През периода март - юни България ще се включи в

...
През периода март - юни България ще се включи в
Коментари Харесай

България се включва в европейската кампания за деклариран труд

През интервала март - юни България ще се включи в общоевропейската акция за заявен труд 2020, която се провежда от Европейската комисия и в частност от Европейската платформа за справяне с недекларирания труд. Кампанията цели, посредством даване на информация за изгодите от декларирането на всички приходи и обезпечаването, да се стимулират актуалните и бъдещите работещи, работодателите и самонаетите да работят на ярко.

Според наложилата се формулировка, употребена от платформата, недекларираният труд включва действия, за които се заплаща и които са законни по своето естество, само че не са декларирани пред обществените управляващи. Недекларираният труд визира всички. Той излага служащите на голям брой опасности. Възпрепятства лоялната конкуренция и подкопава обществените финанси, обществената отбрана и по-обширното обществено доближаване. Тези провокации се изострят в подтекста на трудовата подвижност на вътрешния пазар и в бързо изменящия се свят на труда.

Кампанията ще се организира главно през обществените мрежи. За задачата е основана Facebook страница „ Всички права непокътнати “ (https://www.facebook.com/BG4FairWork/), в която се разгласява потребна информация за правата, свързани с декларирането на приходите. С цел да се търсят аргументите за казуса и възможни решения по-късно, е основана онлайн анкета (https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScMWvW2JjKieXKRlL1IbMUuk2MBmjSiSG4St8OB5PmsXyGgeQ/viewform), с която се цели да се открият главните претекстове, заради които хората са подготвени да работят недекларирано, както и какво ги стимулира или би ги стимулирало да заявяват всичките си приходи.

Създаден е и YouTube канал (https://www.youtube.com/channel/UCkf_wf_5aQPuZgJBGJVBJFQ?view_as=subscriber&fbclid=IwAR3g10e6QPs-HPSTk0hls5Er8Wjqz8J61qLhnNrgs93lzs9GDB466yX_S2U), в който ще се разгласяват видеа, предоставящи повече информация за правата при работата на ярко, както и за загубите от недекларирания труд Информация за акцията е оповестена и на интернет страницата на ИА „ Главна ревизия по труда “ - http://www.gli.government.bg/, достъпът до която е обезпечен посредством специфичен банер на акцията.

За България акцията се провежда от Главна ревизия по труда с дейното партньорство на Министерството на труда и обществената политика, Националната организация за приходите, Националния застрахователен институти, Агенцията по заетостта, на всички национално представителните организации на служащите и чиновниците и на работодателите – КНСБ, КТ „ Подкрепа “, БСК, АИКБ, КРИБ, БТПП, ССИ.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР