През първото тримесечие на 2023 г. обемът на инвестициите в

...
През първото тримесечие на 2023 г. обемът на инвестициите в
Коментари Харесай

Инвестирането в имоти се срина

През първото тримесечие на 2023 година размерът на вложенията в ЦИЕ е намалял с към 57% по отношение на същия интервал на предходната година. Въпреки това, спадът в района е по-малък от този в Европа - 62%. Прогнозирането на пазарната интензивност за остатъка от годината, поради актуалните условия, е предизвикателство, само че упованията са да доближи 5 - 6 милиарда евро при сегашната траектория, съгласно последния отчет на Colliers  - " Инвестиционна сцена за първото тримесечие на 2023 година ".

Темпове на растеж на капиталовия размер в ЦИЕ

Кевин Търпин, Регионален шеф финансови пазари, Colliers ЦИЕ, изяснява: " Инвестиционните размери в ЦИЕ бяха на едни от най-ниските си равнища, регистрирани след огромната финансова рецесия. Полша въпреки всичко си обезпечи 50% дял за първото тримесечие на 2023 година, следвана от Чехия с 31%. Интересно е, че Румъния и България имаха по-добър старт на годината, в сравнение с през 2021 и 2022 година " По-същественото възобновяване ще зависи в огромна степен от подобряването на инфлационната и лихвената среда, с цел да се преодолее несъответствието в ценообразуването.

Доходност от първокласни активи през първото тримесечие на 2023 година

" При неналичието на задоволително данни за пазара остава предизвикателство да се дефинира къде тъкмо се намира доходността сега.  При тези условия Colliers може да показа прогнози, основани на оценка на настройки и лични наблюдения, взимайки поради настоящите пазарни условия. В допълнение на това, би трябвало да се отчетат и фактори като лихвените проценти, ESG и структурните промени на пазарите, доминирани от наемателите за някои от секторите на имотния пазар ", прибавя Търпин.

Понастоящем общите разноски за финансиране са сред 5 и 6%, което се дължи на доста по-високите лихвени проценти спрямо преди 12 месеца, както и на разноските за други финансови принадлежности, като да вземем за пример лихвени суапове. Освен това предходният великодушен спред сред разнообразни капиталови тактики (напр. облигации), понижа и също накара вложителите да се замислят и да преразгледат своите портфейли и подходи.
 istock istock
Разпределение на вложенията в ЦИЕ по браншове

Индустриалните и логистичните парцели си възвърнаха лидерската позиция и изпревариха офисите и комерсиалните площи през първото тримесечие на 2023 година, при които се наблюдаваше спад на интензивността, а неналичието на артикул стана по-очевидна. Сред главните преводи бяха продажбата на активи на Panattoni в Полша на стойност над 300 млн. евро., а при комерсиалните площи - Trei продаде портфолиото си от супермаркети в Чехия и Словакия за над 200 млн. евро.

Вдигат наемите на офиси

Разпределение на вложенията в ЦИЕ по генезис на купувача

Местният капитал господства на капиталовия пазар като този с генезис от ЦИЕ е с дял от 53% от общия размер. Международният капитал към момента е деен в района, само че комбинацията от по-малък брой благоприятни условия, които се оферират намерено, и необятно обсъжданите макро и финансови провокации понастоящем карат вложителите да отсрочат вземането на решения. Очаква се сходна наклонност и през останалата част от годината.
 istock istock
Икономически индикатори и движещи сили

Въпреки че е налице повече изясненост по отношение на инфлацията, мъчно може да се предвижда посоката на развиване на лихвените проценти или опасността от банкова рецесия и евентуалната кредитна рецесия в развитите стопански системи. Остават в действие и други геополитически провокации, както и такива, свързани с COVID-19, което изяснява за какво световните стопански вероятности, дружно с вероятностите за ЦИЕ-6, се утежняват малко спрямо тези от преди няколко месеца. Независимо от това, в случай че някой външен фактор или събитие не провокира основна отрицателна смяна в икономическата интензивност в еврозоната, от компанията чакат ЦИЕ да продължи да изпреварва западните си сътрудници в дълготраен проект, с помощта на фондовете на Европейски Съюз и атрактивния бизнес подтекст.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР