През март 2021 г. трудовата заетост в САЩ нарасна много

...
През март 2021 г. трудовата заетост в САЩ нарасна много
Коментари Харесай

Силен ръст с над 900 хиляди на новоразкритите работни места в САЩ през март



През март 2021 година трудовата претовареност в Съединени американски щати набъбна доста по-силно от предстоящото, защото ускореното движение на имунизация против Covid-19 разреши на редица бизнеси да отворят отначало, а в това време държавното управление даде нови средства на американците за превъзмогване на отрицателните последствия от коронавирусната рецесия.

Това демонстрират публични данни на Министерството на труда, които затвърждават упованията, че е в ход мощен напредък на водещата международна стопанска система.

Неселскостопанските работни места скочиха през март с цели 916 000 хиляди, до момента в който осредните прогнози на финансовите пазари бяха за по-сдържан напредък с към 650 хиляди, като това съставлява най-солиден напредък на заетостта в Съединени американски щати от август 2020 година насам.

В същото време имаше мощна възходяща проверка на данните за предходните два месеца, като през януари бяха разкрити общо 233 000 работни места отвън селското стопанство, при предишна оценка за 166 000, до момента в който данните за февруари бяха ревизирани нагоре до 468 000 от 379 000.

Нивото на безработица пък се намали предстоящо през март до 6,0% от 6,2% през февруари, достигайки ново постпандемично дъно. Въпреки това намаляване, равнището на безработица към момента е много над рекордното дъно от 3,5%, достигнато през февруари 2020 година - тъкмо преди началото на коронавирусната пандемия преди година. Трябва да се има поради, че регистрираният % на безработица е по-нисък от действителните равнища, защото включва и хората, които неправилно се класифицират като " заети, само че отсъстващи от работа ".

Растежът на работните места през март беше необятно публикуван в цялата стопанска система на Съединени американски щати, воден в най-голяма степен от скок на заетостта в ресторантьорския и хотелиерския бизнеси, държавното и частното обучение и в строителството.

В частният бранш през март бяха разкрити цели 780 000 нови работни места, като в хотелиерския бизнес и в промишлеността за отдих работа откриха 280 000 американци, защото ускореният развой на имунизация против Covid-19 в Съединени американски щати разреши на редица американски щати да разхлабят противоепидемичните ограничавания. Въпреки това заетостта в хотелиерския и ресторантьорския бизнес е с 3,1 милиона, или с 18,5% под равнищата от февруари 2020 година

Строителството пък добави 110 000 работни места през март, в промишления бранш - 53 000, в търговията на едро - 24 000, а в търговията на дребно - 23 000.

Икономистите счита, че пазарът на труда ще продължава да набира скорост напролет и лятото, като чакат осреднен месечен напредък на заетостта с към 700 000 работни места през второто и третото тримесечие. Това, в композиция с фискалните тласъци за 1,9 тлрн. $ се чака да отприщи мощна вълна на ползване от страна на семействата, което да способства за мощен стопански напредък.

Осредните оценки за брутния вътрешен артикул на Съединени американски щати през първото тримесечие са за негово повишаване с 10% на годишна база, откакто през последното тримесечие на 2020 година набъбна с 4,3 на 100. Икономическият напредък през цялата 2021 година може да доближи 7%, което ще бъде най-силната агресия от 1984 година, откакто през 2020 година Брутният вътрешен продукт се сви с 3,5% - максимален спад от 74 години насам.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР