През октомври нагласите на инвеститори и анализатори относно икономическото развитие

...
През октомври нагласите на инвеститори и анализатори относно икономическото развитие
Коментари Харесай

Влошаване на инвеститорските нагласи в еврозоната през октомври



През октомври настройките на вложители и анализатори по отношение на икономическото развиване в еврозоната се утежниха по-силно от предстоящото предвид на терзания по отношение на фискалната политика на Италия и вследствие на по-строгия надзор в автомобилната промишленост във връзка с разпоредбите за отделяните нездравословни газови излъчвания, демонстрират резултати от последно изследване на основаната във Франкфурт компания за пазарни проучвания Sentix.

Индексът на инвеститорското доверие на Sentix, избран от изследване измежду 925 вложители в еврозоната, извършено сред 4-т и 6-и октомври, се намали до четиримесечно дъно от 11,4 пункта по отношение на 12,0 пункта през септември и упования на финансовите пазари за по-скромно намаляване към равнище от 11,7 пункта. Това съставлява утежняване на инвеститорското доверие за втори следващ месец и негова най-ниска стойност от юни насам, когато показателят удари дъно от 9,3 пункта (най-ниско равнище от октомври 2016 година).

Индексът Sentix, измерващ настоящата икономическа обстановка в еврозоната, се намали от 35 пункта през септември до 33 пункта през октомври, достигайки най-ниско равнище от април 2017-а година насам, до момента в който показателят на бъдещите инвеститорски настройки се увеличи едва до -8,3 пункта от -8,8 пункта през предходния месец.

" Влошаването на показателя евентуално касае полемиката за автомобилния бранш в Германия и несигурността за бъдещата фискална политика на италианското държавно управление ", уточни изпълнителният шеф на Sentix - Манфред Хюбнер.

Трябва да се има поради, че през предходната седмица немските производители на коли и държавното управление на Меркел реализираха компромисно съглашение за понижаване на замърсяването от дизеловите коли, откакто през февруари екологичните групировки завоюваха победа, която разреши на градовете в Германия да забранят потреблението на по-стари дизелови коли. Немското държавно управление изиска от производителите на коли да предложат на притежателите на по-стари дизелови модели разнообразни търговски тласъци и хардуерни корекции. Не всички производители на коли обаче се ангажираха с сходни реконструкциите, защото възможните хардуерните ремонти ще костват милиарди евро и ще изядат маржа на тяхната облага.

Инвеститорите също по този начин се тормозят по отношение на средносрочната фискална стратегия на Италия, като на този стадий управляващите в Рим не се преценяват с апелите на Европейската комисия за понижаване на плануваните бюджетни дефицити в сходство с разпоредбите на Европейски Съюз.

Въпреки отрицателната полемика по отношение на автомобилната промишленост и въпросите към продължаващото битие на немското съдружно държавно управление, показателят на инвеститорското доверие в Германия се увеличи през октомври до 20,0 пункта от 18,1 пункта през септември. Индексът, измерващ бъдещите настройки, набъбна от -11,0 пункта до -9,9 пункта, достигайки най-високо равнище от месец май насам, до момента в който показателят на настоящото икономическо показване - до 53,0 пункта от 51,8 пункта. " Германската стопанска система се охлажда, само че към момента не е налице криза ", уточни Манфред Хюбнер.

С оглед на продължаващото мощно показване на американската стопанска система преди изборите за Камарата на представителите през ноември, инвеститорските настройки в Съединени американски щати нараства, като съответния показател на Sentix се покачва през октомври до 25,3 пункта от 23,6 пункта през септември. Индексът на настоящата икономическа обстановка удари следващ рекорден връх от 66,5 пункта по отношение на 63,3 пункта през септември, до момента в който показателят на бъдещите настройки се усъвършенства по-слабо до -9,5 пункта от -10,0 пункта месец по-рано.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР