През лятото на миналата година беше подписан меморандум между България

...
През лятото на миналата година беше подписан меморандум между България
Коментари Харесай

Вигенин към транспортния министър: Кога ще се реализира жп връзката с Турция Ямбол-Елхово-Одрин?

„ През лятото на предходната година беше подписан меморандум сред България и Турция за създаване на втора железопътна връзка сред двете страни по трасето Ямбол-Елхово-Одрин. Беше оповестено от тогавашния длъжностен министър, че прединвестиционни изследвания са почнали и че са извършени първични диалози с Европейската комисия за опциите за финансиране на плана. Дадената прогноза тогава за начало на строителните действия беше до 3-4 години. “

Това съобщи в ревюто на въпроса си към транспортния министър по време на парламентарен надзор заместник-председателят на Народното събрание и депутат от Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин.

„ Като се има поради значимостта на построяването на транспортните връзки юг-север освен за България, само че и за цяла Източна Европа, както и смисъла на този план съответно за област Ямбол, на какъв стадий е реализацията на заложените в меморандума хрумвания на двете страни, какви са индикативните периоди за реализация на плана и какви източници за финансиране планирате? “, попита той.

В своя отговор министър Гвоздейков съобщи, че планът е разгласен за позволен за финансиране от Европейски Съюз по стратегия „ Трансевропейска транспортна мрежа “ (TEN-T) и е заложено ускорено създаване на втори жп граничен преход при Лесово и границата с Турция със период до 2030 г.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР