През май експертите от Bank of England обявиха, че Великобритания

...
През май експертите от Bank of England обявиха, че Великобритания
Коментари Харесай

Великобритания е изправена пред най-тежката рецесия от 300 години насам


През май специалистите от Bank of England оповестиха, че Англия е изправена пред най-голямата криза от 300 години насам. Месец по-късно обстановката не се е подобрила. Не единствено поради ковид, а и поради Брекзит.

Англия бе тежко наранена от рецесията с ковид - през март и април стопанската система се е свила с съвсем една четвърт по отношение на същия интервал на предходната година. По данни на Британската статистическа работа ONS, спадът на Брутният вътрешен продукт през април е 20,4 %, а това връща страната до равнището от 2002 година. За съпоставяне - междинният спад на Брутният вътрешен продукт в еврозоната е 17,1 %.

" Това е пагубно - става дума за мащаби, които са непознати в исторически проект ", споделя Пол Джонсън, началник на Института за фискални изследвания. Според прогнозите на Организацията за икономическо съдействие и развиване, през тази година Англия ще означи максимален спад в растежа в Европа. Организацията чака стесняване на брутния обществен артикул с 11,5 % - ако втората вълна на пандемията бъде избегната. Подобен спад се чака и във Франция, Испания и Италия, само че пък плануваният минус за Германия е 6,6%, отбелязва " Ди Велт ".

Същевременно медици и учени излизат с предизвестия, ориентирани към отбягване на най-мрачния предстоящ сюжет. " Ще умрат още доста хора, в случай че страната не реагира на пандемията по-добре, в сравнение с до момента ", показват специалистите в писмо, оповестено от " Гардиън " и представено от " Дер Шпигел ".
Редакцията предлага
Перспективите са мрачни

Англия вкара ограничаващите ограничения по-късно, в сравнение с множеството наранени европейски страни. Към момента в страната са регистрирани над 41 000 смъртни случая от Ковид-19 - скръбен връх в Европа. В международен мащаб Англия се подрежда на трето място по жертви на новата болест - след Съединени американски щати и Бразилия, съгласно данните на американския университет " Джонс Хопкинс ".

Поради това и отпадането на рестриктивните мерки закъснява. В момента са отворени единствено магазините за хранителни артикули, градинските центрове и някои мебелни къщи. Всички други магазини ще отворят едвам идващия понеделник. Ресторантите и фризьорските салони, които в Германия и другите европейски страни работят към този момент от седмици, във Англия остават затворени. Те ще проработят още веднъж най-рано през юли, според от разпространяването на болестта.

Поради това при започване на юни екскурзиите и визитите на търговски центрове и заведения за хранене са отчели спад с 60% спрямо равнището преди експлоадирането на пандемията. В другите европейски страни този знак е доста по-нисък - 20% спад в Германия и в Нидерландия, 30% - във Франция и Италия.

От последните данни се вижда отчетливо " какъв брой дълбока е дупката ", от която Англия би трябвало да излезе, споделя икономистът Дейвид Оуен от банка " Джеферис ", представен от " Ди Велт ". Същевременно специалистите предвиждат внезапен растеж в безработицата през лятото, след съкращаването на опциите за работа на понижено работно време. Безработните могат да надвишават 10 % - сходно равнище за финален път е било записано през 1980-те години при упадъка на минното дело.

Поради мрачните вероятности редица министри и депутати упорстват за разхлабване на разпоредбите за отдалеченост. Във Англия важи правилото за съблюдаване на отдалеченост от два метра, което я слага в челото на класацията в интернационален проект дружно с Канада и Испания.

Според браншовите организации, това условие понижава потенциала от места в кръчмите и заведенията за хранене с сред 70% и 80%. Ако дистанцията бъде понижена на 1,5 метра, колкото е в Германия и Италия, в хотелиерския отрасъл и търговията ще настъпи леко облекчение.

Освен това въпреки държавното управление да разгласи, че в идващите седмици главните учебни заведения последователно ще отворят, при започване на седмицата настъпи поврат - на учебно заведение вървят единствено децата в предучилищна възраст, както и първокласниците и шестокласниците.

И Брекзит провокира премеждия

Наред с всички произлизащи от ковид проблеми, в края на годината ще настъпят и още. Заради Брекзит и свързаната с него неустановеност. Според наблюдаващите това ще докара до спомагателни затруднения по границите и до проблеми при доставките. Като цяло Брекзит ще се отрази отрицателно на икономическата правоспособност, без значение дали до тогава има подписано съглашение за бъдещите връзки или не.

" Като цяло сега съвсем не виждаме прояснение във връзка с Англия ", споделя анализаторът на банка ING Джеймс Смит. Най-голямата вяра е, че Bank of England (Английската централна банка) ще приготви изчерпателен пакет от тласъци.

. И по-точно: от " огромния мраз " през 1709 година. Тогавашната зима е била толкоз тежка, че е унищожила редица аграрни култури и е предизвикала гибелта на голям брой хора. Историците допускат, че преди време Брутният вътрешен продукт е отбелязал спад от 13%.

Само за второто тримесечие на 2020 Английската централна банка беше планувала спад в Брутният вътрешен продукт с 25%.

***

Източници: Дъждовни води, ДШ, ЗЦ

***

Вижте и това видео на Дъждовни води:
Хора от града оказват помощ за реколтата
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР