През месеците на голямата авария във Варненско езеро местното ВиК

...
През месеците на голямата авария във Варненско езеро местното ВиК
Коментари Харесай

ВиК – Варна обяви кафявата езерна вода за пречистена

През месеците на огромната повреда във Варненско езеро локалното ВиК начислява такса " филтриране на отпадъчни води ", смята услугата за осъществена и няма да връща суми на клиенти. Всичко това стана ясно от пояснения на шефа на сдружението Валентин Вълканов пред " Сега ". Миналата седмица Комисията за енергийно и водно контролиране стартира инспекция за дейностите на ВиК към повредата, като акцент в нея е събирани ли са пари за филтриране паралелно с изливаната нечистотия. Според Вълканов сдружението действа по разпоредбите и изобщо не иде тирада за огромно замърсяване от прекъснатия водопровод. Версията за липса на значимо замърсяване обаче явно не се споделя от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна, защото тя налага ежемесечна санкция от 44 400 лева на ВиК. А и Басейнова дирекция разгласи преди дни, че водата под Аспаруховия мост е червеникаво-кафява.

Казусът с такса " филтриране " касае към 27 000 клиенти от южните квартали " Аспарухово " и " Галата ". Именно тяхната отпадна вода след 2011 година се транспортира по езерното дъно до пречиствателната станция в село Тополи. Преди това обаче количествата постъпват в помпена станция в " Аспарухово ", а там също се правило филтриране. Вълканов показа интервенцията по този начин:

 

" Пречистваме твърди боклуци, имаме пясъкоуловители,

 

маслоуловители и така нататък Пречистваме водата, с цел да я вкараме в тръбата и да може да се изтласква. Остава да се пречисти с азот и фосфор, което към този момент се прави в Тополи ". Вълканов съобщи, че през интервала 1964 година - 2011 година било несравнимо по-лошо - водите от южния бряг се изхвърляли в езерото непосредствено от станцията в " Аспарухово ". " Изобщо не е огромно ", сподели той за настоящето замърсяване и разясни:  " Аварията си е повреда. Но водите се изливат стотици метри във вътрешността, на дъното на езерото, там има течения, които ги разпръскват ". Освен това екипи на ВиК влезли с лодка в езерото и взели проби по време на повредата, а резултатите били наред (анализът е осъществен в лабораторията на дружеството).

В момента ВиК апелира санкцията за 44 400 лева от Регионална инспекция за опазване на околната среда. Според Вълканов тя е несправедлива, тъй като

 

приходът от клиенти за пречистването възлизал на към 35 000 лева,

 

а се харчело за служащи, ток... - глобата била доста по-голяма от паричните приходи. " Тази канализация е смесена - има и дъждовни, и битови води ", сподели още той.

Междувременно от отговор на Регионална инспекция за опазване на околната среда до " Демократична България " излиза наяве, че спирането на тръбопровода е в действителност огромно - водолазният оглед на 4 февруари открил, че двете елементи от оборудването стоят на 42-43 метра един от различен.  До през днешния ден не се знае по какъв начин се е случило увреждането.

 

" Тръбата е скъсана от заварката,

 

като лицевите елементи са мощно деформирани ", написа в документа. И още един любопитен факт става изтъкнат от отговора. Той демонстрира институционалните неразбории - на 29 август е проведена среща във ВиК поради повредата, само че представители на Регионална инспекция за опазване на околната среда не участват, тъй като поканата била пратена непосредствено в Министерство на околната среда и водите. Във варненската ревизия постъпва 4 дни по-късно.

 

НОВАТА ТРЪБА

" Пристигна новата тръба ", заяви в това време варненската администрация. Тя била дълга 270 метра и ще бъде сложена надълбоко под езерното дъно. Двете компрометирани елементи на остарялото оборудване били към този момент извадени.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР