През март имахме извънредна ситуация и мерките в помощ бяха

...
През март имахме извънредна ситуация и мерките в помощ бяха
Коментари Харесай

Теменужка Петкова се оплете в обясненията си защо изравнителните сметки за парно пак са солени


През март имахме изключителна обстановка и ограниченията в помощ бяха свързани с това. Това съобщи пред Българска национална телевизия министърът на енергетиката Теменужка Петкова , отговаряйки на въпрос дали се планува още веднъж разсрочване на сметките за ток.

„ Хората би трябвало да бъдат спокойни, че държавното управление е на своето място. Правят се разбори на всеки бранш, с цел да бъдат възприети най-подходящите и щадящи ограничения за стопанската система. За нас е значимо тя да действа, да няма безработни и да запазим естествения метод на живот “, съобщи Петкова и акцентира още един път, че страната няма да се затваря. Тя уточни, че мярката 60/40 е ориентирана точно към запазването на работните места.

Според нея „ ограниченията, които сме подхванали досега, са съответни, само че хората би трябвало да ги съблюдават, в случай че желаят да запазят своето здраве, а също по този начин и да запазим самата стопанска система “.

В българската енергетика не се е забелязал спад в производството и потреблението на електричество от началото на пандемията и изключителните ограничения през март. Обратна е наклонността при потреблението на природния газ. „ Булгалгаз “ съответно на обстановката предприе ограничения за неговото ползване “, сподели Петкова.

На въпрос, за какво още веднъж получаваме високи изравнителни сметки за парното, откакто цената на природния газ беше понижена, енергийният министър сподели: Проверката на МЕ на сметките на топлинната сила сподели, че няма нарушавания при нейното образуване. Приветстваме работата на „ Топлофикация “ за преобразяване на тези сметки в транспарантни. Проблемът бе информационен, нямаше проблем при образуването на изравнителната сметка на жителите, могат да бъдат спокойни. Предстои да научим резултатите и от инспекцията на КЕВР.

Попитана по кое време въпреки всичко ще забележим намаляването на цената на „ синьото гориво “ с 40%, Петкова съобщи: „ От август 2019 до август 2020 година ние се възползвахме от намаляването на цената на природния газ. В сметките си за топлинна сила всеки жител може да види това по топлинната си сметка. „ Булгаргаз “ и държавното управление предоговориха изискванията за формулата на цената, тъй че тя да бъде по-пазарна, а не да се включва единствено съставния елемент нефт. Ако не бяхме създали това през юни цената щеше да бъде 40 лв., а българските жители заплатиха 20 лв.. Това е резултатът от предоговарянето, резултатът е 324 милиона лв. платени по-малко “.

Петкова напомни, че преди дни е вицепремиерът Томислав Дончев е показал проектът за възобновяване и развиване, който ще обезпечи устойчивото развиване на България през идващите години. „ В този проект доста ясно сме показали по какъв начин виждаме устойчивото развиване и възобновяване на България през идващите години, има съответни планове “, посочи тя.

Петкова акцентира, че енергийната успеваемост е един от главните цели при енергийната сигурност и прекосяването към нисковъглеродна стопанска система.

„ Когато приказваме за енергийна успеваемост не приказваме единствено за жилищни здания, а и за индустриални здания. Това е директна директна поддръжка за стопанската система и бизнеса “, уточни енергийният министър.

България е сложила ясни условия за по този начин наречената „ Зелена договорка “ на Европейски Съюз. Според нашето държавно управление този преход би трябвало да бъде равномерен и съгласуван с обстановката във всяка страна. „ За нас въглищните централи са доста значими. Трябва да извървим прехода гладко, с цел да няма разтърсвания за нашата енергетика и стопанска система “, съобщи Петкова.

Съединени американски щати са наш стратегически сътрудник, имаме стратегически разговор в региона на енергетиката. Направихме сериозна крачка през последните 5 години, с цел да диверсифицираме източниците за доставката на газ. В края сме на реализацията на интерконектора с Гърция. Що се отнася до плана „ Балкански поток “ той се осъществя с решение на Народно събрание и Министерски съвет. Той е включен в енергийната тактика до 2020 година дружно с това България да взе участие в терминала за ВПГ в Александруполис, както и за газова борса. Всички те се осъществят.

„ Обясних на нашите американски сътрудници главните разлики на „ Балкански поток “ по отношение на други планове – той напълно се осъществя от България и там не може да има въздействие нито една друга страна. За нас е значимо да запазим своето място на газопреносната карта на Европа, това е допустимо единствено, в случай че имаме нужната инфраструктура. „ Балкански поток “ се осъществя напълно съгласно условията на Европейски Съюз във връзка с природния газ, публичните поръчки и регулаторната рамка. Спазили сме всички правила “, акцентира Петкова.

На въпрос по какъв начин ще осъществяваме тези огромни планове в година на рецесия, тя съобщи: „ Тези планове са на подобен стадий, че вървим към техния сполучлив край. Там където има закъснение, както е в тази ситуация с интерконектора с Гърция, гръцката компания строител се пробва да го навакса. Правителството на премиера Бойко Борисов по енергийните планове работи единствено в полза на българските жители “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР