През първото тримесечие на 2022 г. финансовият сектор очаква значително

...
През първото тримесечие на 2022 г. финансовият сектор очаква значително
Коментари Харесай

Финансовият сектор очаква значително ускоряване на инфлацията

През първото тримесечие на 2022 година финансовият бранш чака " доста ускорение на инфлацията ". Това излиза наяве от публикация на Министерството на финансите, която показва упованията на необятен кръг финансови медиатори - търговски банки, инвестиционни медиатори, пенсионно-осигурителни сдружения и управляващи сдружения. Близо 70% от участвалите в анкетата на МФ финансови специалисти чакат " мощно повишаване на инфлацията " до края на март. Едва 25 на 100 считат, че ще има едва покачване на потребителските цени. 

В края на 2021 година годишният ритъм на инфлация се форсира до 6.6% съгласно ХИПЦ, главно заради значителното повишаване на енергийните артикули и обвързваните с това вторични резултати. Завишените инфлационни упования на медиаторите се следят на фона и на продължаващо покачване на годишния ритъм на инфлация в еврозоната, който съгласно предварителната оценка на Евростат е 5.1% през януари.

Накъде ще тръгнат лихвите

Преобладава мнението, че до края на март ще се запазят настоящите равнища на лихвените проценти по депозитите, които в действителност са близки до 0%, а при по-големите влогове лихвата е негативна. Има обаче и упования, подкрепящи покачване на възвръщаемостта на банковите депозити, което предвид на упованията да стартира нормализация на паричната политика на ЕЦБ не наподобява безпричинно.

Колкото до лихвите по заемите, от финансовия сектор продължават да чакат леко покачване. " Повишеният риск на фона на ускореното повишаване на кредитирането за частния бранш, изключително в сегмента на потребителските и жилищните заеми, както и предстоящата смяна към стягане на паричната политика на ЕЦБ, могат да се свържат с упованията на медиаторите за леко повишаване на лихвените проценти по заемите ", показват от финансовото министерство. 

Какво се чака за главната активност на банките

Търговските банки чакат заемът за частния бранш да продължи да се развива възходящо при започване на годината, след като в края на 2021 година годишното му повишаване се форсира до 8.7%. За тази динамичност способства главно относителното високо търсене на заеми от семействата, и в помалка степен търсенето на заем от компаниите. Годишният напредък на заемите за нефинансови предприятия през ноември възлезе на 4.6% при 3% в края на 2020 година

Банките чакат размера на дълготрайните заеми за компании да форсира растежа си по отношение на предходното тримесечие, до момента в който този на овърдрафта на компании леко да се забави. Това евентуално отразява и упованията на банките за последователно понижаване на несигурността и възобновяване на частните вложения.

При заемите за семейства също ще има ускоряване на тези с по-дългосрочен матуритет, до момента в който при тези доминирани в евро няма да има основна смяна. По-високото търсене на заеми от страна на семействата, с изключение на с нарастването на приходите, ниските лихвени проценти и възходящите цени на жилищата, може да се свърже и с възходящи инфлационни упования.

Като цяло привлечените депозити от семействата се чака леко да покачат повишаването си, до момента в който тези от компании леко ще забавят растежа си. На фона на исторически ниските лихвени проценти и негативна действителна възвръщаемост, банките чакат дълготрайните депозити на семействата да намалеят.

Конкуренцията в сегмента на кредитирането ще продължи да нараства, като тази от лизингови компании леко ще се форсира, отбелязва МФ.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР