През изминалата седмица акцент в парламентарния живот на страната бе

...
През изминалата седмица акцент в парламентарния живот на страната бе
Коментари Харесай

„Евровизизия“ – комерсиален или политически важен проект?

През миналата седмица акцент в парламентарния живот на страната бе полемиката в комисията по просвета и медии в Народното събрание, отдадена на песенния конкурс „ Евровизия “.

Основни нейни настоящи лица бяха Станислава (Саня) Армутлиева – шеф на музикалната компания „ Вирджиния Рекърдс “ от 1991 година и генералният шеф на Българска национална телевизия – Емил Кошлуков. Представяме ви в резюме главните позиции в разногласието – „ Евровизия “ – комерсиален или политически значим план за страната “, без да взимаме страна. Представянето на „ Intelligent music project “ с на идната „ Евровизия “ 2022 – ще бъде задоволително показателно.

Казусът: През 2020 година Саня Армутлиева демонстрира интерес какви са условията за присъединяване на български реализатор в „ Евровизия “. За нея този песенен конкурс е съпоставим с Олимпиадата и е значимо кой ще се показа от името на България, кой ще развее българското знаме и по какъв метод ще показва на какво равнище на развиване се намира българската музика.

В телефонен диалог с Емил Кошлуков Саня Армутлиева схваща, че с изключение на нея има други продуценти, с готовност да се явят на влиятелния конкурс и че присъединяване се продава.

Накратко – продуцентът би трябвало да покрие 100% от разноските по присъединяване – таксата на България към уредника – Европейския съюз за радио и телевизия (European Broadcasting Union, EBU), театралното показване – хореография, костюми, в това число и разноските по пътуването и пребиваването на екипа на Българска национална телевизия в града, където ще се организира състезанието.

Не на последно място продуцентът би трябвало да показа и банкова гаранция в размер на 300 000 лв., че няма да се откаже в последния миг. По думите на Армутлиева сумата е непостижима и даже и даден реализатор да завоюва „ Евровизия “, той няма по какъв начин да успее да си възвърне инвестицията.

Според шефа на Българска национална телевизия обаче сумата, която загатва Армутлиева, в реалност е по-малка и е към 250 хиляди лв.. Емил Кошлуков пази тезата, че „ Евровизия “ е комерсиален конкурс и трамплин за бъдеща международна кариера и че в случай че даден продуцент има вяра в гения на своя реализатор, не би трябвало да има съмнения да влага в него.

С немалката сума Кошлуков счита, че пази състезанието от явяването на протежета на авторитетни родители и палави меценати. Той счита, че публично-частното партньорство, което осъществя в границите на подготовката и самото явяване на състезанието на „ Евровизия “, е най-коректно по отношение на бюджета на публичната телевизия.

Отбелязва, че в случай че провежда ефирен кастинг (каквато е една от рекомендациите на EBU), при който феновете с гласоподаване да дефинират своя любимец за „ Евровизия “, ще би трябвало да отдели прекомерно огромна част от бюджета на Българска национална телевизия, от който по този начин или другояче даже и сега няма задоволително средства за снимането на детски филми и излъчвания, каквито малкия екран е задължена да създава. Ето за какво той се възползва от втората алтернатива, която оферират от EBU – а точно самата социална телевизия по свое убеждение да прати собствен представител.

Според Любомир Каримански от Има Такъв Народ, който е ръководител на парламентарната комисия по бюджет и финанси, и от чиято политическа мощ Саня Армутлиева бе препоръчана за министър на културата по време на едно от предходните Народни събрания, „ Евровизия “ не е комерсиален план и с цел да се твърди сходно нещо – Емил Кошлуков е трябвало да направи изследване на социо-културните потребности на българския фен, с цел да е уверен по какъв начин той възприема състезанието.

От своя страна Стоян Михалев от „ Демократична България “, прочут като вокалист на „ Киора “, изпял най-големия й шлагер „ Вярвам в теб “, коментир, че за него „ Евровизия “ е някаква форма на социалистическия „ Златен Орфей “ и въобще не е комерсиален. Освен това съгласно Михалев на Емил Кошлуков е дадена прекомерно огромна независимост да прави, каквото си изиска в малкия екран.

Цвета Галунова от „ Възражане “ попита кой държа авторските права на песента, участваща в „ Евровизия “, на което Саня Армутлиева отговори, че до момента постоянно Българска национална телевизия се е конституирала като неин продуцент и поради това тя държи нейните права и точно поради това би трябвало да влага в „ Евровизия “.

Армутлиева разкри и че когато нейната продуцентска компания постигнала второ място на „ Евровизия “ с присъединяване на Поли Генова, цялото управление на ГЕРБ се изредило да й благодари.

„ Този конкурс има голяма политическа значимост и е безспорен приоритет – който излиза на неговата сцена, не показва единствено Българска национална телевизия и Емил Кошлуков, а цяла България “ – безапелационна бе Армутлиева.

По мотив изразено мнение на Тома Биков от ГЕРБ, че той би приел да се влагат съществени бюджетни средства в присъединяване на типичен музиканти, а не толкоз в поп и рок реализатори, Саня Армутлиева не скри изненадата си:

„ Шокирана съм, че в парламентарната комисия по просвета и медии музиката се разделя на класическа и друга. Не ми се идва повече тук. Най-тъжното нещо от всичко е, че вие въобще не разбирате същността на казуса – не оня, който може да си купи състезанието, е най-хубавият представител на България! “

В края на полемиката известният диригент Йордан Камджалов разгласи, че би трябвало да се даде късмет на „ Евровизия “, с цел да се закърпи имиджа на България, който, по думите му, е единствено роми, висока смъртност и пенсионери.

„ България има персонален интерес на „ Евровизия “ да се явяват единствено първенци. Имаме потребност от ремонт на вциганената България “ – акцентира Камджалов.

Взимайки мотив от неговите думи, ръководителят на парламентарната комисия по просвета и медии – Тошко Йорданов от Има Такъв Народ означи, че предстоят законодателни промени в Закона за радиото и малкия екран, надлежно в Съвет за електронни медии, в Българска национална телевизия и по този начин последователно ще се работи за възстановяване на медийната среда. Оттам, имаме вяра, и на целия имидж на страната ни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР