През март т.г. президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган издаде

...
През март т.г. президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган издаде
Коментари Харесай

Турция официално се оттегли от Истанбулската конвенция

През март т.г. президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган издаде декрет, с който на 1 юли страната излиза от Конвенцията на Съвета на Европа за попречване и битка с насилието над дами и домашното принуждение (Истанбулската конвенция). Турция бе първата страна, която подписа съглашението през 2011 година, припомня ``Дойче Веле``.

Директорът на президентската информационна работа Фаретин Алтун споделя, че Истанбулската спогодба е инструментализирана, с цел да ``нормализира хомосексуалността``, което опонира на обичайните за Турция публични и фамилни полезности.

Междувременно турските деятели за правата на дамите, юристи и опозиционни фигури към момента се надяват, че могат да спрат страната  да се отдръпна от съглашението. Подадени са голям брой тъжби в най-висшият административен съд в Турция. И въпреки всичко до момента той не се е произнесъл по въпроса.

Хюля Гюлбахар, юрист в платформа за тъждество сред половете в Турция, показва, че законът от 2012 година за отбрана на фамилиите и попречване на насилието над дами, признат след утвърждението на Истанбулската спогодба в националното законодателство, би трябвало да остане в действие, даже в случай че Турция се отдръпна от рамката на Съвета на Европа. Законът от 2012 година има за цел да защищити дамите от принуждение и да усили финансирането за приютите за дами, жертви на домашно принуждение.

Въпреки това Гюлбахар е безапелационна, че Турция би трябвало да се придържа към Истанбулската спогодба, която " съдържа значими правила по отношение на възбраната на детските бракове и признава насилието и преследването на дами за закононарушения ". Гюлбахар споделя, че с отдръпването от съглашението Турция споделя на света, че управляващите не би трябвало да се намесват, с цел да защитят дамите от физическо посягане.

Множество женски организации в Турция  организират митинги в цялата страна на 1 юли, когато в действие влиза указът за отдръпване.

Въпреки че Турция ратифицира Истанбулската спогодба през 2014 година, като я кодифицира в националното законодателство, това не значи, че е имала резултат. Критиците на съглашението споделят, че правилата, открити от конвенцията, по този начин или другояче не се ползват в Турция.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР