През изминалата година под микроскопа на западната преса наблюдавахме изсъхването

...
През изминалата година под микроскопа на западната преса наблюдавахме изсъхването
Коментари Харесай

Кралят на Европа умря, да живее кралят

През миналата година под микроскопа на западната преса наблюдавахме изсъхването и по-късно разрушаването на индустриалната и финансова основа на Германия. И в случай че задграничните анализатори, с цел да не дадат на Москва спомагателни пропагандни козове, бяха извънредно деликатни при формулирането на прогнози, то всички останали, необвързани с либерално-демократичната омерта, споделиха непосредствено предишното лято: актуалната страница от немската история се обърна. Всички сходни калкулации бяха подложени на ураганна спънка и осмивани по всевъзможен вероятен метод, само че в последна сметка мрачните коментатори бяха прави.

Онзи ден “Блумбърг ” разгласява публикация с доста красноречиво заглавие „ Времето на Германия като индустриална суперсила е към края си “. Няколко дни по-рано същото издание разгласява обстойно изявление с Олаф Шолц, където той напряко съобщи, че страната няма вероятности – нито геополитически, нито индустриални, нито като развиване на пазара на труда. Вярно, самият господин Канцлер въобще не беше тъжен от този факт и отиде в американския Конгрес, където радостно се снима със сенатор Крис Кунс, който елементарно може да мине за брат му.

Тоест при започване на 2024 година единствено въз основа на заглавията и смислите на западните изявления може да се твърди, че американският проект за деиндустриализация и отнемане на Германия от финансова и индустриална самостоятелност е сполучливо изпълнен. Процесът е стартиран и немският локомотив решително се втурва надолу по ската на историята.

Много се изписа и изговори за какво Вашингтон имаше потребност от това. Много по-интересно е да се следят съпътстващите процеси, тъй като, както знаете, природата не търпи вакум и незабавно се появяват кандидати за освободения престол.

Не е загадка, че втората стопанска система на Европейски Съюз беше Франция, която беше много обременена от безконечния статут на авариен локомотив, само че в интервала на разцвет и обилие от евтини енергийни запаси Берлин и Париж демонстрираха неразрушимо единение и цялостно взаимно съгласие. Днес, когато прегърбеният немски талант изяжда последните си зъби, французите взеха решение да не се церемонят и да се реваншират.

Според оценките на Евростат Франция сега създава и е най-евтината електрическа енергия в Европа. Ясна е динамичността на съмненията в цената на киловатчас за индустриалните консуматори през последните четири години. Най-рязък растеж отбеляза Италия, където през 2019 година потребителите плащаха два евроцента за киловат, а през днешния ден заплащат двадесет и шест. В Германия през същия интервал цените на електрическата енергия се покачиха от девет на 23 цента, което беше задоволително, с цел да провокира колапс на промишлеността.

Само предходната седмица “Форд ” разгласи закриването на производството, освобождавайки 3500 служащи от завода в Саарлуис. Първоначално формалната версия гласеше, че това се дължи на прекачване на производството в друга площадка за произвеждане на електрически транспортни средства, само че локалният синдикат бързо разбра, че поръчката е предоставена на компания в Испания. След интензивни договаряния представители на “Форд ” се съгласиха краткотрайно да запазят хиляда работни места, само че какво ще вършат чиновниците след прекъсването на поточните линии на “Форд Фокус ” е изцяло неразбираемо.

В същото време американският производител на гуми “Гудиър ” (освен към този момент затворените) обмисля опцията да затвори два завода. Френските им сътрудници оповестиха сходни проекти. Производителите на слънчеви панели се движат в същата посока. “Соларват ”, със седалище в Дрезден, ще реалокира потенциала си в друга страна, в случай че пазарът на електрическа енергия в Германия не се усъвършенства до края на годината. Наблизо швейцарските сътрудници от “Мейер Бюргер ” стягат куфарите си: заводът им несъмнено ще затвори до април - и също заради недостъпните цени на електрическата енергия.

И това не е всичко - описът с индустриални бегълци се натрупа през това време.

Французите безмълвно следиха по какъв начин екипът на Олаф Шолц с самоувереност затваря последните три нуклеарни реактора, по какъв начин вместо кафяви въглища, които век и половина бяха в основата на немската стопанска система, Берлин с наслада забива вятърни мелници в нивите и по какъв начин добродушно германците преглътнаха детонацията на трите магистрални " Северни потоци ", без даже да се опитат да възстановят извънредно потребното и, както се оказа, жизненоважно съдействие с Москва.

През същия интервал Франция, с помощта на застаряващия си нуклеарен бранш, измъчен от систематични сривове, съумя да поддържа разноските за произвеждане в допустими граници. През последните четири години цената на киловатчас се увеличи от единствено с девет на 14 евроцента. Тъй като бизнесът постоянно се управлява от финансовата облага и се стреми да минимизира разноските, има възможност някои огромни компании, напускайки негостоприемните и скъпи крайбрежия на Германия, да не отидат зад океана, затъвайки още повече в загуби, а да се насочат към близката богата на сила Франция.

Много се приказва за това по какъв начин американските акули усъвършенстват позицията си за сметка на натрупа на обречен на смърт немски кит, до момента в който, явно, даже съседите не са срещу да сграбчен по-тлъсто парче. Вярно е, че тук би трябвало да разберете, че Франция, разтърсена от стачки на фермери, нуклеарни служащи и комунални служащи, сама по себе си е в не доста по-привлекателна позиция.

Ядрената енергетика на Франция, нагледно казано, е на патерици и от ден на ден залита. Французите не са построили нито една нова атомна електроцентрала през новото хилядолетие, всички съществуващи електроцентрали са на междинна възраст над четиридесет години, само че защото няма подмяна за тях, Париж към този момент два пъти удължава експлоатационния им живот с 10 години. Но защото освен хората, само че и материалите се уморяват, такава износваща работа разумно води до всеобщи повреди. Достатъчно е да се каже, че през 2022 година 26 от 56 френски реактора бяха пуснати за незабавен ремонт, а откритите систематични недостатъци в тръбопроводите на втория силует по този начин и не бяха изцяло отстранени.

Между другото, в процеса на дисекция на изстиващата немска стопанска система излезе нескрито един доста занимателен факт. Според американския холдинг “Стандарт енд Пуър ” към декември 2023 година полската стопанска система е била в меланхолия от двадесет месеца. Лесно е да се пресметна, тъкмо от лятото на 2022 година, когато Варшава първа се отхвърли от съветските енергийни запаси. През този интервал показателят на индустриалната интензивност спада устойчиво, а инфлацията надвишава 17%.

Но да се върнем към нашата съществена тематика.

МВФ разгласява прогноза за развиването на суверенните стопански системи на планетата за 2024 година В най-хубавия случай Германия може да чака напредък от порядъка на 0,5 %, а Франция един %.

Старият европейски крал умря, само че новият очевидно не е в най-хубавата си форма.

Превод: В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед50701Доц. Григор Сарийски: Българите не желаят влизането в еврозонатаАлтернативен Поглед60417Проф. Людмил Георгиев: Европейски Съюз няма късмет исторически да оцелее в каквато и да е конфигурацияАлтернативен Поглед33195Проф. Людмил Георгиев: Декларацията за принуда против проф. Дарина Григорова се оказа, че даже не е гласувана от Апелативен съд на СУАлтернативен Поглед16952Д-р Мими Виткова: Свалят до 28 кожи от гърба на онкоболните в България с цените за лекарстваАлтернативен Поглед105233Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоАлтернативен Поглед369164Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед250654Доц. Григор Сарийски: Сценарият за Европа е криза! България е с най-дълбок срив в индустриалното производствоАлтернативен Поглед224863Доц. Мангъров, Р.Петков: Пандемията " Х " е едно чучело, което се размахва от Световния стопански форумАлтернативен Поглед105233Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежението  Румен Петков, Съединени американски щати, опасяват, Тагарев  Румен Петков, Съединени американски щати, опасяват, Тагарев Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР