През май тази година азербайджанската държавна петролна компания (SOCAR) ще

...
През май тази година азербайджанската държавна петролна компания (SOCAR) ще
Коментари Харесай

Заради положителен тест за Ковид Радев отменя участието си в глобалния форум в Баку

През май тази година азербайджанската държавна петролна компания (SOCAR) ще открие собствен офис в България. Това съобщи президентът Румен Радев след видеоконферентен диалог с азербайджанския си сътрудник Илхам Алиев. Разговорът сред двамата се организира посредством видеоконферентна връзка, откакто Румен Радев даде позитивен резултат от тест за Коронавирус и след това му бяха направени още два теста, които бяха негативни. Въпреки че президентът Радев се усеща добре, няма никакви признаци и беше тестван двукратно негативно, той анулира присъединяване си в Десетия световен конгрес в Баку. 
Според Румен Радев разкриването на офис в България на азербайджанската държавна петролна компания (SOCAR) е знак за сериозните планове за следващо задълбочаване на съдействието сред България и Азербайджан в енергетиката.

Отварянето на офиса беше контрактувано по време на визитата на Илхам Алиев предходната година в София, а двамата президенти през днешния ден разискаха хода на подготовката му.
От азербайджанска страна е проявен и сериозен интерес към инициирания от България план Solidarity Ring (String), който разрешава транспорт на спомагателни количества природен газ към Европа от Азербайджан, като се употребява съществуващата инфраструктура на газопреносни мрежи на България, Румъния, Унгария, Словакия. Президентът добави, че е поканил азербайджанския си сътрудник на посещаване в София в околните месеци, с цел да се контракти присъединението на Азербайджан към плана, като означи, че Solidarity Ring е напълно в синхрон с европейската визия за гарантиране на доставките, тяхната сигурност и диверсификация.
„ Чрез интерконектора сред Гърция и България към този момент получаваме цялостните количества азерски газ при доста положителни условия за България, само че това е единствено началото “, съобщи Румен Радев.

България и Азербайджан към този момент работят по опциите български компании, работещи на газ, да получават горивото от Азербайджан при извънредно удобни условия, а дружно с Азербайджан готовата продукция да се изнася на трети пазари.
Държавният глава уточни, че политическият разговор на най-високо политическо равнище е значимо изискване за задълбочаването на съдействието сред двете страни във всички области от съвместен интерес, освен енергетиката. Той добави, че след визитата на президента Алиев в София предходната година е реализиран прогрес за разширение на търговско-икономическите връзки. 
По-рано президентът се срещна в Баку с представители на бизнеса. Разговорът бе проведен от Българо-азербайджанската търговско-индустриална палата. 
Източник: Българска телеграфна агенция
Следвайте " Гласове " в
 
18 Яну 202344427 Sep 2022143405 Sep 2022184507 Апр 2022396725 Март 2022179901 Март 20222683КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани05 Март 2023191428 Фев 2023124509 Март 2023122503 Март 20232829
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР