Това е моментът, когато лихвените проценти по ипотечните кредити ще паднат, казват експерти

...
През последната година и половина Фед постепенно увеличи лихвените проценти
Коментари Харесай

През последната година и половина Фед постепенно увеличи лихвените проценти с около 5%. Въпреки че увеличенията помогнаха за охлаждане на инфлацията, те също така увеличиха разходите за получаване на ипотека. По време на пандемията американците видяха рекордно ниски лихвени проценти по ипотечните кредити от около 3%. Сега те са достигнали плато около 7%. Ако се чудите колко дълго ще останат там и дали е подходящо време за закупуване на жилище, тогава е полезно да знаете какво мислят някои експерти.

Започнете, като проучите опциите си за ипотека тук, за да видите на какъв лихвен процент отговаряте.

Кога според експертите лихвените проценти по ипотечните кредити ще спаднат?

Експертите са склонни да съгласни, че ипотечните лихви вероятно ще спаднат през следващата година и ще достигнат 5% до края на 2024 г. или началото на 2025 г. 

5% до края на 2024 г. или началото на 2025 г.

„Както Фед продължава да се бори с инфлацията и се доближава до целта си от 2%, ипотечните лихви трябва да реагират положително на стабилизирането и да започнат бавно да намаляват в началото на 2024 г. Моята прогноза е, че виждаме лихви около 6,5% през Q1 на 2024 г. и 5% през Q4 “, казва Браян Шахван, вицепрезидент и ипотечен банкер в William Raveis Mortgage.

„Много прогнози за ипотечните лихвени проценти от водещи институции не предвиждат спад до 6% или по-малко до края на 2024 г. или началото на 2025 г.“, добавя Кристофър Л. Страуп, MBA, CFP, финансов съветник в Abacus Wealth Partners.

Травис Салинг, кредитен служител в Fairway Independent Mortgage Corporation се съгласи, като каза: „Фед увеличи лихвите, за да помогне за забавяне на инфлацията и това проработи. Моята прогноза би била [ипотечните лихви] да се придвижат до ниските нива 6% в диапазона до края на следващата година и в диапазона от 5% до 2025 г.“

„Не мисля, че ще видим по-ниски лихвени проценти по ипотечните кредити до някъде през следващата година – втората половина? Когато лихвите се понижат, мисля, че те ще бъдат в диапазона от 6% до 6,5%. Може би малко под 6%. Но не очаквам лихвите да стигнат до под 5% скоро", казва Кевин Лейбовиц, президент и главен изпълнителен директор на Grayton Mortgage.

Вижте на каква ипотечна лихва бихте се класирали тук сега.

Една рецесия може да доведе до спад по-рано

Докато консенсусът е, че лихвите ще навлязат в стабилен, но бавен спад през следващите година или две, рецесията може да промени това.

„Тъй като потребителите започват да се сблъскват с реалните ефекти от увеличените повишения на лихвените проценти през изминалата година на техните дългове по кредитни карти, дългове за автомобили и наскоро въведени отново плащания по студентски заем, това може да тласне икономиката към рецесия – което бързо би намалило лихвите по ипотечните кредити“, казва Шахуан, „Ако индексът на потребителските цени се повиши или Федералният резерв продължи да повишава лихвения процент на Федералния резерв, според мен шансовете за рецесия са много по-големи.“

Салинг също отбелязва възможността. Той каза: „[Фед] възприема подход на изчакване, за да види дали трябва да повиши лихвите по-високо. Те биха могли да започнат да намаляват лихвите, ако икономиката започне да се срива поради по-високите лихви.“

Трябва ли да изчакате, за да си купите нов дом?

Въпреки че цените вероятно ще спаднат леко през 2024 г., това не означава непременно, че трябва да изчакате, за да си купите жилище.

Купуването, когато цените са в по-висока граница, може да означава по-ниски цени на жилищата и по-малко войни за наддаване. Също така може да бъде полезно да започнете да изграждате капитал и да извличате данъчни облекчения възможно най-скоро.

„Независимо от това накъде се развиват лихвите по ипотечните кредити оттук нататък, има един съвет, който винаги давам на клиентите си в процеса на закупуване на жилище: Оженете се за къщата, но датата на лихвения процент“, казва Страуп. „Ако решите да приложите тази стратегия, вие приемате днешните лихвени проценти като необходимо зло. След това планирате да рефинансирате ипотеката си в някакъв момент в бъдещето, след като лихвените проценти паднат.“

Как да проследите лихвите по ипотечните кредити

Искате ли да следите ипотечните лихви през следващата година? Лейбовиц казва да се провери икономическата база данни на Федералния резерв.

Той добавя: „Обикновено лихвените проценти на пазара не падат, докато няма лоши новини (рецесия, по-висока безработица, дефлация и т.н.). Не сме виждали нито едно от тези неща да се случва. говорят за „меко кацане“, но това е трудно да се създаде. Членовете на Федералния резерв знаят това, така че вярвам, че не бързат да намаляват лихвите.“

Разгледайте днешните ипотечни лихви сега, за да научите повече.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР