През първите шест месеца на годината банките в България отчитат

...
През първите шест месеца на годината банките в България отчитат
Коментари Харесай

Печалбата на банките продължава да расте

През първите шест месеца на годината банките в България регистрират облага от 918 млн. лева, което е със 117 млн. лева повече от същия интервал на 2018 година, когато бе маркиран връх по този индикатор. Това демонстрират данните на Българска народна банка, представени от " Капитал ".

Изданието показва, че тези резултати са подкрепени от растежа в кредитирането, който към края на май бе приблизително 6% и от завършилите стрес проби на шест от банките от страна на ЕЦБ, които преди инспекцията интензивно са се освобождавали от неприятни заеми и съотетно тази година имат по.малки разноски за обезценки.

Към края на юни разноските за обезценки в банковата система са 183 млн. лева при начислени 207 млн. лева за същия интервал на предходната година. Намалява тежестта и на неприятните заеми, които брутно към този момент са 6.4 милиарда лева, или 7.2% от общия размер на заемите. Леко стесняване има на административните разноски.

Друга причина за положителния резултат на банковия бранш е растежът на активите. В края на юни те доближават до 108.6 милиарда лева

При депозитите динамичността е позитивна до 91.8 милиарда лева, като за второто тримесечие на годината семействата са нараснали спестяванията си в банките с 644 млн. лева, а бизнесът - със 152 млн. лева

В бранша има и 3 милиарда лева неразпределена облага, е видно от статистиката на банковия регулатор. Данните регистрират понижение на личния капитал в системата с 18 млн. лева до 14.1 милиарда лева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР