дисциплината на хората при предотвратяване от респираторни болести не са доста обнадеждаващи. Апелирам към демонстрация на повече доверие към експертите и към нашите познания “, споделя тя и приканва:

Апелирам и към отговорност – изолираност, когато се усещаме даже малко заболели, отдалеченост и добра вентилация . “

“Оказва се, че имунитетът против Covid-19 не е дълготраен. Нещата могат да се сложат под надзор с задоволително под напрежение свеж имунитет, което ще стане с слагането на бустерна доза “, показва още доцент Глоумб.

Чуйте диалога в звуковия файл.

По обявата работи: Зоя Димитрова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР