През февруари 2022 година производствените цени в България се увеличават

...
През февруари 2022 година производствените цени в България се увеличават
Коментари Харесай

НСИ: Ръст на производствените цени през февруари с 32,3% на годишна база



През февруари 2022 година индустриалните цени в България се усилват с 1% по отношение на предходния месец и означават растеж на годишна база от 32,3% вследствие на мощен скок на енергийни цени с близо 82% по отношение на година по-рано, демонстрират данни на Националния статистически институт (НСИ), които са доказателство за продължаващо повишение на инфлация в околните месеци.

Общият показател на цените на производител в България (PPI индекс) се покачва през февруари с 1,0% по отношение на януари. Най-силно покачване с 2,7% на месечна база е записано в преработващата индустрия, следвано от покачване с 2,3% на цените в добивната индустрия и понижение с 2,4% при производството и разпределението на електрическа сила.

На годишна база общият показател на цените на производител в страната бележи растеж през февруари с 32,3% по отношение на февруари 2021 година - малко под рекордния растеж от 32,6%, регистриран през януари.

Графика на показателя на индустриалните цени (PPI) на годишна база



Силен растеж на цените през февруари 2022 година по отношение на година по-рано с 81,8% е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия, в добивната индустрия годишното покачване на цените е с 9,7%, а в преработващата индустрия - със 17,9 на 100.

Индексът на цените на производител единствено на вътрешния пазар в България понижава през февруари с 0,1% на месечна база, само че нараства на годишна база с 40,5% (спрямо февруари 2021 г.).

Индексът на цените на производител на интернационалния пазар пък се покачва през февруари с 2,9% по отношение на и с 19,8% по отношение на февруари 2021 година.

По-рано този месец Национален статистически институт оповести отчет, отчитащ ускорение на потребителска инфлация през декември с цели 7,8% на годишна база.

Продължаващото повишение на индустриалните цени допуска по-нататъшно ускорение на потребителската инфлация и през идващите месеци.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР