През последните 18 години общата употреба на тютюн в световен

...
През последните 18 години общата употреба на тютюн в световен
Коментари Харесай

Пушачите са намалели с 60 млн. за последните 18 години

През последните 18 години общата приложимост на тютюн в международен мащаб е спаднала, от 1.397 милиарда пушачи през 2000 година до 1.337 милиарда през 2018 година, или с почти 60 милиона души, съгласно световния отчет на Световната здравна организация.

Това значително се дължи на понижението на броя на дамите пушачи (346 милиона през 2000 година до 244 милиона през 2018 година, или спад с над 100 милиона).

За същия интервал използването на тютюн при мъже е повишена с към 40 милиона, от 1.050 милиарда през 2000 година до 1.093 милиарда през 2018 година (или 82% от сегашните консуматори в света - 1.337 милиарда тютюн).

За първи път Световната здравна организация регистрира, че броят на мъжете пушачи понижава. Констатациите показват по какъв начин ръководените от държавните управления дейности могат да защитят общностите от тютюнопушенето, да спасят живота и да оказват помощ на хората, които търпят вреди, свързани с тютюна.

„ Намаляването на използването на тютюн измежду мъжете бележи повратна точка в битката против тютюна “, съобщи доктор Тедрос Адханом Гебрейесус, общоприет шеф на СЗО. „ От доста години сме очевидци на непрекъснато увеличение на броя на мъжете, употребяващи смъртоносни тютюневи произведения. Но в този момент за първи път следим спад в използването им. СЗО ще продължи да работи в тясно съдействие със страните, с цел да поддържа тази наклонност към понижаване “.

Броят на употребяващите тютюн мъже се чака да намалее с над 1 милион през 2020 година спрямо равнищата от 2018 година и с 5 милиона до 2025 година

През идната година съгласно СЗО ще има с 10 милиона по-малко консуматори на тютюн, и с цели 27 милиона до 2025 година, което възлиза на 1,299 милиарда пушачи тогава. Около 60% от страните имат спад в използването на тютюн от 2010 година насам.

„ Намаляването на използването на тютюн в международен мащаб демонстрира, че когато държавните управления вкарат и засилят своите цялостни дейности, учредени на доказателства, те могат да защитят благосъстоянието на своите жители и общности “, съобщи доктор Рудигер Креч от СЗО.

 „ Въпреки това, плануваният спад на използването на тютюн измежду мъжете, които съставляват преобладаващото болшинство от употребяващите тютюн, може да се надгради и употребява, с цел да се ускорят напъните за препостигане на световната цел “, изясни доктор Виняк Прасад, началник на звеното за надзор на тютюна на СЗО. „ По-малко хора употребяват тютюн, което е съществена стъпка за подобряването на световното публично здраве, само че работата към момента не е свършена. Без да се засилят националните дейности, плануваният спад на използването на тютюн към момента няма да реализира световните цели за понижаване. Никога не би трябвало да отстъпваме в битката против Големия тютюн “.

Други основни констатации от отчета включват:

Приблизително 43 милиона деца (на възраст 13-15 години) са употребявали тютюн през 2018 година (14 милиона девойки и 29 милиона момчета).

Броят на дамите, употребяващи тютюн през 2018 година, е 244 милиона. До 2025 година би трябвало да има 32 милиона по-малко дами консуматори на тютюн. Повечето облаги се вършат в страни с невисок и междинен приход. Европа е районът, който реализира най-бавен прогрес в намаляването на използването на тютюн измежду дамите.

Азиатски трендове: Югоизточният азиатски район на СЗО има най-високите проценти на приложимост на тютюн, над 45% от мъжете и дамите на възраст 15 и повече години, само че се чака наклонността да намалее бързо до сходни равнища, следени в европейските и западноокеанските райони от към 25% до 2025 година Западният Тихоокеански район, в това число Китай, се чака да изпревари Югоизточна Азия като район с най-голям междинен % измежду мъжете.

Тенденции в Американския континент: Петнадесет страни в Америка са на път да доближат задачата за понижаване на използването на тютюн с 30% до 2030 година, което го прави най-хубавият от шестте района на СЗО.

Всяка година повече от 8 милиона души умират от използването на тютюн. Повече от 7 милиона от тези смъртни случаи са от директна приложимост на тютюн, до момента в който към 1,2 милиона се дължат на пасивното пушене. Повечето смъртни случаи, свързани с тютюн, се следят в страни с ниски и междинни приходи и области, които са обект на интензивна интервенция и маркетинг на тютюневата индустрия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР