„През последните 14 дни наблюдаваме тенденция на плавно покачване на

...
„През последните 14 дни наблюдаваме тенденция на плавно покачване на
Коментари Харесай

Ангелов: Броят на заразените се увеличава, но съотношението с излекуваните се подобрява

„ През последните 14 дни следим наклонност на гладко повишаване на числата както на заболелите с ковид, по този начин и на заетите болнични кревати “, заяви здравният министър Костадин Ангелов на постоянния брифинг за разпространяването на COVID-19 у нас.

Има обаче и една позитивна наклонност – усъвършенства се съотношението сред новозаразени и излекувани. Ако преди седмица е било 3 към 1, то в този момент е 2 към 1.

„ Броят на излекуваните беше 3117 против 8780 доказани случаи близо 3:1. За миналата седмица броят на излекуваните е 6996, а броят на доказаните случаи е 11 057, което прави отношение 2:1 “, уточни проф. Ангелов.



В момента са заети към 48% от леглата за неусложнени пациенти с ковид, а интензивните кревати са запълнени на 53%. Нямаме дифузна претовареност и това ни дава опция да препоръчаме използване на местен метод в другите области по отношение на обстановката със инфектираните.

" Повишението се дължи на настъплението на английския вид на ковид у нас. Увеличаването се дължи и на ограниченията, които бяха досега, само че и на високата схватливост и на високото равнище на по-бързо заразяване с този вирус ", съобщи Ангелов.

При потребност, на разнообразни места в страната ще се ползва местен метод в борбата с ковид, изясни проф. Ангелов. Той даде образец с Кюстендил и маските навън там, а също и с Бургас, където със заповед на шефа на РЗИ се усилват болничните кревати при ограничение на плановата хоспитализация и плановата действеност.

„ В София към днешната дата не се постанова такава мярка “, акцентира Ангелов.

Той отговори и на журналистически въпрос за правосъдно решение от Русе за правната легитимност на наложителното носене на маски. „ Такъв вид пандемия се случва един път на 100 година Когато се случва един път на 100 година, няма трайно и изпитано законодателство – би трябвало да минат най-малко 5 година, с цел да могат всички нормативни актове, закони, заповеди и наредби да имат правосъдна процедура. Със сигурност може да има несъгласие. В Министерство на здравеопазването работи един юридически отдел от 5 адвокати “, съобщи министърът.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР