През последните 60 секунди в света са починали близо 34

...
През последните 60 секунди в света са починали близо 34
Коментари Харесай

Проф. Асен Гудев: Сърдечно-съдовите заболявания са индикация за ваксина срещу Covid-19

През последните 60 секунди в света са умряли близо 34 души вследствие на инфаркт на миокарда или инсулт. В България от сърдечно - съдови болести страдат 1,6 млн. души.
75% от повторните сърдечно - съдови събития са предотвратими. Глобалният проект за деяние 25X25 на СЗО цели намаление на преждевременната гибел, обвързвана с незаразни болести, с 25% до 2025 г. 
Смъртността, дължаща се на заболявания на сърцето и огромните съдове, е един от индикаторите, подлежащи в най-голяма степен на бърза смяна. Във връзка с това Българското и Eвропейското кардиологично сдружение призоват за обединени дейности за понижаване на преждевременната заболеваемост и смъртност в страните от Европейския съюз. 
Тъй като България продължава да няма проект за справяне със сърдечно - съдовите болести, които са главната причина за смъртност в страната, бе извършена кръгла маса „ Национален алианс за сърдечно-съдово здраве “ , проведена от водещи кардиолози у нас. 
Храните, които консумираме, двигателната просвета и замърсяването на въздуха са фактори, които могат да повлияят на болестта и смъртността от сърдечно-съдови болести, сподели в ефира на радио София проф. Асен Гудев – ръководител на Дружеството на кардиолозите в България и шеф на Клиниката по кардиология в университетската болница „ Царица Йоана “.
„ В България продължаваме да имаме прекомерно висок дял на преждевременната сърдечно-съдова смъртност “, сподели проф. Асен Гудев и посочи, че приказваме за преждевременна смъртност, когато пациентът е под 65 годишна възраст. В Европа тази граница е 70 година
Проф. Асен Гудев прикани хората, които страдат от сърдечно-съдови болести, да се имунизират против Covid-19 , защото рискът от затруднения в резултат на вируса е огромен.
Той добави, че сърдечно-съдовите болести не са противопоказание за имунизация, а тъкмо противоположното – те са индикация тези пациенти да бъдат ваксинирани против ковид.
Подробности можете да чуете в изявлението на Катя Василева с проф. Асен Гудев
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР