През годината икономистите обсъждаха дали агресивните увеличения на лихвените проценти

...
През годината икономистите обсъждаха дали агресивните увеличения на лихвените проценти
Коментари Харесай

Твърдо или меко кацане? Има и трети сценарий за американската икономика

През годината икономистите обсъждаха дали нападателните нараствания на лихвените проценти от Федералния запас за да овладеят инфлацията ще насочат американската стопанска система към така наречен „ твърдо или меко кацане “ - посредством мъчителна криза или посредством по-леко стесняване на растежа.

Данните за изненадваща мощ на пазара на труда и потребителските разноски предишния месец, дружно със знаци, че търсенето на коли и жилища може да се стабилизира след спад, в този момент накара някои икономисти да посочат трети сюжет, който изглеждаше необикновен единствено преди няколко седмици: растеж на икономическия напредък.

Сценарият „ без приземяване “ е новата действителност “, съобщи Нийл Дута, икономист в изследователската компания Renaissance Macro пред The Wall Street Journal.

Въпреки че доста централни банкери на Фед споделиха, че към момента чакат стопанската система да се забави тази година, Дута вижда голямо отвращение да се признае очевидното, което е, че стопанската система се форсира още веднъж.

Федералният запас увеличи референтната рента с 4.5 процентни пункта от предишния март, което е най-бързият ритъм на повишение на лихвите от началото на 80-те години на предишния век и този, който доста икономисти чакаха, че ще удари спирачките на вложенията и наемането на чиновници.

Силен подтик оказва и наемането на личен състав. Министерството на труда заяви този месец, че работодателите са добавили постоянните 517 хиляди работни места през януари и че равнището на безработица е намаляло до 3.4%.

Данните изненадаха икономистите, защото предходните числа допускаха, че възходящите лихвени проценти стартират да лимитират наемането на чиновници, показва Марк Джанони, основен икономист за Съединени американски щати в Barclays. По думите му последните данни сочат, че политиката на Фед има по-малко въздействие върху търсенето на работна ръка, в сравнение с са очаквали.

За Фед опасенията са, че фирмите ще могат да продължат да предават по-високите цени към клиентите, защото общият приход на семействата нараства. Междувременно, до момента в който разноските се изместват от артикули към трудоемки услуги, търсенето на служащи от работодателите може да продължи да нараства.

Икономисти от Goldman Sachs в този момент виждат 25% възможност за криза през идващите 12 месеца, което е спад от предходна оценка от 35%. Банката чака инфлацията да се забави до 3% тази година, като равнището на безработица да се увеличи умерено до 4%, стига стопанската система да пораства с темпове под дълготрайната си наклонност от към 2%. Ускоряването на растежа може да накара Фед да увеличи лихвите повече от плануваното, с цел да забави инфлацията до задачата си от 2% през идващите няколко години.

Редица икономисти въпреки всичко чакат криза. Някои считат, че Фед е работил прекомерно бързо при повишение на лихвите, тъй че стопанската система към момента не е имала задоволително време, с цел да се разкрият цялостните резултати. Последният път, когато лихвите се подвигнаха до актуалните равнища – при започване на 2006 година - беше належащо да измине още година и половина, след което резултатите се отразиха на пазара на труда.

Продължаваме да виждате напън върху маржовете на корпоративните облаги “, показва Кати Бостянчич, основен икономист за Съединени американски щати в Nationwide.

Тя чака умерена криза да стартира към средата на годината, защото облагите понижават и фирмите бързо редуцират работни места.

Джанони от Barclays в този момент предвижда, че криза ще стартира през есента вместо през лятото. Той чака Фед да увеличи лихвените проценти с четвърт пункт на идващите си три съвещания – през март, май и юни – свеждайки референтната рента до малко под 5.5%, равнище, достигнато за последно през 2001 година

Инвеститорите виждат 90% късмет Фед да вдигне лихвите над 5% до юни по отношение на 45% преди месец, демонстрират данни на CME Group. Много икономисти чакат потребителските разноски да намалеят, защото семействата изчерпват спестяванията, насъбрани по време на пандемията.

Междувременно световният стопански напредък се форсира. Европа наподобява заобикаля доста от най-лошите сюжети на фона на растежа в цените на силата от предходната зима. Китай се отхвърли от политиката си на нулев Коронавирус, което може да усили търсенето.

Някои от най-силно засегнатите браншове на стопанската система на Съединени американски щати дават признаци на живот. Лихвените проценти по ипотечните заеми предишния месец паднаха до малко над 6%, спад с съвсем цялостен процентен пункт от ноември.

„ Очевидният въпрос в този момент е дали растежа на търсенето на жилища ще продължи. Строителите са оптимисти по природа и желая да имам вяра, че Фед може да провежда меко приземяване, само че рискът от криза е действителен ”, споделя Райън Маршал, основен изпълнителен шеф на строителната компания PulteGroup.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР