През изминалата седмица започнахме обучението в електронна среда в училищата.През

...
През изминалата седмица започнахме обучението в електронна среда в училищата.През
Коментари Харесай

От МОН препоръчват в училищата от днес да се преподават електронно и нови знания

През миналата седмица започнахме образованието в електронна среда в учебните заведения.

През първите дни задачата беше да осигурим организационно и софтуерно образованието, и да компенсираме част от пропуснатите към този момент дни за упражнение и затвърждаване на познания. Никой от нас не беше подготвен за тази обстановка, само че с помощта на вас се справихме.

Благодарим ви за напъните, силата и ентусиазма, които вложихте. Към днешна дата, това което можем да кажем с висока степен на възможност е, че преустановяването на присъствената форма на образование в учебните заведения ще продължи най-малко до 13 април 2020 година Това ни изправя пред задачата да създадем електронната форма на образование още по-пълноценна, се споделя в писмо с инструкции до шефовете на учебните заведения в страната и до учителите от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев,, написа вести.бг.

Той отбелязва, че в идващите дни напъните би трябвало да са ориентирани към започването на преподаването на нови познания на учениците, където това не е направено.

Синхронната форма на отдалечено образование се сблъсква с редица ограничения /достатъчно електронни устройства във всяко семейство, разполагаем и задоволително бърз интернет, здравословно възможно време за работа с екран/ и по тази причина се предлага редуването й с асинхронната форма. По преценка на учителите могат да се редуват уроци за извършения, повтаряне, резюме, както и преподаването на нови познания посредством синхронната и асинхронната форма.

Препоръчва се по-пълноценно потребление на опциите на проектно-базираното образование, при което на учениците се слага съответна задача - дневна, седмична или с по-дълъг период. Тя може да бъде изпълнена единствено след осъществяването на предварителна подготовка - търсене, асортимент, разбор и потребление на информация от разнообразни източници.

Препоръчва се да се усъвършенства организацията за дневната натовареност за учениците и по-координирано възлагане на задания от другите учители, които са от пети до 12-и клас. Директорите и класните ръководители би трябвало да създадат разбор на организацията на работа /кой преподавател с кои възпитаници кога и какъв брой работи/, тъй че дневната натовареност на учениците от първи до седми клас да е до 6 астрономически часа, а на учениците от осми до 12-и клас - до 7 астрономически часа, като част от това време не е в електронна среда. Разпределението на часовете от разстояние не е належащо да повтаря седмичното разписание.

Важна рекомендация на МОН е предпочитано да се залагат уроци по български език и литература, математика, естествени науки, публични науки, само че това не отхвърля опцията да се включат и часове по непознат език или различен предмет, който за съответния клас или випуск е от изключително значение.

Работата в региона на изкуствата и технологиите може да е ефикасна и посредством проектно-базирано образование, при което се слагат самостоятелни или екипни задания за основаване на артикул, за правене на план, за разработване на презентация, а в спорта - посредством рекомендации за поддържане на физическата интензивност и осъществяването на леки физически извършения в домашни условия, сред обособените уроци по останалите предмети.

Препоръчва се да се запазят и усилят позитивните настройки за учене в електронна среда, като на този стадий не се означават оценки в учебната документи, а учителят да следи ангажираността и интензивността на всеки собствен възпитаник. Преподавателите могат да си водят бележки за работата и за напредъка на учениците си, а при нужда да дават противоположна връзка на родителите.

Необходимо е да се премине към работа с електронни платформи от учителите, които до момента не са ги употребявали, защото те дават опция за по-пълноценно образование. Интернет приложенията, обществените мрежи или електронната поща може да продължат да се употребяват за връзка с родителите. Училищата по техен избор могат да продължат да работят с познатите им платформи и запаси.

В бъдеще посредством основаните профили на учителите и учениците в домейна на МОН - edu.mon.bg, ще се обезпечава всяка интеграция с осведомителните системи на Министерството на образованието и науката. Затова основаните сметки на учениците и учителите би трябвало да им бъдат предоставени в рационален период. Самите профили са в МОН, а не в Майкрософт. МОН е осигурило интеграция на тези профили и безвъзмездна поддръжка за платформата Майкрософт Тиймс, като използването й не е наложително в този миг, а е опция.

За професионалните гимназии е уместно да се провеждат интегрирани уроци по доктрина и процедура, да се даде приоритет на теоретичните образователни часове и да се редуцират практическите до практико-приложните разработки, планове, чертежи, проучвателен действия.

За учениците, които не са обхванати в образование от разстояние, ще се промени планът " Подкрепа за триумф " за включването им в спомагателни присъствени занимания след възобновяване на образователния развой в учебните заведения, осведомят от МОН.

PETEL.BG приканва: Останете си у дома, в случай че можете. Не се презапасявайте и запазете успокоение! Следвайте инструкциите на Националния действен щаб за битка с ковид. Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВ
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР