През летните месеци рисковете за възникване на инциденти в близост

...
През летните месеци рисковете за възникване на инциденти в близост
Коментари Харесай

Вижте какво да спазвате при дейности в близост до електропроводи

През летните месеци рисковете за пораждане на произшествия наоколо до уреди от електроразпределителната мрежа доста се усилват. Причините за това са нарасналият размер действия навън, като проведени събития, аграрни мероприятия (включително жътва), строителство и други. В тази връзка ЕРП Север напомня някои правила за сигурност при действия наоколо до електропроводи и изисква прецизното им съблюдаване, научи Varna24.bg от сдружението.

Съгласно чл.761 от Наредба № 9 от 9.06.2004 година за техническата употреба на електрически централи и мрежи и Наредба № 16 от 9.06.2004 година за сервитутите на енергийните обекти не се позволява в сервитутна зона на въздушните електропроводи осъществяване на строително монтажни работи, депозиране на боклуци и материали, създаване на краткотрайни уреди, паркиране на машини и уреди, както и потреблението на високогабаритна техника. Недопустими са и дейности на трети лица върху оборудванията на енергийните обекти. При вятър проводниците на електропровода може да се разлюлеят и безвредните дистанции да се понижат, а волтова дъга е допустимо да се образува даже при липса на пряк контакт според от напрежението на въздушната линия. Ето за какво съблюдаването на това условие на Наредбата е извънредно значимо за запазване живота и здравето на жителите.

Когато се възнамеряват действия наоколо до електропроводите, наложително е да се знаят височините на транспортните средства, различен вид употребявани уреди и селскостопанска техника, включително оптималният габарит на удължаващите се елементи на машините. При неравномерен терен е нужно да се планува в допълнение безвредно разстояние до частите от мрежата напрегнат, а при рискови маневри да се обезпечи лице за наблюдаване. Сигналите, които се подават от това лице с ръце, би трябвало да са точни, опростени и лесни както за осъществяване, по този начин и за схващане. При нужда да се изиска изключване и обезопасяване на електропроводите от страна на ЕРП Север.

Какво да вършиме, ако транспортното ви средство или друго оборудване попадне напрегнат? Запазете успокоение и по опция се отдалечете от рисковата зона. Напрежението понижава, колкото по-далеч е от източника. При стъпване от едно равнище на напрежение на друго, тялото се трансформира в път за електричество. Безопасният метод на отдалечаване от транспортното средство е като държите двата крайници дружно или оптимално близо, когато напускате зоната. Правилните способи са да подскачате със събрани крайници или да ги плъзгате по земята по този начин, че пръстите на задния крайник да са оптимално близо (да докосват) до петата на предния крайник.

Ако излезете отвън оборудването или машината, попаднала напрегнат, през тялото ви към земята ще протече електричество и резултатът ще е токов удар. В такива случаи е безвредно да употребявате мобилен телефон, с цел да потърсите помощ. За незабавни случаи се свържете с телефон 112 или със съответното електроразпределително сдружение. Денонощната телефонна линия на ЕРП Север АД е 0700 161 61. Предупредете други лица, които може да са наоколо, да стоят настрани (поне на 10 м от транспортното средство) и изчакайте, до момента в който дойдат чиновници от електроразпределителното сдружение, с цел да сте сигурни, че зареждането на електропровода е прекратено.

ЕРП Север прави непрестанен мониторинг на електроразпределителните уреди на своята лицензионна територия за тяхното обезопасяване. За да се предотвратят рисковете от произшествия в резултат на попадане напрегнат, сдружението моли работещите наоколо до електропроводи да се срещат авансово с разпоредбите за сигурност и да преценяват всички свои действия с наредбите за техническа употреба на мрежите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР