През почивните дни талибаните си организираха военен парад, предаде АФП.

...
През почивните дни талибаните си организираха военен парад, предаде АФП.
Коментари Харесай

Военен парад на талибаните: Между демонстрация на сила и опит за спиране на протестите |

През почивните дни талибаните си проведоха боен церемониал, съобщи Агенция Франс Прес. Демонстрацията на оръжия, разграбени от американските военни бази в страната, пристигна на фона на следващото обновяване на митингите против режима.

Миналата седмица избухнаха нови митинги против талибаните в Маймана, столицата на провинция Фариаб. Причината беше карцерът на пълководец на узбекските талибани, който беше упрекнат в скрит план за похищение. Протестите провокираха етническо напрежение между узбекски и пущунски цивилни и талибански бойци. Появиха се и известия за конфликти с убити. Тази информация досега е непотвърдена.

Заради тези събития в северозападната провинция бяха изпратени подкрепления. Този акт видимо успокои напрежението. Все отново обаче талибаните взеха решение да показват, че имат оръжията, с които да потушат всевъзможни вълнения.

И по този начин, в неделя колони от маскирани бойци, облечени в бяло с кърпи, на които е изписана Шахадата, както и носещи наложителните бронежилетки и автомати маршируваха из улиците на Маймана. Зад тях се придвижваха други бойци, облечени в камуфлажни униформи. Част от тях управляваха и бронираните коли, които американските военни изоставиха при изтеглянето си от страната.

Акцията в отдалечените региони има и друга цел - да уплаши командирите в тези региони, които все по-често не се преценяват със заповедите от Кабул. Причината за това разцепление в редиците на талибаните е икономическата рецесия и гладът в страната. ( повече от 22,8 млн. души, или повече от популацията на Афганистан, са застрашени от апетит. От недохранване ще страдат над 3,2 млн. деца под 5 години.) Командирите в далечните провинции нямат достъп до храната и удобствата, с които разполагат тези в Кабул и покрайнините му. Това е и повода управлението на държавното управление да не може да упражнява надзор върху тях. Ето за какво ръководещите взеха решение да покажат иззетите оръжия и да си върнат контрола върху всички командири.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР