През лятото на 2018 г. депутати от управляващата коалиция у

...
През лятото на 2018 г. депутати от управляващата коалиция у
Коментари Харесай

Италия намали акциза за бездимните и електронни цигари

През лятото на 2018 година депутати от ръководещата коалиция у нас предложиха акциза на бездимните цигари да се уеднакви с този на елементарните. След плевел публичен спор от 1 октомври 2018 година акцизът на бездимните се подвигна от 26% на 40% от този върху цигарите. С това покачване България се подреди в топ страните по най-високо съответствие сред акциза на бездимните и елементарните цигари, предхождана единствено от Италия, Швеция, Франция, Испания и Португалия от всички 21 страни в Европейски Съюз, където изпарителите се продават.
В резултат на това Филип Морис увеличи цената на тютюневите си парчета от 5.50 на 5.80, като по магазините за продажба на тютюневи произведения вървят разнообразни промоции които да създадат новите произведения по налични. Бритиш Американ Тобако, които пуснаха своята версия на нагреваем тютюн няколко месеца след летния акцизен екшън, стартираха с първична цена от 6.00 лв., която към този момент е непроменена съгласно митническия указател за цените на тютюневите произведения.
Другите европейски страни организират друга от българската политика. Пример за това е Италия, която беше употребена по време на политическия спор в България, като страната, в която акцизът за нагреваемите е цели 50% от цената на цигарения. Същото облагане важеше и за течностите за електронни цигари, които в България не се таксуват.
За разлика от обстановката у нас, през януари тази година италианското държавно управление понижи на половина акциза върху нагретия тютюн (от 50 на 25% от цената на цигарите), а при електронните цигари спадът е още по-драстичен (от 50% на 10% за тези с течности с никотин и на 5% за тези, които не съдържат никотин).
Вицепремиерът Матео Салвини се похвали с постигнатия резултат: "От думи към каузи. Получихме значим резултат от гласуването във финансовата комисия. Когато хиляди работни места би трябвало да бъдат избавени и когато има компании и търговци, защитаващи здравето на жителите, "Лигата " и персонално аз сме на линия за поддръжка. "
Депутатът Паоло Савиане от парламентарното болшинство на Северна лига добавя: "Намалихме данъчната тежест върху тези артикули, които са по-малко нездравословни за здравето и по този начин нашата здравна система също ще има изгода от това. По-ниска заболеваемост в резултат на използването на цигари на процедура понижа пациентите, които имат потребност от здравни услуги. "
Дори опозицията в лицето на депутата Франческо Колучи дефинира решението на държавното управление като "инструмент за понижаване на вредата спрямо тази от обичайните цигари ".
Решенията на италианското държавно управление бяха предхождани от съществено проучване, осъществено от екип италиански учени, експерти в областта на публичното здраве. В обявата си наречена "Излагане на пушек, генериран от новите електронни устройства (IQOS и е-цигари) и обичайните цигари, държание на субмикронните частици в човешката дихателна система ", учените заключват, че: „ Можем да понижим с 50% броя на пушачите и като разследване от това - случаите на болести, свързани с тютюна, като насочим пушачите към артикули с понижен риск от рода на електронни цигари, снус и други бездимни произведения. "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР