През отминалата седмица отбелязахме Деня на майчиния език, който се

...
През отминалата седмица отбелязахме Деня на майчиния език, който се
Коментари Харесай

Говорят ли българите чужди езики

През отминалата седмица отбелязахме Деня на майчиния език, който се празнува на 21 февруари съгласно календара на Организация на обединените нации. Кои обаче са нациите в Европа, които приказват повече от един език и то добре? Поглеждаме към статистиките, предоставени от Евростат.
 Ученето на непознат език и коя е оптималната възраст, на която го учим най-добре
Защо няма смисъл да учим непознат език, откакто навършим 18

Любопитно ново изследване

Като цяло европейците са сносно с непознатите езици - към 65 % от популацията на Стария континент приказват най-малко още един език с изключение на майчиния си. Сравнението със Съединени американски щати е стряскащо - там този % е 20.

Не по-малко стряскаща обаче е разликата с хората, владеещи непознати езици в северната част от Европа спрямо тези от южната. Скандинавските страни несъмнено са първенци по владеенето на най-малко един непознат език, което не може да се каже за хората от Румъния, Унгария и България, както и в по-малка степен за Средиземноморските страни.
 Снимка 607878

На пръв взор изненадващо е, че Англия е страната, където минимум поданици владеят непознати езици. Но би трябвало да се досетим, че британският е най-масово говореният непознат език, поради което британците не усещат потребност да учат други. Там единствено 34 % от хората го вършат.
 Снимка 607876

Подобно е ситуацията и в Ирландия, където британският е формален език - 50 % от хората приказват непознат език. На другия полюс пък са Швеция (96.6 %), Латвия (95.7 %), Дания (95.7 %), Литва (95.6 %), Люксембург (94.5 %), Финландия (92.1 %), Малта (91.8 %) и Естония (91.2 %), разбираме от уеб страницата на.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР