През ноември 2022 г. общият показател на бизнес климата се

...
През ноември 2022 г. общият показател на бизнес климата се
Коментари Харесай

Подобряване на бизнес климата у нас отчитат от НСИ

През ноември 2022 година общият индикатор на бизнес климата се повишава с 3.5 пункта спрямо предходния месец, като растеж на индикатора е регистриран във всички следени браншове - индустрия, строителство, търговия на дребно и услуги, регистрират от Национален статистически институт след извършени анкети измежду представители на главните стопански действия у нас.



Промишлеността " се усилва с 0.8 пункта, което се дължи на по-благоприятните оценки и упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията. Подобряват се и прогнозите им за индустриалната интензивност през идващите три месеца.

Несигурната икономическа среда и дефицитът на работна мощ остават главните спънки за активността на предприятията, въпреки през последния месец да се регистрира понижение на отрицателното им въздействие.

Очакванията на мениджърите по отношение на продажните цени в индустрията през идващите три месеца са в посока на нарастване.

Строителство

През ноември съставният индикатор „ бизнес климат в строителството " се покачва с 2.2 пункта. Оценките на строителните бизнесмени за актуалното бизнес положение на предприятията се усъвършенстват, като и упованията им за идващите шест месеца са удобни. Същевременно анкетата записва и известно нарастване на получените нови поръчки през последния месец.

Най-сериозните проблеми за развиването на бизнеса не престават да бъдат несигурната икономическа среда, цените на материалите и дефицитът на работна мощ.

По отношение на продажните цени в строителството 49.4% от мениджърите плануват те да се покачат през идващите три месеца.

Търговия на дребно

Съставният индикатор „ бизнес климат в търговията на дребно " се повишава с 8.7 пункта, което се дължи на оптимистичните оценки и упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията. Прогнозите им за размера на продажбите и поръчките към доставчиците през идващите три месеца също се усъвършенстват.

Основните фактори, ограничаващи активността в бранша, остават несигурната икономическа среда, конкуренцията в сектора и незадоволителното търсене, като през последния месец се следи усилване на негативното им влияние.

Оценките на търговците на дребно по отношение на продажните цени през последния месец са в посока на нарастване, като 31.3% от мениджърите плануват те да продължат да се покачват през идващите три месеца.

Услуги

През ноември съставният индикатор „ бизнес климат в бранша на услугите " нараства с 5.3 пункта вследствие на удобните оценки и упования на мениджърите за бизнес положението на предприятията. Позитивни са и мненията им по отношение на актуалното и предстоящото търсене на услуги.

Най-сериозните усложнения за бизнеса не престават да са свързани с несигурната икономическа среда, дефицита на работна мощ и конкуренцията в сектора.

По отношение на продажните цени в бранша на услугите прогнозите на мениджърите са за известно нарастване през идващите три месеца.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР