Атлантическият съвет на България иска оставките на висши офицери след

...
Атлантическият съвет на България иска оставките на висши офицери след
Коментари Харесай

Атлантическият съвет на България иска оставките на офицери след авиокатастрофата

Атлантическият съвет на България желае оставките на висши офицери след авиокатастрофата от преди дни. По време на подготовка за показателен полет, на авиобаза Граф Игнатиево се разруши боен аероплан L-39ZA, а двамата водачи починаха. 

Ето я и цялата позиция на Атлантическия съвет на България:

" Атлантическият съвет на България от години предизвестява висшето военно и политическо управление на защитата за съществуването на систематични проблеми в ръководството на Въоръжените сили на Република България. Основният проблем, от който произтичат всички отрицателни феномени в защитата – незадоволително финансиране, слаба бойна подготовка, провлечено до безконечност делене със руската техника, забавено превъоръжаване, софтуерно закъснение, окаяно положение на инфраструктурата на защитата, слаба мотивация за работа във въоръжените сили, даже липса на искащи да служат в структурите на НАТО, произтичат от разрастващата се политизация на висшия офицерски състав и скритото му слепване с политически партии и политически персони.

Свидетели сме по какъв начин мнозина генерали и адмирали за една нощ смениха генералските си кабинети с депутатски, а един от тях – с президентски. В резултат на тази отровна процедура, против която липсва работеща законова преграда, всички политически решения по отношение на защитата на страната са съпроводени не от безпристрастна, а от политически услужлива военна „ експертиза ". Това трансформира множеството от тези решения в неверни, нездравословни и рискови за националната сигурност, като в същото време ги маскира като съвършени от демократична позиция.

Тази симбиоза сред висшата военна експертиза и политическите играчи в страната ни последователно и неизбежно разяжда Армията и нейната подготвеност и дарба да води война, като в същото време подсигурява безнаказаност и безотговорност за най-големите нарушавания, злоупотреби, загуби и разхищения – когато такива инцидентно доближат до вниманието на българското общество.

Днес с голямо страдание и със обективен цивилен яд установяваме за следващ път, че макар многочислените наши предизвестия и апели, политическото и военното управление на защитата не просто не са взели ограничения, а нездравословните практики са пуснали дълбоки корени във висшето управление на Въоръжените сили и в частност във Военновъздушните ни сили. А във въздуха всяка неточност се санкционира по най-категоричен метод: в загуба на скъп човешки живот, в отнемане на Въоръжените сили от извънредно дефицитни и извънредно скъпи умения и бойни качества и в заличаване на скъпа бойна техника.

Точно това се случи на 13 септември 2024 година в Трета авиационна база, при следващия драматичен случай – изгубихме в спокойно време двама български офицери, двама от малцината най-подготвени наши бойни водачи във Военновъздушните сили, един погубен боен аероплан и две почернени български фамилии.

Заедно с този следващ неуспех, за последните три години, в спокойно време, България изгуби трима водачи и три самолета. На 9 юни 2021 година в морето край Шабла почина майор Валентин Терзиев с МиГ-29. На 28 септември 2022 година загубихме военен аероплан СУ-25 в различен случай в региона на Безмер, за благополучие без жертви.

Атлантическият съвет на България показва най-категорично позицията си, че за това тежко положение непосредствена персонална отговорност носят началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров и командирът на Трета авиобаза бригаден военачалник Николай Русев.

Случилата се покруса и голяма загуба е резултат от:

1. Системна демонстрация на безнаказаност и неглижиране на рисковете, при даване на военната си експертиза по отношение на допустимостта на потребление на бойни водачи в шоу стратегии с извънреден риск за живота на водачите, за живота на елементарните жители в региона на шоуто, риск от загуба на скъпа оперативна дарба на Българската войска и риск от загуба на извънредно скъпа бойна техника. При това макар тежкото положение на Военновъздушните сили на извънредно незадоволителна летателна подготовка и дребен брой изправни самолети.

2. Предлагане или безмълвно тяхно единодушие Военновъздушните сили да бъдат употребявани за на ниска цена политически пиар на президента Радев, с което потвърждават неявяване на партийно-политическа безпристрастност, в контрастност на изискваната и предстояща от тях работа на целия народ и страна.

3. Системно заблуждение, със своите военни експертни препоръки и отзиви, на политическото управление на страната, в лицето на изпълнителната и законодателната власт, за поддържане на неокомплектовани, немодернизирани, нестимулирани и нетренирани Военновъздушни сили, при настоящия им брой като хора, годна летателна техника и организация, макар яснотата за лимитираните благоприятни условия на страната да обезпечава Военновъздушни сили в настоящия им размер. Поддържане на надалеч над нужния брой водачи във Военновъздушните сили наподобява с единствената цел да източват бюджета за защита под формата на летателни надбавки за сметка на подготовката на младите водачи.

За породените човешки жертви, оперативни вреди, материални загуби в посочения мащаб и дълбочина и нанесения честен ущърб върху мотивацията на Българската войска няма друга отплата с изключение на последният жест на войнска героизъм, която се допуска от военната клетва, а точно – непринудено отдръпване от поста на виновните за този неуспех.

Оставането им на работа ще нанесе още по-тежка щета на моралната резистентност на Българската войска и ще поквари необратимо войнската чест, героизъм, взаимно доверие и отговорност, изключително измежду офицерите – сегашни и бъдещи водачи на българските въоръжени сили. Нещо повече – ще сложи под подозрение безпристрастността на следствието на случая от 13 септември 2024 година

Ето за какво Атлантическият съвет на България, изразявайки позициите и на огромна част от гражданското общество и на забележителен брой български военнослужещи, упорства висшето военно управление на Българската войска и на българските военновъздушни сили да поеме своята лична отговорност, като подадат неотложно своите оставки, както следва:

1. Адмирал Емил Ефтимов – шеф на отбраната;

2. Генерал-майор Димитър Петров – пълководец на Военновъздушните сили;

3. Бригаден военачалник Николай Русев - пълководец на Трета авиационна база.

Нека следствието на трагичния случай бъде умело, методично и без външна интервенция, без външни опити за политическо или военно въздействие и без предопределено намиране на „ отговорни " от допустимо най-ниските равнища във военната подчиненост.

Политическите спекулации и опити за употреба на Българската войска за потребностите на тази или онази партия би трябвало да бъдат най-сетне изрично пресечени и българските законотворци най-накрая да подсигуряват в действителност работещи законови бариери против партийна и политическа обязаност на българските армейски офицери.

В противоположен случай ни чакат последващи жертви, демотивирана Българска войска и сигурни загуби на бойното поле, в случай че такава обстановка възникне. "
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР