През февруари пенсионерите, които през януари получиха по-малък общ размер

...
През февруари пенсионерите, които през януари получиха по-малък общ размер
Коментари Харесай

Добавки за два месеца през февруари за пенсионерите, получили по-малко пари

През февруари пенсионерите, които през януари получиха по-малък общ размер на пенсиите плюс Covid добавката от 60 лв. по отношение на декември предходната година, ще получат 2 добавки - за януари и февруари, тъй че да няма ощетени. Това планува механизмът за отплата на Националния застрахователен институт (НСИ).

Пред парламентарната обществена комисия шефът на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов заяви, че общо 1 милион 68 хиляди възрастни са получили през януари по-малко пари по отношение на декември. Това са половината от пенсионерите, а повода е по дребният размер на януарската Covid добавка.

Ивайло Иванов регистрира, че за 668 хиляди пенсионери с пенсии за стаж и възраст нарастването на пенсията след преизчисляването с по-високия коефициент е по-малко от 60 лева и при Covid добавка от 60 лева се получава по-малък януарски размер по отношение на декемврийския, когато добавките бяха по 120 лева

Сто и девет хиляди са хората с пенсии за повърхностен стаж, които също са получили по-малко, те са ощетени с по 50 стотинки.

Двеста и шест хиляди са инвалидните пенсионери с увреждане сред 50 и 70 %, за които също е регистриран по-нисък януарски размер.

Така е и с хората на обществена пенсия – при 268 лв. платени от Национален осигурителен институт през декември, за януари парите са били 230 лева

Общата разлика в изплатените средства декември – януари е 17 милиона лева, сподели Ивайло Иванов и добави: „ Сумите, които ще бъдат изплатени през месец февруари, на 7-ми, дружно с пенсиите, ще бъдат едновременни за месец януари и месец февруари… След това за месец март ще си получат за един месец тази добавка “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР