През есента на 2020 година пилоните на Националния дворец на

...
През есента на 2020 година пилоните на Националния дворец на
Коментари Харесай

Очарователните знамена на Анета-Мона Чиза и Лучия Ткачова на пилоните пред НДК (СНИМКИ)

През есента на 2020 година пилоните на Националния замък на културата се трансформират в особено пространство за изкуство.

В продължение на месец разнообразни художници посочваха творбите си под формата на флагове.

Първоначално видяхме „ Свободни флагове “ на българския актьор Правдолюб Иванов, който освободи флаговете от тяхната обичайната символика.

Артистичният колектив Клер Фонтен насочиха обръщение за климатичните промени посредством „ Озоновите флагове “, а четиримата актьори от Gelitin типично за тях, ни предизвикаха с образно ексцентричен байрак наименуван.

Сладко Симпатично – Cute Acute

От 12 до 27 ноември, пилоните пред НДК издигат в очакване напразно, очарователните флагове на креативния тандем Анета-Мона Чиза и Лучия Ткачова.

В сегашния им план „ Сладко Симпатично – Cute Acute ”, особено основан за българската аудитория, те третират флаговете като противовес на институционалния знак, по предписание непокътнат за показване на нация, страна, състезателен клуб или различен публичен орган.

В продължение на хиляди години знамената са били образната репрезентация на нашите очаквания и съзнание, по едно и също време сплотяващи и разделящи ни.

В търсене на пътища за развлечение и отдушник на работните ни задължения Анета-Мона Чиза и Лучия Ткачова провокират в хората чисти и положителни страсти.

Те заместват нормалните знаци със сладки животинки като кученца, котенца и зайчета, което дава причина за основаване на известно подривно напрежение в публиката. Или пък противоположното – би довело до другата прекаленост, каквато всекидневно провокират облиците на дребни и пухкави създания, която хората показват с ахкане и неконтролируемо „ Аууу, какъв брой сладко! “

Според логиката на психиката белезите за сладко и симпатично показват младост, накърнимост и незлобивост – черти, които несъзнателно задействат родителска реакция в хората.

Фетишизацията на почтената влюбчивост и хубост е явна в хищническата консуматорска промишленост, а доказателства за това са сладките животни-талисмани, сладките скотски реклами, сладките дарове и артикули или голямото количество от сладки сток фотографии на склад в доста уеб сайтове.

Знамената с очарователни животни въплъщават тези несъгласия и презареждат прочувствено цялото пространство – площадът, пилоните, флаговете, дори и самите симпатични облици. Едновременно алармиращи и успокояващи, сладките флагове са място на борба, която влияе на непосредственото въодушевление на минувача.

За създателите

Анета-Мона Чиза (Румъния) и Лучия Ткачова (Словакия) работят дружно от 2000 година Саркастично-интелектуалният им метод иронизира сериозността на стандартите в света на изкуството. Те оспорват клишетата за пола и мястото на дамите в основаването, маркетинга и потреблението на изкуство. Преосмислят и ролята им в консуматорското общество, в политическите и културните системи.

Художничките се обръщат към механизмите на системата на изкуството, към която принадлежат, и задават неуместни въпроси по отношение на работните ѝ процеси и влияние. Чувството им за комизъм и способността им за самоирония дефинират взаимната им работа. Смехът действа като сериозен инструмент, а освен като източник на наслаждение.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР