През есенно-зимният период заедно със захлаждането започват и здравословните проблеми

...
През есенно-зимният период заедно със захлаждането започват и здравословните проблеми
Коментари Харесай

Отвари от дюли при възпаления на горните дихателни пътища

През есенно-зимният интервал дружно със захлаждането стартират и здравословните проблеми с дихателните пътища. Разбира се, в аптеките има безчет хапчета, прахчета, сиропи и всевъзможни медикаменти, отпускани даже без рецепта.

Но в множеството случаи са много скъпи, а от време на време и неефективни. Всъщност можем със напълно елементарни и налични средства да опитаме да приготвим здравословни и вкусни домашни средства за простуда и кашлица.

Едно от потвърдените естествени средства за тази цел е плодът на дюлята. Тя е богата на танини, захари, етерично масло, органични киселини (лимонена, хининова, ябълчена и др.), пектин, рутин, желязо, витамин С, калий, натрий, калций, фосфор, някои антиоксиданти и други

Семената на дюлята са главен съставен елемент в приготвянето на отвари за кашлица и простуда. Те съдържат слузни субстанции, танини, нитрили, гликозиди, мазнини, аминокиселини, органични киселини, феноли. Етеричните масла, съдържащи се в кожата на плода, са с потребен антимикробен резултат, предотвратяват разпространяването на зараза.

Химичния състав на плода и семената на дюлята обуславят неговите лечебни свойства: общоукрепващо, антиоксидантно, противовъзпалително, отхрачващо, антибактериално, противовирусно, противогъбично и даже антидепресантно.

Доказаните научно състав и свойства удостоверяват националният опит в потреблението на дюлята при лекуване на проблеми с дихателните пътища.

Какви лечебни отвари можем да приготвим от скъпия плод? Ето няколко оферти.

 Семски от дюла

Отвара от кори и сърцевини от дюли

Съставки:

кори и сърцевини (със семките) от 1 кг. дюли

вода - 1.5 литра

захар - 7 супени лъжици (или на вкус)

сок от половин лимон

Приготвяне:

Изсипете корите и сърцевините във водата (за предпочитане в емайлирана тенджера), в случай че желаете, можете да добавите филийки дюли, по този начин отварата ще бъде по-ароматна, само че цялата стойност и изгода е в кората и в сърцевината. Особено добре е, в случай че семената в сърцевината са заобиколени от восък, колкото повече е, толкоз по-добре. Довежда се до шупване на мощен огън. След това намалете котлона, покрийте с похлупак и варете за 45 минути. Прецедете и прибавете захарта и лимоновия сок. Пийте като чай, за предпочитане по-топло.

Отварата от дюля можете да разнообразите, като добавите и ябълки, употребявате задачите плодове на дюлите, замените захарта с небет шекер или мед. Ако добавяте мед, е значимо това да стане откакто отварата поизстине, с цел да резервира скъпите си качества. Можете да добавите и някои билки, като няколко листа индрише или 1-2 супени лъжици босилек или мащерка. Количеството запарка е задоволително за еднодневен банкет, разграничен на равни шпации денем. Можете да приготвяте отварата и в по-малко количество за еднократен банкет, като спазвате пропорциите.

 Отвара от дюла

Отвара от плода на дюлята за ангина и кашлица

Съставки:

дюля – 1 бр.

вода – 250 мл

Приготвяне:

Кипнете водата и сложете дюлята (без сърцевината), нарязана на дребни късчета. Варете 5 минути. Свалете от котлона и запарете под похлупак за към половин час. Приемайте прецедената запарка на 3 равни елементи денем. За деца може да давате по 1 супена лъжица няколко пъти денем.

 Сироп за кашлица от дюла Снимка: Sonya Simeonova

Сироп за кашлица с дюли и орехи

Съставки:

дюли – 2 бр.

орехи – 3 бр. цели

вода – 1.5 л

захар или мед – по желание

Приготвяне:

Дюлите се измиват добре и де нарязват на късчета, като се оставят кората и сърцевината. Орехите се измиват и се начупват – употребяват се с черупките. Слагат се се дружно с водата на котлона и след завиране се вари 15 минути. След като изстине, се прецежда. Можете да подсладите на усет. Количеството се изпива за деня на равни елементи и шпации от време.

Чай от семена от дюля за болно гърло и кашлица

Съставки:

вода – 300 мл

семена от дюля – 1 ч.л.

Приготвяне:

Кипнете водата и залейте семената. Запарете под похлупак за 1 час и прецедете. Получава се слузеста течност. Пийте по 1 кафена чашка, 3 пъти дневно преди хранене. Слузта от семената обгръща и успокоява раздразненото гърло, предизвиква отхрачването.

 желе от дюла

Желе от дюля за кашлица и болно гърло

Съставки:

дюли – 2-3 бр.

вода – 250 милилитра

мед – 1 с.л. (или захар)

Приготвяне:

За лекарството ще ни трябват сърцевините със семките на 2 огромни или 3 дребни дюли. Кипнете водата и сложете нарязаните сърцевини. Варете до момента в който се сгъсти като желе. Ако употребявате мед го прибавете откакто желето поизстине. Захарта се прибавя до момента в който е горещо. Особено уместно за деца – дава се по 1 супена лъжица при припадък на кашлица.

Традиционен сироп за отхрачване

Съставки:

дюли – 1-2 бр.

ментови лукчета – 6 бр.

локум – 6 бр. обикновен

индрише – 6 пресни листа

орехи – 2-3 бр. цели

лук – 1 глава с люспите

вода – 1 л

Приготвяне:

Измиваме добре дюлите, ще ни трябват корите и сърцевината – нарязваме на части. Нарязваме локума. Измиваме лука и нарязваме на 4 без да махаме люспите. Орехите измиваме и счукваме леко, ще са нужни и черупките. Слагаме всички съставки в тенджера на котлона и след завиране варим 15 минути на мощен огън. След това варим на слаб огън, до момента в който локумът и лукчетата се разтопят. След изстудяване се прецежда. Приема се по половин чаша 3-4 пъти дневно. За дребни деца може да се дава по 1-2 супени лъжици.

Рецептата има доста вариации: може да се подготви без лук, да се добави ябълка или вместо локум да се употребява небет шекер, захар или мед. Някои прибавят и отхрачващи билки, а други не подслаждат отварата.

Общи рекомендации

Не забравяйте преди подготвяне на лечебните отвари усърдно да измиете дюлите от мъха по кората. Не използвайте потъмнели, наядени и нагнили плодове.

Не поглъщайте, дъвчете и не нарушавайте целостта на обвивката на семената на дюлите! Ядката съдържа цианид на водорода, който в дребни количества не е нездравословен, само че в огромни става токсичен.

Ако употребявате мед, обърнете внимание на налични алергии и в никакъв случай не слагайте мед в горещи течности – единствено в топли!

Ако употребявате билки, обърнете внимание на действието им, дали имат странични резултати и дали нямате алергия към тях.

Особено деликатни би трябвало да бъдете, в случай че приготвяте отвари и домашни илачи за дребни деца. Препоръчително е да споделите с вашия педиатър желанията си и да поискате неговото мнение. Започнете със напълно дребна доза и наблюдавайте реакциите на детето – общо положение, алергия и прочие. След като се уверите, че няма странични резултати, продължете с лекуването.

При всички случаи помнете, че самолечението може да бъде рисково. При тежки и продължителни положения потърсете доктор!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР