През изминалата 2022 г. автобуси и товарни автомобили са участвали

...
През изминалата 2022 г. автобуси и товарни автомобили са участвали
Коментари Харесай

1229 катастрофи с автобуси и камиони е имало през 2022 г.

През миналата 2022 година рейсове и товарни коли са взели участие в 1229 пътнотранспортни катастрофи с потърпевши участници в придвижването. Това са 18,6% от общия брой катастрофи за годината, демонстрират данни от статистика на Държавната организация за сигурност на придвижването по пътищата “ (ДАБДП), предоставени на Българска телеграфна агенция.

„ За страдание черната статистика наброява 144 изгубени живота, което е 27% условен дял от общо починалите на пътя през миналата година. Ранените в тези тежки пътнотранспортни катастрофи са 1670 души “, показват още от ДАБДП.

Според данните от статистиката за първите шест месеца на 2023 година стойностите са сходни – 559 катастрофи с потърпевши участници в придвижването, което е условен дял още веднъж от 18,6% от общия брой произшествия за полугодието. Загинали са 70 души, а ранените са 774 участници в придвижването, сочат данните на организацията, занимаваща се с пътната сигурност.

„ Нужни са старания на цялото общество, с цел да се движим безвредно по пътищата. Най-важното е да съблюдаваме Закона за придвижването по пътищата и други нормативни документи, допълващи разпоредбите за държание на пътя. Не бива да подценяваме и други писани и неписани правила, спазването на които ще обезпечи сигурност на придвижването при публичния транспорт на товари или пасажери “, приканват от ДАБДП.

Колани в рейсовете

От там обръщат особено внимание на публичния транспорт с рейсове. „ Често приказваме за техническата редовност на рейсовете, за спазването на времето за отмора на водачите, както и за проблемите, свързани с пътната инфраструктура. Но има още един доста значим аспект - слагането на предпазен колан от пасажерите в рейсовете.

По данни на Европейска работа за наблюдаване на сигурността на придвижването по пътищата (ERSO) носенето на защитен колан понижава риска от съдбовни или съществени пострадвания с към 60%. При удар, внезапно прекъсване или катурване пасажер без колан в рейса може да изхвръкне от седалката си с такава скорост и мощ, че се дефинира като катапултиране. Може да се удари в седалка пред него, тавана или да падне и притисне различен пасажер в рейса. Например, предходната година, когато се прекатурва рейс с деца на Автомагистрала " Тракия " и заради подценяването на предпазните колани, повече от половината пасажери са с друга степен на пострадвания.

През 2022 година в страната са настъпили 212 пътно-транспортни с присъединяване на рейсове. Общо 64 души губят живота си, други 64 са тежко ранени, а 311 са с по-лека степен на пострадвания. Най-тежкото произшествие през лятото на предходната година е с румънски рейс на основния път Велико Търново – Русе, което лишава живота на четирима, а осем от пасажерите са ранени.

Тировете – неизменима част от транспортния поток

Другите участници в публичния транспорт са тежкотоварните камиони с полуремаркета, наречени „ тирове “. Те са неизменима част от транспортния поток по пътищата на страната и имат своята роля в развиването на модерното общество, стопанската система и свързаността. Отговорността на компаниите превозвачи, както и на водачите на тирове е сериозна, тъй като, заради огромната си маса, тези транспортни средства провокират тежки последствия при настъпването на произшествие с тяхно присъединяване, прецизират от организацията за пътна сигурност.

Според статистическите данни на „ Пътна полиция “ за миналата 2022 година тежкотоварните камиони са взели участие в 252 катастрофи с потърпевши участници в придвижването, които са довели до 61 изгубени живота и 326 ранени. В 126 от тези катастрофи, водачите на тирове са направили нарушавания на разпоредбите за придвижване, довели до настъпване на случая.

Като цяло отговорността на водачите на тежкотоварни коли за сигурността на придвижването на пътя е освен правно обвързване, само че и морално, като се имат поради евентуалните последствия от произшествията с присъединяване на тези огромни транспортни средства. Правилното образование, спазването на закона и наредбите, морала и отношението към сигурността са от значително значение за безвредното придвижване по пътищата, показват от ДАБДП.

От организацията насочат и съответни препоръки за сигурност към превозвачите и водачите на публичен транспорт на товари и пасажери през лятото:

Техническа редовност

Преди да бъде подхванато каквото и да е пътешестване, компанията транспортьор следва да се увери, че транспортното средство е в техническа редовност. Освен преминат периодически механически обзор, следва регулярно да се преглеждат моторът, грайферът и целостта на гумите, спирачките, охладителната система и климатикът, с цел да избегнете щета или прегряване.

Състояние на гумите

През лятото пътните настилки могат да станат извънредно горещи. Топлината води до разширение на въздуха вътре в гумите и повишение на налягането в тях. Затова е значимо да се ревизира постоянно налягането в гумите преди на пътешестване.

През летните месеци туризмът е в разгара си, което е обвързвано и с превозване на повече хора и товари. Важно е да се следи да няма претоварване на транспортното средство, тъй като то способства за още по-високо напрежение върху гумите. Този фактор дружно с високите температури, покачва равнището на риск от пръсване на гума, отлепване или друга дисторция.

При високи температури се форсира процесът на изхабяване на гумите. Дори да не наподобява износена гумата, слънцето способства за отслабването на структурата и форсира процеса на стареене.

За да се понижи рискът от злополуки със спукани гуми през лятото, от значително значение е камионите и рейсовете да минават постоянни инспекции и поддръжка на гумите, да съблюдават предложеното налягане, да заобикалят претоварване и да карат деликатно. Водачите би трябвало да са наясно с признаците на щета на гумата, като необикновени трептения, шумове или проблеми с ръководството, и да отбият безвредно, в случай че имат подозрение за зародил проблем с гумите.

Разпределение на товара

При транспорт на товари, уверете се, че той е вярно разпределен и вярно укрепен. По този метод ще предотвратите разбъркване по време на пътешестване, което може да сложи в риск стабилността и ръководството на транспортното средство.

Маса на транспортното средство

Спазването на разпоредбите за придвижване и избягването на несъразмерното тегло на транспортните средства е от решаващо значение за пътната сигурност и благополучието на всички участници в придвижването. Претоварването води до нараснал риск от произшествия, натоварва спирачките и е необходим по-дълъг спирачен път, усилва се налягането върху гумите и има риск от пръсване. Също по този начин води до ускорено изхабяване на съставените елементи на окачването и трансмисията, натоварване на мотора и по-висок разход на гориво.

Хидратация

Осигурете вода на лидера и спирайте постоянно за отмора. Ако превозвате пасажери, насърчете ги да пият повече вода, изключително при дълги пътувания.

Защита от слънце

Носете подобаващи слънчеви очила, с цел да избегнете заслепяване, до момента в който шофирате. Ако превозвате пасажери, уверете се, че всички пасажери, изключително деца и възрастни хора, са предпазени от директна слънчева светлина. Може да употребявате сенници, завеси или други, изключително при дълго пътешестване.

Почивки

При дълги пътувания планирайте постоянни почивки, с цел да избегнете умората от шофиране. Умората може да усили времето за реакция при рискови обстановки на пътя. Продължителното шофиране може да докара до внушаемост на автомагистрала, унасяне, при което лидерът става по-малко деликатен към пътя. Почивките оказват помощ за разчупване на монотонността, поддържат фокуса на лидера върху шофирането, дават опция за хидратация, оживление и попречване на схващания.

При транспорт на пасажери в никакъв случай не оставяйте пасажерите без контрол в паркирано транспортно средство с изключен мотор, защото температурите вътре могат бързо да станат рискови.

Пикови горещини

Ако е допустимо, планирайте пътуването си през по-хладните елементи на деня, като рано заран или късно вечер. Така ще намалите рисковете, свързани с жегата, както и риска да бъде лимитирано придвижването за тежкотоварни пътни транспортни средства заради високите температури.

Трафик

Бъдете готови какъв е трафикът. Лятното време постоянно значи повишен трафик по пътищата и автомагистралите. Бъдете осведомени за пътните условия, планувани поправки и вероятните различни направления. Проверете дали има затворени пътища със заповед на регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи заради високите температури.

Спазване на отдалеченост

Поддържането на безвредна отдалеченост по време на шофиране е значима за сигурността на придвижването по пътищата. Важно е водачите да съблюдават задоволително разстояние от движещото се пред тях моторно транспортно средство (МПС), с цел да могат да спрат при ненадейно зародила нужда - най-малко 2,5 или 3 секунди време по отношение на движещото се пред тях МПС, а при дъжд двойно 5-6 секунди. При тежкотоварните коли е належащо спазването на по-голяма отдалеченост, заради нуждата от по-голям спирачен път, заради по-голямата маса на транспортните средства. Изберете закрепен обект в профил на пътя, като знак или дърво, и когато транспортното средство пред вас го подмине, пребройте „ хиляда и едно, хиляда и две, хиляда и три “. Вашето транспортно средство би трябвало да премине около същия обект, откакто приключите с броенето. Това ви дава разстояние от почти три секунди.

Метеорологични условия

Следете прогнозите за времето за вашия маршрут на пътешестване. Летните стихии могат да доведат до рискови пътни условия.

Обезопасителни колани

Уверете се, че всички пасажери са с сложени предпазни колани по време на цялото пътешестване. Предпазните колани избавят животи и доста понижават риска от пострадване при положение на акцидент, в това число при катурване на рейс.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР