През изминалите няколко дни имахме няколко големи пожара в областите

...
През изминалите няколко дни имахме няколко големи пожара в областите
Коментари Харесай

Инспектор Дамянов: 200 сигнала за пожари за денонощието, не палете огън на открито

„ През миналите няколко дни имахме няколко огромни пожара в областите Бургас, Стара Загора и Хасково, тези пожари към този момент са премахнати, само че това не трябва да ни успокоява, защото температурите остават високи. Има червен код за пожароопасност в югоизточната част на страната, в по- огромната част от страната работи оранжев код, тъй че рискът от пожар остава висок “. Това съобщи в изявление за БГНЕС основен контрольор Александър Дамянов, шеф на бранш „ Публична информираност “.


За миналото денонощие има получени 200 сигнала. „ Около 160 от тях са за пожари, от тях 140 са за пожари в горски и полски площи. От началото на годината имаме към 30 000 сигнала, съвсем 20 000 са за пожари, спрямо предходната година ние получавахме към 35 000 “, разясни основният контрольор. Той прикани жителите в случай че виждат някои от признаците на пожар, огън, пушек, аромат на изгоряло, да преценяват ситуацията. „ Ако се усещат застрашени е належащо да изоставен терена в посока противоположна напразно. Не на последно място да алармират на телефон 112, с цел да може ние навреме да реагираме, да се отзовем на сигнала и да не допуснем разгръщане на такива огромни пожари “, разяснява основен контрольор Александър Дамянов. Той изясни, че огромна част от пожарите са провокирани от човек. „ Над 90 % са провокирани от хората, дали това е в резултат на немарливост при боравене с открит огън, дали е разследване от техническа нередовност при горски и селскостопански територии. Призоваваме хората да съблюдават разпоредбите за пожарна сигурност изключително през днешния ден и идващите няколко дни, когато температурите са високи. Да не изхвърлят кибритени клечки, да не палят огън навън, да не си почистват дворовете употребявайки открит огън. Това са обикновени правила, които спазвайки и биха ни икономисали доста разходване на човешки труд, парични средства и резултатът е унищожена природа. Затова още един път приканвам хората да съблюдават разпоредбите и да не употребяват открит огън “, акцентира Дамянов. Главният контрольор разясни, че метеорологичните условия оказват извънредно въздействие върху разпространяването на пожари. „ Има едно предписание 30, 30, 30. Когато температурата на въздуха е 30 градуса или повече, влажността на въздуха е под 30 % и скоростта напразно е 30 км/час или повече, разпространяването на пожарите става неконтролируемо. Отново се връщам на препоръките към жителите, тъй като огромна част от пожарите са провокирани от тях, по тази причина ги приканвам да внимават и да не палят изобщо огън “, добави основният контрольор Александър Дамянов.


Междувременно Българският модул за наземно гасене на горски пожари с коли отпътува за Гърция на през днешния ден, 23 август и ще окаже помощ за справяне с зародилите в страната огромни горски пожари.


Очаква се модулът да потегли към 16 часа на 23 август от региона на гр. Кърджали през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Маказа “ за Р. Гърция. В състава на модула влизат 5 пожарни автомобила, 2 микробуса, действен автомобил и 36 пожарникари от РДПБЗН – Кюстендил, Благоевград, Габрово, Шумен и СДПБЗН.

Ръководител на екипа е шефът на РДПБЗН – Благоевград комисар Валентин Христов Василев, заместител началник е основен контрольор Радослав Стефанов от Регионалната дирекция за пожарна сигурност и отбрана на популацията в Габрово. Очаква се българските пожарникари да подкрепят гръцките екипи за наземно гасене в региона на Александропулис. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР