През последните 47 години безброй киномани са се сблъсквали с

...
През последните 47 години безброй киномани са се сблъсквали с
Коментари Харесай

Industrial Light and Magic – най-великото студио за специални ефекти в историята

През последните 47 години безчет киномани са се сблъсквали с работата на Industrial Light and Magic (ILM), даже и да не са го осъзнавали. Това е по този начин, тъй като екипът на ILM работи надълбоко зад кулисите, създавайки новаторски и правдоподобни образни резултати, които оказват помощ на феновете да се потопят в различен приказен свят за няколко часа, до момента в който гледат филми като „ Джурасик парк “ (1993), „ Трансформърс “ (2007) и франчайзите от „ Междузвездни войни “ и „ Карибски пирати “.

Сега даже има нов документален филм от шест елементи, наименуван „ Светлина и магия “, слага историята на компанията под прожекторите и пред колисите. Поредицата, която започва на платформата за стрийминг Disney+ на 27 юли, изследва историята и въздействието на студиото ILM, което филмовият режисьор и продуцент Джордж Лукас основава през 1975 година, до момента в който работи върху „ Междузвездни войни “.

И ILM фактически има защо да опише – студиото създава пионерски техники и технологии за образни резултати, които вършат гражданска война във филмовата промишленост. Както Жермен Люсие написа в Gizmodo: „ ILM безусловно промени света. “

„ Визуалните резултати основават магията, която кара хората да желаят да отидат на кино “, споделя Лукас в филмовия откъс. „ Филмите са своите специфични резултати. “

Компанията, която е филиал на Lucasfilm, печели голям брой оценки от основаването си, в това число 3 награди Еми, 15 награди Оскар за най-хубави образни резултати и 33 награди Оскар за научни и механически постижения. Днес тя черпи от гения на повече от 1200 чиновници по целия свят, в това число художници, софтуерни инженери, художествени шефове, редактори, продуценти, художници и техници по компютърна графика, всички от които си сътрудничат с режисьори, с цел да трансфорат образните си фантазии в действителност.

В ранните си дни компанията усвоява обичайни техники за образни резултати, като снимка на наследник екран, матово изобразяване и конструиране на модели и миниатюри. След което чиновниците в действителност стартират да вършат нововъведения, измисляйки по какъв начин да употребяват компютърна графика и цифрови изображения в игрални филми и разработвайки голям брой нови технологии по пътя.

ILM основава някои от най-ранните компютърно генерирани герои на сребърния екран, както се вижда във филми като „ Бездната “ (1989), „ Терминатор 2: Денят на страшния съд “ (1991) и „ Джурасик парк “. В промишлеността компанията е добре известна и със способността си да комбинира безпроблемно фотореалистични цифрови изображения с видеозаписи.

Съвсем неотдавна те създават и нова платформа за виртуална продукция в действително време, наречена StageCraft, която разрешава на основателите на филми да обкръжават актьорите с екрани, реалистично изобразяващи всяко място по света. Това значи, че основателите на филми могат да правят работата си от студиото, вместо да пътуват до отдалечени дестинации, с цел да създадат стремежи кадър, което икономисва безумно доста време и пари.

Като цяло екипът на ILM е работил върху повече от 350 кино лентата, в това число 25 от 50-те най-хубави международни боксофис шлагери, съгласно уеб страницата на компанията. Самият документален филм също е изработен от няколко мощни персони – сценаристът на „ Междузвездни войни “ и „ Индиана Джоунс “ Лорънс Касдан режисира поредицата, която включва изявленията с Лукас, Стивън Спилбърг, Джеймс Камерън, Рон Хауърд, Робърт Земекис и други авторитетни режисьори.

„ Това беше едно диво място “, споделя Касдан на събитие на „ Междузвездни войни “ в края на май пред Мат Шимковиц от A.V. Club. „ Първоначално никой не знаеше по какъв начин ще работи. Беше доста импровизиране, което докара до доста връзка. Когато хората осъзнаят уменията, които имат, те могат да бъдат разширени. В продължение на 40 или 50 години стедата беше такава, че гениите можеха да бъдат гении. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР