През май 2021 г. заетостта в САЩ продължи да нараства,

...
През май 2021 г. заетостта в САЩ продължи да нараства,
Коментари Харесай

Нарастване с 559 хиляди на новоразкритите работни места в САЩ през май



През май 2021 година заетостта в Съединени американски щати продължи да нараства, въпреки и по-слабо от предстоящото, защото ускореното движение на имунизация против Covid-19 способства за намаляване на пандемията и накара повече хора да се върнат в работната мощ. Това е следващо доказателство, че продължава икономическото възобновяване от коронавирусната рецесия.

Неселскостопанските работни места набъбнаха през май с 559 000 хиляди, до момента в който осредните прогнози на финансовите пазари бяха за по-силен напредък с към 650 хиляди.

В същото време имаше възходяща проверка на данните за предходните два месеца, като през март бяха разкрити общо 785 000 работни места отвън селското стопанство, при предишна оценка за 760 000, до момента в който данните за април бяха ревизирани нагоре до 278 000 от 266 000.

Промяна на заетостта (хиляди броя)



Нивото на безработица пък се намали през май до ново постпандемично дъно от 5,8% по отношение на 6,1% и при упования за намаляване до 5,9 на 100. Това съставлява понижаване на броя на безработните с 496 000 до общо 9,3 милиона. Въпреки понижението, равнището на безработица към момента е много над рекордното дъно от 3,5%, достигнато през февруари 2020 година (общо 5,7 милиона безработни)  - тъкмо преди началото на коронавирусната пандемия преди година. Трябва да се има поради, че регистрираният % на безработица е по-нисък от действителните равнища, защото към момента включва и хората, които неправилно се класифицират като " заети, само че отсъстващи от работа ".

 Ниво на безработица

В частният бранш през май бяха разкрити 492 000 нови работни места, като в хотелиерския бизнес и в промишлеността за отдих работа откриха 292 000 американци, защото ускореният развой на имунизация против Covid-19 в Съединени американски щати разреши на редица американски щати да разхлабят противоепидемичните ограничавания.

В строителството обаче бяха съкратени 20 000 работни места през март, само че в промишления бранш бяха разкрити 23 000 нови работни места, в превоза бяха също бяха добавени 23 000, до момента в който в търговията на едро бяха съкратени 6 000 чиновници.

Икономиката на Съединени американски щати е мощна и става все по-силна с помощта на отслабващата коронавирусна пандемия, големите парични средства за федерални тласъци и мощното търсене на артикули и услуги, защото американците бързат да създадат всичко, което не са могли да създадат по време на пандемията.

Най-големите спънки пред цялостното възобновяване обаче са огромния дефицит на основни доставки заради продължаващите разстройства, свързани с пандемията, както и дефицита на нова работна ръка макар към момента високата безработица
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР