През миналата година има забавяне на вноса на употребявани автомобили.

...
През миналата година има забавяне на вноса на употребявани автомобили.
Коментари Харесай

Какво се случва с цените на колите у нас

През предходната година има закъснение на вноса на използвани коли. " Това се дължи на по-голям интерес и търсене на нови коли от страна на клиентите. Сред аргументите е и тази, че цените на колите " втора употреба " се подвигнаха извънредно доста и действително част от използваните костват съвсем толкоз, колкото нов автомобил ", сподели Александър Костадинов, ръководител на Управителния съвет на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България.

От асоциацията обаче се надяват, че държавното управление и Народното събрание ще концентрират вниманието си върху това по какъв начин да подтикват новата чиста подвижност за сметка на вноса на мощно замърсяващи и амортизирани коли.

България е от дребното страни в Европа, които стигнаха равнищата на продажби на нови коли от 2019 година. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция Александър Костадинов, ръководител на Управителния съвет на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България. Той разяснява последния отчет за продажбите на нови коли на Европейската асоциация на автомобилостроителите (ACEA), съгласно който през 2023 година измежду страните от Европейски Съюз най-рязко са се нараснали продажбите на нови коли точно у нас. Според тези данни те са се повишили с 31,5 на 100 спрямо 2022 година до 37 724 броя. В страната ни най-вече са нарастнали продажбите на нови Plug-in хибриди (PHEV) - със 151,8 на 100 до 355 броя през 2023 година

Втори по напредък са били колите, задвижвани напълно от акумулатори (BEV), чиито продажби са били нагоре със 119,3 на 100 до 1816 броя. Продажбите на хибридни електрически транспортни средства (HEV) през предходната година са нарастнали със 79,5 на 100 до 693 автомобила. Новите коли, задвижвани посредством бензинови елементи, са нараснали продажбите си в България с 31,1 на 100 през 2023 година, достигайки 28 800. Продажбите на дизелови коли са били нагоре с 13,2 на 100 до 6032 броя. Само през декември 2023 година родните продажби на нови коли са скочили с 55,5 на 100 при осъществени 3123 автомобила. Това е бил третият максимален растеж на автомобилните продажби в Европейски Съюз през декември, демонстрират още данните от отчета.

По думите на Александър Костадинов аргументите за възобновяване по отношение на предпандемичната 2019 година са няколко.

" Едната е ниската база - към момента България е на последните места по продажби на нови коли и това се дължи освен на ниската покупателна дарба, а и на политиката на страната да подтиква вноса на остарели и замърсяващи коли, а не нови и екологични ", разяснява той.

Според него обаче главната причина за този растеж е обвързвана с смяна в мисленето ни.

" Българите в последна сметка започнаха да виждат, че е по-добре да купят нов автомобил, в сравнение с използван, тъй като по този метод пестят пари. Разбира се, разполагаемият приход евентуално е по-голям, в сравнение с е бил преди време ", сподели още той.
Сред аргументите Александър Костадинов уточни и поръчки, насъбрани в интервала 2021-2022 година, които са доставени със забавяне.

Той означи, че доставките на нови коли са се нормализирали значително и от втората половина на предходната година към този момент се движат в нормален темп. Има и изключения, които са свързани с първокласни и по-специфични коли, за които може да се чака над 1 година, само че нормалният период за доставка е в границите на 3-4 месеца.

Има ли растеж на цените?

Инфлацията се отрази и при колите с повишение на цените, само че това, което може би е характерно да се каже за новите коли, е, че не става дума просто за по-висока цена. В Европейския съюз редица системи за дейна и пасивна сигурност към този момент са стандарт. Да, има повишение на цените, само че клиентите получават повече за парите си, тъй като има доста повече съоръжение, което е стандартизирано, изясни специалистът.

Какъв е ползата към електрическата подвижност?

Миналата година делът на новите електрически коли се удвои и е към 6 % от целия пазар, сподели Александър Костадинов. Това обаче по думите му е невисок % по отношение на по-голяма част от Европа, където междинният % към този момент е от порядъка на 15 %.

Той уточни още, че страната ни е много обратно по отношение на съвсем всички останали членки на Европейския съюз, в които има многообразие от тласъци за покупка на електрически автомобили. Най-популярният е дотация, която се заплаща при покупка на чисто нов електромобил. По думите му в прилежаща Румъния тази дотация е над 9000 евро Според него наред с това може да се мисли за доста други тласъци, като поддръжка за развиване на зарядната инфраструктура и за понижаване на вноса на мощно замърсяващи коли.

Прогноза за продажбите на нови коли през 2024 година

Умерени оптимисти сме, чакаме, че ще има растеж на продажбите, въпреки че той ще се забави през тази година. Всичко в последна сметка зависи от това дали Народното събрание ще успее да сътвори условия, които да подтикват новата по-чиста и безвредна подвижност, сподели Костадинов, като засяга готвения Закон за поощряване на електрическата подвижност.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР