През изминалата седмица за първи път в Народното събрание се

...
През изминалата седмица за първи път в Народното събрание се
Коментари Харесай

Пари и политическа воля - нужното за реформа в психиатричната грижа

През миналата седмица за първи път в Народното събрание се организира кръгла маса за проблемите в психиатрията у нас . На фона на извънредно неприятните условия в психиатриите у нас, незадоволителната грижа и неналичието на извънболнична услуга, зачестилите произшествия с психиатрично заболели пациенти, Европейската психиатрична асоциация направи оценка на системата ни и отчетът е импортиран в Министерство на здравеопазването.

За главните заключения от него, както и за потребността от главно реформиране с психиатричноздравното грижа беседваме с националния съветник проф. Дроздстой Стоянов , който е и български пратеник в секцията по психиатрия на Европейския съюз на медицинските експерти.

 Психиатриите в България като концентрационни лагери
Психиатриите в България като концентрационни лагери

800 българи се самоубиват годишно, множеството поради дълбоки депресии

Издръжката на един концлагерист в Аушвиц до 1943 година е била почти 40 модерни евро , а понастоящем един леглоден на пациентите коства сред 18 и 25 евро . Затова експертът съпоставя психиатриите у нас с концлагери.

" Ако посетите центъра за психологично здраве на Сточна гара, може да решите дали ви наподобява на Аушвиц или Аушвиц ви наподобява на хотел спрямо него ", разяснява Стоянов във връзка с битовите условия в центровете.

Държавата неглижира казуса с психологичното здраве главно заради ефикасността, по думите му, т.е. при вложени запаси страната чака баланс сред доходи и разноски. Проблемът на психиатрията, че тя не може да достави ясно измерим аршин за успеваемост, а цените на здравната грижа са относително високи и продължителността на лекуването е доста по-дълга от тази на физическите болести.

 Неглижирането на хора с душевен проблеми води до произшествия
Неглижирането на хора с душевен проблеми води до произшествия

Финансирането на психиатричната помощ е срамно малко

Освен всичко това Стоянов подчертава и върху неналичието на свободна конкуренция. Често политиците се оправдават със стигмата, само че това той дефинира като прахуляк в очите, тъй като обществото от дълго време е толерантно по тематиката . Ако има работеща работа, няма кой да застане против нея. " Митове и митове са, че хората ще въстанат ".

Стигмата не е измежду определящите фактори за това, политиците и обществото да избутват психиатрията настрана от тематиката от дневния ред, решаваща е икономическата успеваемост , уверен е експертът.

Реформите в психиатрията са свързани и с откриване на избран брой кревати на всеки 100 000 души население покрай други медицински центрове и до местоживеенето на пациентите, както и разкриването на избран брой дневни центрове, които могат да дават условия за психотерапия и психосоциална рехабилитация, като техният брой би трябвало да следва логиката на дребните клиники.

 750 лица с психологични разстройства и деменция чакат за настаняване
750 лица с психологични разстройства и деменция чакат за настаняване

Над 80% от чакащите са с шизофрения

Специалността също по този начин е непривлекателна , по тази причина у нас няма задоволително психиатри. Държавата би трябвало да приоритизира специалността, с цел да притегли повече фрагменти, счита проф. Стоянов. В основата си това е обвързвано със възнаграждение от най-малко 2000 лв.. Към момента заплащането е 770 лв. за експерти по психиатрия.

Необходимо е основаването за типов механизъм за консолидиране на услугата предболнична, болнична и извънболнична помощ под формата на психосоциална рехабилитация . Към момента тези услуги се оферират разпокъсано, ръководят се от разнообразни институции, липсва отчетност и се финансират посредством разнообразни механизми.

 Алкохолиците у нас погрешно се лекуват в психиатрии
Алкохолиците у нас погрешно се лекуват в психиатрии

Затова смъртността е висока

Големите запаси за преустройството и реорганизацията на огромните психиатрични стационари се оказват главно предизвикателство за психиатричната помощ в страната. Механичното пренасяне на една здравна работа и на нейния личен състав не е нито лесна, нито елементарна задача. Психиатричните стационари като тези в Раднево, Карлуково, Бяла и Кърджали би трябвало да бъдат преместени в териториална непосредственост до многопрофилни лечебни заведения и коренно реорганизирани за обезпечаване на дълготрайни грижи в естествената обществена среда на пациентите.

Този развой е обвързван с големи финансови вложения, които избрани политически кръгове би трябвало да разгласят, че са подготвени да създадат. Проф. Стоянов изясни, че с механичното затваряне на една болница и основаването на по-малки стационари няма да докара до директни икономии. 10 дребни стационара с потенциал сред 30 и 60 кревати ще костват три пъти повече , в сравнение с е издръжката на болничното заведение в Кочериново.

 Все по-млади българи вършат опити за самоубийство
Все по-млади българи вършат опити за самоубийство

Жените вършат повече опити, а при мъжете са " по-успешни "

Ефектът от тази политика е дълготраен , добави Стоянов, а той включва нужната съответна интеграция на пациентите, с цел да разчитат в по-малка степен на помощи. При неналичието на застраховане с различен формат на медицински грижи, хора останаха на улицата след съкращаването на легловия фонд. Стоянов счита това за недалновидна и потвърдено неефективна политика.

Намаляване на болничния престой, по-бърза рехабилитация , завръщане на работното място или понижаване на броя на хоспитализациите са обичайни знаци за успеваемостта с лимитирано приложение в психиатрията, изрази мнение експертът. Въпреки това за интервал от наблюдаване от най-малко три години могат да бъдат показани доказателства, че тези измерители участват и по повод ефикасността на психиатричната помощ. За да се случи това е неотложно преустрояване на болничния сегмент, като се стартира от лечебните заведения.

 Всеки пети българин с леко психическо разстройство
Всеки пети българин с леко психическо разстройство

Агресия или тревога

По отношение психотерапията, с цел да се сътвори регулация по какъв метод се лицензират психотерапевтите , тази регулация би трябвало да бъде обвързана със възнаграждение от НЗОК, както е в Германия , и този тип амбулаторна помощ да придобие по-добра регламентираност и да бъде по-добре открит в нормативни рамки. Това, съгласно Стоянов, е една от основните ограничения, пред които е изправена страната в по-краткосрочен проект.

Министерство на здравеопазването би трябвало да разпореди правенето на проект за усъвършенстване на бранша . " Искаме публични компетенции една работна група в къси периоди да изготви и да показа за утвърждение подобен план и несъмнено, обществен ангажимент, че той ще бъде почетен ", съобщи проф. Стоянов.

Стоянов упорства за образуването на Национален съвет, който да размени работните групи, които изготвят тактиките .

Съветът би трябвало да включва представители от Министерство на труда и обществената политика, Министерство на вътрешните работи, от Министерство на здравеопазването, като той да действа по сходство на Съвета за наркомания . Той би трябвало да предлага оперативни решения и да има достъп до изпълнителната власт, като неговият ръководител да е с сан на заместник-министър, а решенията му следва да имат наложителен темперамент, изясни специалистът.

 11,4% от българите страдат от тревожни разстройства
11,4% от българите страдат от тревожни разстройства

6,2% от българите страдат от разстройства

" В направеното от работната група няма проект за деяние , няма съответна визия достъп до какви запаси е належащо да има и документът виси в пространството към този момент съвсем 20 месеца ", акцентира Стоянов.

Националният съвет би трябвало да се състои от 10 души, които след правене на отчет да изискат той да бъде наведен в деяние.

" Документ като Национална тактика , написан от 37 индивида, е контрапродуктивна поръчка ", безапелационен беше експертът.

Според него от значимо значение е и устойчивостта на усилието и да не се сменят специалистите " просто тъй като на някой му е хрумнало да ги сменя ".

Препоръката в отчета на ЕПА е за обезпечаване на непрекъснато настоящ механизъм за наблюдаване, с цел да се стигне до дейно усъвършенстване на бранша.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР