През месец юни тази година Европейският съюз призна настоящата политика

...
През месец юни тази година Европейският съюз призна настоящата политика
Коментари Харесай

Apple отмени редица ограничения за App Store и въведе двустепенна система за комисионите, за да спази законите на ЕС.

През месец юни тази година Европейският съюз призна актуалната политика на Apple за цифрово наличие в App Store за антиконкурентна и в нарушаване на Закона за цифровите пазари (DMA) в района. Сега производителят на iPhone разгласи редица промени, които би трябвало да дадат опция на разработчиците на приложения от трети страни да работят в екосистемата на компанията.

Актуализираната политика на App Store отстранява доста от рестриктивните мерки, които Apple постановяваше до момента във връзка с метода, по който разработчиците могат да слагат линкове към външни запаси в своите приложения. Заедно с това се вкарва друга конструкция на заплащане, особено за случаите, когато заплащанията се правят отвън App Store.

Преди това Apple прилагаше строги правила за това по какъв начин би трябвало да се слагат линкове в приложенията, популяризирани посредством App Store в границите на Европейския съюз. Например, линкът трябваше да води непосредствено към уеб страницата на разработчиците, а кликването върху него не трябваше да води до идентификация на потребителя. Това ограничаване не позволяваше на разработчиците да насочват потребителите към страница, на която те могат да заплащат за определените услуги или да възобновят абонамент за нещо, защото за задачата трябваше да бъдат разпознати.

Новите промени в политиката на App Store отстраняват всички тези ограничавания и разработчиците към този момент могат да слагат в приложенията линкове, които водят на всички места, в това число към страници за различни системи за заплащане и магазини за цифрово наличие. URL адресите могат да се употребяват за задачите на идентификацията, стига разработчикът да не употребява събраната по този метод информация за бъдеща реклама. Преди това външните препратки също трябваше да водят потребителите към тъкмо избран уеб браузър, да вземем за пример Safari. Сега обаче разработчиците могат да слагат URL адреси, които да се отварят непосредствено в приложението.

Apple актуализира и страницата за дискретност, която има по-ясен интерфейс. В нея към този момент има комутатор, който ви разрешава да отмените проявлението на предизвестие за допустимо откриване на потребителски данни при кликване върху външни линкове. Засега разработчиците ще би трябвало да интегрират тези промени в своите артикули ръчно, само че с една от бъдещите актуализации на iOS ще има специфичен API ExternalPurchaseCustomLink за автоматизиране на процеса.

Нещо повече, разработчиците могат да употребяват новите функционалности в границите на Европейски Съюз, без да се постанова да се съгласяват с каквито и да било различни условия за бизнес. Това значи, че те могат да пускат приложения в App Store, без да заплащат такса за потреблението на базовите технологии на Apple.

Заедно с това Apple вкарва нова двустепенна система за таксуване на приложенията, които те се свързват с външни запаси. Разработчиците ще би трябвало да заплащат първична такса за придобиване и такса за обслужване на App Store. Първоначалната такса за придобиване е комисиона върху продажбите на цифрови артикули и услуги, които нов консуматор купува на която и да е платформа, предлагана от разработчика. Тя е годна за 12 месеца от датата на евакуиране на приложението, което съдържа външни линкове. Таксата за обслужване на магазина е комисиона върху продажбите на цифровите артикули и услуги, която се ползва и за покупки, направени на някоя от наличните платформи.

Тя също е годна за 12 месеца от датата на евакуиране, актуализиране или преинсталиране на обещано приложение. По създание това значи, че в случай че потребителят продължи да взаимодейства с приложението, таксата за обслужване на магазина продължава да бъде дейна. Ако, въпреки това, потребителят деинсталира приложението след 12 месеца от инсталирането му, Apple стопира да начислява таксата.

Двустепенната система за таксуване значи, че през първата година разработчиците ще би трябвало да заплащат първична такса за придобиване и такса за обслужване на магазина за всеки нов консуматор. След 12 месеца от инсталирането първичната такса за придобиване стопира да се начислява, а таксата за обслужване на магазина остава, до момента в който потребителят взаимодейства с приложението. Това предписание се ползва единствено за новите изтегляния и покупки на цифрови артикули и услуги. Абонаментите и към този момент направените покупки не подлежат на спомагателни такси.

Размерът на таксите ще зависи директно от позицията на разработчика. Тези, които работят при различните бизнес условия на Европейски Съюз, въпреки всичко ще заплащат такса за потребление на базовите технологии на Apple. Първоначалната такса за покупка ще бъде 5% от сумата на покупката, а таксата за обслужване на магазина ще бъде 10% или 5% за членовете на App Store Small Business Programme.

Тези, които оферират продуктите си при общоприети търговски условия, няма да заплащат такса за главните технологии. В същото време комисионите за външни линкове ще се усилят и ще бъдат 5% за първичната покупка и 20% за услугите на магазина (7% за членове на App Store Small Business Programme или за възобновяване на абонамента след 12 месеца потребление на приложението).

Това основава комплицирана матрица от такси за допустимост и услуги, която разработчиците би трябвало да проучат и оценят. Новите условия към този момент са налични за разработчиците в уеб страницата на Apple, който включва и специфичен калкулатор, допускащ им да изчислят таксите. Apple твърди, че новата конструкция на таксите ще докара до по-ниски такси за всички разработчици, без значение от изискванията, при които те правят активността си. Преди това компанията начисляваше такса в размер до 17%, както и софтуерна такса за опцията за свързване на различна платежна система.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР