През октомври газът ще поскъпне с повече от прогнозираните до

...
През октомври газът ще поскъпне с повече от прогнозираните до
Коментари Харесай

Поскъпването на природния газ за октомври ще е с над 16 процента |

През октомври газът ще нарастне с повече от плануваните досега 16 %. Това стана ясно от думите на изпълнителния шеф на „ Булгаргаз “ Николай Павлов по време на днешното намерено съвещание в Комисията за енергийно и водно контролиране.

Причината е, че обсъжданата прогноза на „ Булгаргаз “ е правена преди близо три седмици, а единствено за последния месец цените на европейските тържища са се нараснали с 50 на 100 вследствие на по-голямото търсене на синьо гориво, каза шефът на държавното сдружение.

„ Прогнозите на водещите организации, които следят пазара на природен газ, не плануват понижение на цените за зимния сезон като тези прогнози демонстрират опазване на равнищата през идващото тримесечие, даже и през първото тримесечие на 2022 година. За последния месец цените на европейските газови пазари са скочили с над 50 %. При всички положения, даже и при тези нараствания „ Булгаргаз “ ще предлага газа най-малко на 20 % по-евтино спрямо тези цени “, съобщи още Павлов.

Експерти в сектора позволяват, че цените на синьото гориво за следващия месец може да доближат 90 лева/МВтч, което значи покачване за октомври с над 25 %.

От своя страна ръководителят на енергийния регулатор Иван Иванов през днешния ден уточни, че цените в България са с към 20 % по-ниски.

" Следим непрестанно изказвания, които могат да повлияят на цената на природния газ в международен мащаб. Изявлението, което направи съветският президент Путин преди два дни, че ще се усилят доставките на съветски природен газ за Европа, чакам да даде своето отражение в понижаване цените и евентуално след месец ще забележим дали има такава смяна, когато обсъждаме цените, които би трябвало да бъдат избрани за месец ноември “, добави шефът на КЕВР.

На първо число всеки месец енергийният регулатор утвърждава цена на природния газ, която не въздейства директно върху фактурите за парното и топлата вода, само че важи за бизнеса. Скъпото гориво неизбежно ще увеличи в допълнение индустриалните разноски на фирмите, които го употребяват като суровина. 

Ето по какъв начин се трансформираха цените на синьото гориво за бизнеса през 2021 година:

 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР