През ноември икономическата активност на Франция е с 12% по-ниска

...
През ноември икономическата активност на Франция е с 12% по-ниска
Коментари Харесай

Франция с по-ниска икономическа активност след новия локдаун

През ноември икономическата интензивност на Франция е с 12% по-ниска от естествената, откакто страната влезе за повторно през актуалната година в режим на локдаун поради ковид, заяви в понеделник Френската централна банка, осведомят Ройтерс и Блумбърг. 

Правителството наложи новото затваряне на страната на 30-ти октомври, с цел да попречва повишаването на случаите на Covid-19, макар че този път рестриктивните мерки са по-меки по отношение на въведените напролет, с цел да се ограничи отрицателното има въздействие върху втората по величина стопанска система в еврозоната. 

" Сега икономическото стесняване е три пъти по-слабо, в сравнение с при пролетната национална карантина. Това демонстрира, че сме се научили да работим групово, като в същото време пазиме работещите ", съобщи в интервю за френското радио RTL управителят на централната банка Франсоа Вилерой де Гало. Според актуалните прогнози целогодишната икономическа интензивност ще спадне с сред 9% и 10%, разкри той, само че добави, че " по-точни " оценки от страна на Френската централна банка би трябвало да се чакат в средата на декември. 

Френската централна банка съобщи, че се чака икономическата интензивност да се свие с 12% по отношение на нейните естествени равнища вследствие на новия локдаун, което е много по-лошо от спада с 4% през октомври, само че и надалеч по-добре от срутва с 31%, регистриран през април по време на една от най-строгите национални карантини в границите на Европа. Тази оценка на централната банка се базира на нейното ежемесечно изследване измежду 8500 бизнес водачи, извършено сред 28-и октомври и 4-ти ноември, като 90% от отговорите на интервюираните са били дадени след началото на новата национална карантина. 

Според същото изследване услугите, изискващи пряк контакт с клиенти, се чака да бъдат най-силно наранени от втория за годината локдаун, като с следи интензивност, която е с цели 40% по-ниска в търговията на едро и на дребно, в превоза, хотелиерството и в ресторантьорския бизнес. 

Междувременно се чака бизнесът в индустрия да означи по-скромна загуба от 7% по отношение на естествените равнища, а строителството да се сви с 8%, показва още Френската централна банка. 

Проучването се удостоверява от картината, обрисувана след новата обсада, имайки поради разграничи косвени данни, вариращи от трафик тапите до потреблението на електрическа енергия, които демонстрират, че на този стадий стопанската система се държи по-добре, в сравнение с при първия локдаун напролет. Това значи, че в този момент по улиците има доста повече хора, а бизнесът този път остава отворен в по-голямата си част спрямо март и април, когато френските мегаполиси представляваха " призрачни " градове. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР