През есента се очаква управляваният от Джанет Йелън Федерален резерв

...
През есента се очаква управляваният от Джанет Йелън Федерален резерв
Коментари Харесай

Кои пазари са застрашени от свиването на баланса на Фед

През есента се чака управляваният от Джанет Йелън Федерален запас на Съединени американски щати да вземе решение за стесняване на салдото си от 4.5 трлн. $.

Още по тематиката
Фед е угрижен за ниската инфлация в Съединени американски щати
18 авг 2017
Американските семейства дължат с 552 милиарда $ повече от предходната година
16 авг 2017
" Агресивното " кредитиране би трябвало да бъде следено повече, считат от централната банка
8 авг 2017
ЕЦБ ще понижи изкупуването на облигации с 25% от април
17 мар 2017

Акциите и корпоративните облигации може да се окажат изненадващо огромните губещи, откакто Федералният запас на Съединени американски щати стартира да свива салдото си от 4.5 трлн. $. Това е изводът на комитета от вложители и банкери, които поучават Министерството на финансите, при започване на този месец, оповестява Bloomberg. Седмица по-късно капиталовата банка Morgan Stanley също предизвести, че вложителите подценяват проблемите, които Фед може да провокира на пазарите на корпоративен дълг.

Фонд мениджърите към този момент не са обезпокоени

Засега обаче мениджърите, които ръководят парични активи, не наподобяват обезпокоени. Пазарът на акции се увеличи с 10% през тази година, в това число дивидентите, а корпоративните облигации нарастнаха с 4.8% към затварянето на търговията в петък. Държавните и и ипотечните облигации, които най-пряко зависят от проектите на Фед да реинвестира по-малко пари, изостават от повишаването на по-широкия дългов пазар през 2017 година, въпреки че доходността им е по-стабилна.
Заплахата за пазара на акции и корпоративния дългов пазар демонстрира какъв брой е подвластен Фед в миг, когато се пробва да стартира да свива невижданите тласъци, които даде на стопанската система по време и след финансовата рецесия. Програмата на централната банка на Съединени американски щати за количествени облекчения усили над 4 пъти облигациите, които има. Сега Фед възнамерява в близко бъдеще да стартира да свива тези реинвестици, тъй като счита, че стопанската система на Съединени американски щати се е нормализирала. Тези съкращения обаче може да навредят на пазарите и евентуално на стопанската система по способи, които мъчно могат да се плануват.

След като Федералният запас стартира да свива салдото си, " можем единствено да изградим хипотези какъв ще е пътят, тъй като това е невиждано ", счита Джубийн Хюрън от Aviva Investors, които управяляват 456 милиарда $ към края на юни.

По-големи финансови разноски за фирмите

Разходите за финансирането на корпоративния дълг да вземем за пример може да набъбнат с 1.35 прочие пункта по отношение на държавните облигации, се отбелязва в презентацията на вложителите и банкерите пред Министерството на финансите. А тези по-високи разноски може натежат на представянето на акциите. Европейската централна банка от своя страна също обмисля стесняване на своите количествени облекчения, което пък може да усили натиска. След отпусканите години наред тласъци от страна на централните банки сигналите за идна динамичност идват от разнообразни страни. На дълговия пазар високо рейтинговите американски компании към този момент продадоха над 1 трлн. $ облигации тази година и са напът да надминат върха от 2016 година Доходностите по джънк облигациите е единствено 5.8%, което е покрай рекордно ниски равнища. Фондовите пазари в Съединени американски щати също са покрай върхове.

Фед не изкупува корпоративен дълг, само че когато стартира да купува държавни и ипотечни облигации, доходностите като цяло започнаха да понижават и по този начин заемите станаха по-изгодни за фирмите. Корпорациите неведнъж използваха набрания запас, с цел да изкупуват назад облигации, което пък поддържа фондовия пазар. Именно това тормози комитета от вложители и банкери, който поучава финансовото министерство.

Ефектите

" Със свиването на количествените облекчения даже и леко намаляване в цените на държавните облигации може да намали толерантността на вложителите към риска, което може да докара до по-голям спад на корпоративните облигации и акции ", написа Джейсън Кюминс, ръководител на специфичния комитет, в писмото до министъра на финансите Стивън Мнучин. " При отрицателен сюжет има възможност от забележителен, само че на редовно рисков спад и при облигациите и при акциите ", добавя Кюминс, който е шеф в хедж фонда Brevan Howard.
В комитета членуват представители на JPMorgan Chase & Co., Goldman Sachs & Co., Citadel и Pacific Investment Management Co.

Бившият шеф от Фед Джеръми Стийн показва подозрение, че свиването на салдото на централната банка единствено по себе си ще провокира огромни разпродажби при корпоративните облигации. Той е на мнение, че това ще бъде равномерен развой. Но ниските рискови награди на скъпите бумаги, или кредитните спредове, са към момента мотив за терзание, счита Стийн, който в този момент е професор в Харвадския университет. Като цяло този сюжети може да докара до стесняване на заемите и от там до закъснение на икономическия напредък.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР