Бившият началник на Генералния щаб на Молдова Игор Горган, който

...
Бившият началник на Генералния щаб на Молдова Игор Горган, който
Коментари Харесай

The Insider: Бившият шеф на Генщаба на Молдова е агент на ГРУ, докладвал в Москва по време на войната в Украйна

Бившият шеф на Генералния щаб на Молдова Игор Горган, който напусна поста си през 2021 година, е станал осведомител на Главното разследващо ръководство на Министерството на защитата на Русия (ГРУ – военно разузнаване) и към момента продължава тази активност, написа The Insider въз основата на резултатите от следствие взаимно с молдовски публицисти.

Журналистите настояват, че са получили достъп до кореспонденцията на Горган в Telegram с един от неговите куратори, полковник Алексей Макаров. Според техните изводи той към момента остава значим осведомител за ГРУ с помощта на остарели връзки в Министерството на защитата.

Не е известно сигурно по кое време Горган стартира работа като осведомител. Източникът на Insider от военното разузнаване допуска, че може даже да е през 2004 година, когато Горган е служил на задача на НАТО.

Преди полковник Макаров наподобява е поддържал връзка с съветския боен аташе в Кишинев Вадим Ухналев, а по-късно и с неговия правоприемник Игор Довбня. Журналистите от Tje Insider, представен от " Фокус " съумяват да получат запис на диалог, в който се договорят за среща по отношение на мемориала на " афганистанците “ в Кишинев. През 2017 година Довбня беше изпъден от Молдова за шпионаж.

Макаров поема надзора през 2019 година Контактите на Горган с Макаров се засилват през април 2022 година Горган постоянно дава своите наблюдения за вътрешнополитическата обстановка в Молдова, за визити на представители на украинското министерство на защитата по въпроси, свързани с придобиването на оръжия. Срещите се организират в кафенета и по време на лов на риба.

Руската страна се интересува какво оръжие закупува Украйна, в това число от Молдова. Горган предава информация, че Украйна се пробва да купи шест МиГ-29 под прикритието на компания в ОАЕ. В друга преписка той споделя по какъв начин представители на Украйна " обикалят нашето министерство на защитата от три седмици и желаят всичко, изключително снаряди за артилерия “.

Той също по този начин разказва придвижването на влакове с гориво през Молдова до украинския Рени и се оплаква, че Украйна получава доста значими товари, в това число оръжия, през Румъния.

В друго известие Горган споделя, че е научил за опитите на украинската страна посредством Министерството на защитата на Молдова да се свърже със завода за радиоелектроника МЕЗОН в Кишинев, който в миналото е произвеждал електроника за руски оръжия и има документи за радиоелектронен съставен елемент на комплекса " Точки У ", създаден в Кишинев.

Този и други отчети демонстрират, че Горган към момента има информатори в Министерството на защитата.

Молдовските проверяващи публицисти неведнъж виждат Горган покрай съветското посолство и един път записват срещата му с Макаров.

Кореспонденцията демонстрира, че Горган е работил за Москва по персонално разбиране, в посланията си той постоянно приказва за " фашистки негодници, от които би трябвало да се почисти страната “ и други сходни. Той неведнъж написа на Макаров, че сякаш всичко в Молдова е готово за идването на съветски войски, той " държа цялата обстановка в армията под надзор “, а с прозападното управление на Молдова може " да се оправи бързо “.

Преди огромното експулсиране на съветски дипломати от Молдова през юли 2023 година Горган отива да поддържа връзка със своя куратор. Той получава работа в Службата на Организация на обединените нации за бежанците в Кишинев, където по-специално водят досиета на вътрешно разселените лица от Украйна и им оказват помощ.

Жизненият път на Горган е характерен за множеството руски военни. Той е роден в Молдова в Дубосари, след военна работа учи за боен в Новосибирск, по-късно, още в руските години, служи в ДШВ в Одеска област, по-късно заема разнообразни военни длъжности в Молдова и взе участие в интернационалните задачи

Горган оглавява Генералния щаб два пъти - за малко през 2013 година, а по-късно от 2019 година до септември 2021 година, по време на президентството на проруския президент Игор Додон.

Да напомним, че молдовският министър председател Дорин Речан съобщи, че сега Кишинев счита за малко евентуална военна опасност за себе си от Русия, до момента в който Кремъл е заседнал във войната против Украйна, само че чака опитите на Русия да манипулира публичното мнение преди президентските и парламентарните избори.

Президентът на Молдова Мая Санду съобщи в скорошно изявление, че Кишинев ще се концентрира върху минимизиране на риска от съветска експанзия, само че ще се пази при положение на подобен сюжет.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР