През месец август т.г. АССГ присъди обезщетение на за претърпени

...
През месец август т.г. АССГ присъди обезщетение на за претърпени
Коментари Харесай

КПКОНПИ обжалва решение на съда за обещетение на Трайчо Трайков

През месец август т.г. АССГ присъди обезщетение на за претърпени неимуществени вреди и пропуснати изгоди в следствие от решение на Комисията за попречване и определяне на спор на ползи /КПУКИ/, с което е бил открит спор на ползи във връзка с Трайков по отношение на даването на концесия на „. Производството по определяне на спора на ползи е водено през 2012 година по сигнал на самия Трайков, след освобождението му от поста министър на стопанската система, енергетиката и туризма. Това напомня КПКОНПИ във връзка изявления за постановено решение на Административен съд София – град /АССГ/, с което КПКОНПИ е наказана да заплати на Трайчо Трайков обезщетение за понесени от него морални и материални вреди, както и във връзка обществени изказвания на Трайков в тази тенденция.
През 2019 година, ден преди приключването на петгодишния давностен период за търсене на отговорност, Трайков предяви иск по реда на Закона за отговорността на страната и общините за вреди /ЗОДОВ/ против КПКОНПИ, като приемник на КПУКИ. Решението на АССГ не е дефинитивно. В законоустановения период КПКОНПИ внесе касационна тъжба във Върховния административен съд (ВАС), оповестяват от комисията, представени от БГНЕС.
 На първа инстанция: Антикорупционната комисия би трябвало да заплати съвсем 95 000 лева на Трайчо Трайков На първа инстанция: Антикорупционната комисия би трябвало да заплати съвсем 95 000 лева на Трайчо Трайков
Грубо 95 000 лв. ще би трябвало да заплати Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) на кмета на регион " Средец " в София и някогашен енергиен министър Тр...
В жалбата се показва, че когато производството за определяне на спор на ползи е завършило, в действие са били наредбите на Закона за попречване и определяне на спор на ползи /ЗПУКИ – отм./. Съгласно Глава Пета от настоящия тогава закон, лице, заемащо обществена служба, няма право в продължение на една година от освобождението си от служба да подписва трудови или други контракти с комерсиалните сдружения, във връзка с които е изпълнявало разпоредителни или контролни функционалности. В тази връзка АССГ голословно е възприел изказванията на Трайков за пропуснати изгоди – че не е могъл да заеме препоръчаната му, съгласно него, управнически позиции в интернационалните компании /вкл. EVN AG, с дъщерно сдружение EVN България/ в резултат на отрицателния отзив от решението за определяне на спор на ползи на КПУКИ.
Невъзможността на Трайчо Трайков да стартира работа на визираните в желае му длъжности в действителност се дължи на възбраната на закона, в чийто обсег той попада в качеството си на разположение, заемащо обществена служба – министър. Решението на КПУКИ няма отношение към тези условия, заради което страната, в лицето на Комисията, не следва да дължи обезщетение. И без такова решение и твърдяният отзив от него, Трайков не би могъл да стартира работа в такива компании, тъй като законът му не разрешава това.
е възразила и против изказванията на Трайков за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в „ душевни болки и премеждия “ и „ очерняне на положителното име “ поради необятното отразяване на случая в общественото пространство. Комисията е задължена по закон да разгласява своите решения на формалната си интернет страница и това се прави във връзка с всички, включително и Трайков. В този смисъл нарасналият журналистическият интерес към него не е свързан от публикуването на решението на КПУКИ на ведомствената интернет страница, а от заеманата висша обществена служба от Трайков тогава - министър на стопанската система, енергетиката и туризма, показват още от КПКОНПИ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР