През миналата година една от големите новини във финансовия свят

...
През миналата година една от големите новини във финансовия свят
Коментари Харесай

Това е първата страна, която ще приеме изцяло дигитална валута

През предходната година една от огромните вести във финансовия свят беше решението на Китай да стартира да опитва с цифрова криптовалута, издадена от централната ѝ банка. Но през тази година друга комунистическа стопанска система евентуално ще я изпревари и ще се трансформира в първата страна, минала към напълно цифрова национална валута.

И тази страна ще се окаже Венецуела, излиза наяве от материал в Bloomberg. Това в действителност не е толкоз чудноват ход, като се има поради хиперинфлацията в страната, породена от социалистическите ѝ държавни управления през последните няколко години. И откакто те унищожиха цената на физическия боливар, в този момент е моментът да пробват и с цифровия.

Разбира се, не по този начин стоят нещата, в случай че питате локалният деспот Николас Мадуро. " Те водят война против физическата ни валута ", сподели той, представен от Zero Hedge. " Тази година ще преминем още повече към цифрова стопанска система в напредък. Зададох задачата стопанската система ни да стане изцяло цифрова. "
 Дъното на хиперинфлацията: Венецуела внася 71 тона хартия, с цел да печата пари
Дъното на хиперинфлацията: Венецуела внася 71 тона хартия, с цел да печата пари

Показателят в страната доближи 2354,8% през юли

В рамките на тази цифрова стопанска система, едно от нещата, които ще изчезнат, ще бъдат и физическите боливари, посочи номинално президентът на Венецуела в изявление пред локалния канал Telesur. Той уточни още, че единствено 3,4% от транзакциите в страната сега по този начин или другояче се правят посредством физически боливари, евентуално тъй като е доста неловко да се носи гигантското количество от тях, належащо даже и за най-базисни покупки, посредством точно на политиките на самия Мадуро. Други 77,3% се заплащат посредством дебитни карти, а 18,6% са в долари.

А поради гигантската хиперинфлация, която единствено за три години заличи 99,99% от цената на локалната валута, не просто хората не могат да я употребяват физически за транзакция. Всъщност Венецуела се трансформира в нарицателно за финансов крах, съвсем толкоз огромен, колкото и Зимбабве, защото даже цената за напечатването на боливарите е по-голяма от тяхната номинална стойност, което принуждава управляващите да теглят дълг в долари (тъй като никоя световна печатница не приема локалната валута) единствено с цел да печатат хартийки, които мигновено губят цялата си покупателна дарба.
 Лондонският съд лиши Мадуро от достъп до златото на Венецуела
Лондонският съд лиши Мадуро от достъп до златото на Венецуела

Англия признава водача на опозицията Хуан Гуайдо за категоричен президент

Това е показателно и от обменния им курс. В момента най-голямата банкнота в обращение, която има номинал от 50 хиляди боливара, в действителност коства 0,04 $. Затова и държавното управление имаше концепция да стартира емисия на банкноти от 100 хиляди боливара, което обаче се отсрочва, тъй като нямат средствата да ги основат.

Връщайки се към цифровата валута, това не е първия опит на Мадуро да потърси избавление в криптовалутите. В началото на 2018 година държавното управление му пусна petro - криптовалута, която трябваше да бъде обезпечена с петрола в страната. Идеята на ръководещите беше посредством нея да се заобиколят глобите на Съединени американски щати и да може локалният бюджет да набира средства по различни канали.

Първата емисия petro стана факт на 5 януари 2018 година, когато трябваше да бъдат пуснати 100 млн. единици от нея на обща стойност към 6 милиарда $, само че в последна сметка общият размер на емисията възлизаше на 2,3 милиарда $ месец по-късно. В края на януари обаче локалното национално заседание, намиращо се в областта на въздействие на опозиционната Демократическа партия, разгласи, че това е опит от управляващите да получават средства по непочтен път и че няма да признае petro.
 Венецуела продава златните си запаси, с цел да купи храни и медикаменти
Венецуела продава златните си запаси, с цел да купи храни и медикаменти

Постъпленията от договорката ще отидат непосредствено към Световната продоволствена стратегия към Организация на обединените нации, с цел да се избегне корупция

Паралелно с лансирането на petro в края на февруари, Maduro разгласи, че ще бъде пусната и версия, обезпечена в злато, а освен в нефт. Не стана ясно дали той засяга някакви съществуващи запаси от благородния метал, което е извънредно едва евентуално, като се има поради, че запасите на централната банка на страната се съхраняват в Лондон, или предстоящ рандеман на големите ресурси на страната. Това обаче не беше и значимо, защото златното petro не беше основано.

Криптовалутата тогава в действителност просъществува извънредно малко - единствено до август същата година, когато следващата финансова промяна на управляващите я отстрани. Да забележим дали с упования ѝ правоприемник през тази година ще се случи същото.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР