През летния сезон лечебните заведения във Варна имат още по-голяма

...
През летния сезон лечебните заведения във Варна имат още по-голяма
Коментари Харесай

Лечебните заведения във Варна имат нужда от кръв

През летния сезон лечебните заведения във Варна имат още по-голяма потребност от кръв и кръвни артикули. Същевременно искащите да станат доброволни кръводарители в морския град понижават. Това съобщи в изявление за Радио „ Фокус “ – Варна шефът на Районния център по трансфузионна хематология доктор Жанина Йорданова. По думите ѝ все по-често звеното прибягва до акции в обществените мрежи за да подкани жителите на Варна да подаряват кръв.
" Наскоро имахме апел за даряване на кръв от кръвна група „ Б позитивна ", изясни тя. Според доктор Йорданова по неприятно стичане на събитията, доста пациенти в интервала са се нуждаели от артикули тъкмо от тази кръвна група. Директорът напомни, че работното време на Центъра в делнични дни е от 8.00 до 18.00 часа с спиране за стерилизация от 13.00 до 13.30 часа. В събота звеното работи с кръводарители от 9.00 до 14.00 часа. Всеки здрав човек, който е пълновръстен и няма здравословни проблеми, не е страдал от инфекциозно заболяване като Хепатит, може да подари кръв. Единственото условие е индивидът да е с тегло от най-малко 50 кг. Минималният период сред първото и последващи дарявания е 60 дни. Центърът по трансфузионна хематология поема ангажимент при положение на потребност, в границите на тези 60 дни, да обезпечи кръв в случай че такава би трябвало да се прелива на околните на доброволните донори.
" Мобилни екипи по кръводаряване ще бъдат ситуирани това лято на местата за осъществяване на всички събития, проведени във Варна от Областния съвет на Българския Червен кръст (БЧК) ", сподели още тя. По думите ѝ Кръвният център за пръв път ще си партнира тъкмо по този метод с Червенокръстката организация. Идеята е в мобилните пунктове да бъдат ситуирани на местата на събитията в следобедните часове. Идеята е по време на самодейностите да се привлекат повече младежи, които да подаряват кръв.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР