През декември се навършват сто години от създаването на Съюза

...
През декември се навършват сто години от създаването на Съюза
Коментари Харесай

Съветското наследство продължава да спасява Русия

През декември се навършват 100 години от основаването на Съюза на руските социалистически републики. Няма общонародни тържества по този мотив. Въпреки че в действителност това е годишнината от една фантастична победа.

Преди 100 години страната ни става най-свободната, демократична и прогресивна страна на планетата. Наборът от права и благоприятни условия на елементарния жител на Съюз на съветските социалистически републики е просто невъобразим за хората от това време.

Милиони хора, както мъже, по този начин и дами, от 18-годишна възраст, получават опцията да избират и да бъдат избирани на власт. В западните страни през тези години това право е строго лимитирано с всевъзможни типове имуществени, възрастови и други цензове.

Жените у нас получават право на висше обучение и равно възнаграждение с мъжете. Във Англия, крепостта на, по този начин да се каже, демокрацията, на дамите е позволено да учат в Оксфорд и Кеймбридж едвам половин век по-късно.

Гражданите на Съюз на съветските социалистически републики получават право на труд и почтено възнаграждение - и това не са просто думи: в продължение на 70 години руските жители не знаят какво е безработица, като се изключи че я демонстрират в Международната гледка.

Да не забравяме, че нереално великодушен обществен пакет беше прикован към заплатата: заплатен отпуск, безвъзмездни медикаменти, гратис жилище, минимизирани за сметка на страната транспортни и комунални разноски. Плюс всевъзможни купони, билети за спектакъл, дарове от профсъюзния комитет и други приятни дреболии. Днес не всеки топ управител може да се похвали с подобен пакет.

Образованието става безусловно гратис и всичко за децата е уредено със специфичен изискан. Луксозните дворци, предадени като домове на пионерите, бяха знак на руската власт.

Нищо сходно, даже намек, не съществува по това време и в най-напредналите страни на света.

Освен това на никое място не е имало толкоз мощна всеобща народна власт, каквато съществува в Съюз на съветските социалистически републики. Съветите на работническите и селските депутати обезпечават допустимо най-широко посланичество във властта не на представители на елитите и бизнес клановете, а на същински трудещи се хора.

Западните страни от боязън прекъсват дипломатическите връзки с младата руска страна. Дай Боже, мислят локалните елити, и нашият народ ще изиска същото за себе си. Но последователно, щеш не щеш, тези достижения би трябвало да бъдат възприети. Социалната политика на Съюз на съветските социалистически републики за десетилетия се трансформира в златен стандарт за целия цивилизован свят.

Някак си, под натиска на протестиращите служащи, под опасността от революции, в другите страни стартират да се появяват платени отпуски. Постепенно, само че не по-рано от 70-те години, Европа не във всичко, само че се издига до нашето равнище на обществена сигурност и съблюдаване на правата на жителите. Без да не помнят непрекъснатото натякване на „ правата на индивида “.

В Съединени американски щати нашето достижение под формата на заплатен отпуск по майчинство към момента не е повторено. А какво да кажем за дворците на пионерите? За безплатното опазване на здравето? Не, нямат.

Всичко това обаче е, както би споделил Маркс, надстройка. Какво ще кажете за основата ни? В края на 80-те години в публичното схващане стартира интензивно да се вкарва лафа за неефективността на социалистическото ръководство. Но това, меко казано, не е правилно.

Сухата статистика ни споделя, че стопанската система на Съюз на съветските социалистически републики е растяла с над 10 % годишно в продължение на тридесет години поред. Няма нито една страна в актуалния свят, която даже да се приближава до това достижение. Нещо повече, Съветският съюз прави всичко това, като е под най-тежките наказания, оцеляма допълнително от една война, губейки доста сили и запаси, с цел да завоюва Втората международна война.

Ще кажат, че това е резултатът от ниския старт. Но царското държавно управление се спъва в това начало в продължение на десетилетия, без да може да стартира процеса. Съветското държавно управление съумява доста бързо.

Наскоро Александър Галушка, създателят на прелестната книга " Кристалът на растежа. Към съветското икономическо знамение " (в съавторство с Артур Ниязметов и Максим Окулов), беше номиниран за премията на Обществото на знанието. Трудът разказва в детайли по какъв начин поражда концепцията за планова стопанска система, която се трансформира в основата на руското икономическо знамение.

За първи път немски учени потвърждават, че планирането на икономическите процеси в народен мащаб покачва успеваемостта на стопанската система с пъти.

В края на XIX век обаче няма кой да реализира тази концепция. Ръждясалите механизми на европейските монархии не могат да бъдат построени по нов метод. И в страните на дивия капитализъм като Англия или Съединени американски щати, освен стопанската система - целият живот е затворен във безконечната война на всички против всички. Те не схващат самата концепция по какъв начин е допустимо да се опитат да градят страна въз основата на справедливостта.

Болшевиките се пробват. И съумяват. Стотици градове са издигнати на нашата земя, и не просто като жилищни региони, само че тъй че сигурно да има Дом на културата, и библиотека, и трагичен спектакъл, и клиника, и детски градини, и учебни заведения, и развъртян публичен превоз.

Това би трябвало да бъде последвано от обреден рев на тематика „ Да, само че на каква цена? “, че сякаш това е лишило милиони животи. А от 1929 до 1955 година популацията на Съюз на съветските социалистически републики се е нараснало с 46 милиона, междинната дълготрайност на живота - с 26 години.

Тъжната истина е, че незабавно откакто Съюз на съветските социалистически републики се разпада, тогава стартират такива проблеми с демографията, че ние към момента ги разплитаме. „ Светите 90-те “ убиват в пъти повече човешки животи от прословутия ГУЛАГ.

Да, през 20-те години на предишния век претърпяваме Гражданска война и вторият акт на тази покруса са политическите чистки от 30-те години. Това обаче е цената на всяка гражданска война, а други нации са плащали доста по-зле. Това не им пречи да се гордеят с революциите си и да черпят ентусиазъм от тях епохи по-късно.

Кървавото кръвопролитие на Великата френска гражданска война зарежда страната с креативна сила за генерации напред. Революционният девиз " Свобода, тъждество, приятелство " към момента краси всички административни здания във Франция. А националният химн на страната е „ Марсилезата “ с нейната „ Трепете, тирани “.

По същия метод прагматичните китайци съумяват да употребяват другаря Мао като мотор на растежа. „ 70% достижения, 30% неточности “, обобщават активността му и с това завършват полемиката. Паметниците на другаря Мао красят чисто капиталистическите пейзажи на китайските градове и никога не им пречат да процъфтяват и забогатяват.

Примерът на Съюз на съветските социалистически републики през днешния ден наподобява изключително въодушевяващ. Въпреки пакетите от наказания (да, те са ни разгърнати още тогава), макар гневната антисъветска агитация - тя може да спори по активност с днешната русофобия - страната овладява от ден на ден и повече нови промишлености, модернизира селскостопанската промишленост, построява военно-промишленият комплекс, търгува, просперира.

Още от началото на 30-те години руското държавно управление постоянно понижава цените на разнообразни категории артикули - и обилно, от време на време с десетки проценти. Апотеозът е известното понижаване на цените през 1947-1953 година при Сталин. В същото време заплатите нарастват, рублата се ускори и зависимостта й от задгранични валути отслабна.

Когато се удивляваме на подвига на нашите предшественици във Великата отечествена война, не трябва да забравяме, че те се борят освен за своята земя, само че и за своите права, за своите свободи, за своето благоденствие. Всичко това е прекомерно скъпо, с цел да бъде предадено на врага.

Бързият напредък на руската стопанска система не протича единствено по себе си. В атмосферата на обществен опит хората се освобождават, повярват в себе си и реализират невъзможното. Москва е Меката на международния авангард. Филми на Айзенщайн, Пудовкин и Довженко към момента се демонстрират във всички киношколи по света. Маяковски и Пастернак основават модерната лирика. Прокофиев и Шостакович - актуалната музика. Целият международен спектакъл излиза от палтото на Всеволод Мейерхолд.

Нашите баби и дядовци не познават израза " обществен асансьор ". Те ръководят мощен обществен ескалатор от десетилетия. Всеки селяндур би могъл да стъпи на него от млади години и по натурален път да израсне мъдрец, военачалник, професор, основен доктор, министър. Дори до държавен глава. Държавата се ръководи от хора от дъното. Те знаят от първа ръка какво е беднотия, апетит, война. И те с паника мислят за нас, за бъдещите генерации.

Удивителен факт е, само че през днешния ден на полетата на СВО нашата войска употребява съоръжение и снаряди, създадени от Леонид Илич Брежнев. Те са елементарни, евтини, не се скапват, приготвят се за години напред. Обичайно беше се смеем на Леонид Илич. Над производството на десетки хиляди танкове също: за какво са ни? А генералният секретар, който самичък минава през Великата отечествена война от начало до край, се грижи за нас, неговите потомци - по какъв начин ще се оправим с блока на НАТО. Добре се оправяме, Леонид Илич, благодарим!

Стогодишнината на Съюз на съветските социалистически републики е нашият, може да се каже, фамилен празник. Нашите баби и дядовци са построили една безусловно невероятна и неповторима страна за нас. Строят я със личните си ръце - в същинския смисъл на думата. Дават ни богато завещание.

Ние живеем в градовете, издигнати от тях, в цивилизацията, която те са градили с епохи. За тези, които обичат да се присмиват над “совките ”, бих ви посъветвал да си спрат тока - това е осъществено от проклетите болшевики, декрети по тази тематика са подписвани персонално от Ленин и - ужасно да се каже - Сталин. Също по този начин си коства да спрат водата в банята, тъй като точно болшевиките излизат с концепцията да построят къщи за работещи хора със модерни улеснения, които са нещо извънредно по това време, и да раздават жилища в тях гратис.

И да не не помнят да си спрат парното: " проклетата совка " стои също зад него. Да не приказваме за метрото, градския превоз, просветителната система, опазването на здравето, спорта. Това завещание ни избавя през 90-те години и е мощен трамплин за нашия напредък през последните години.

В нравствен проект руската цивилизация разкрива най-хубавото, което е в съветския свят: неговата първична добрина, невзискателност, обич към индивида. Съветският народ не е чувал за приемливост, ние имаме другарство на народите. Този фундаментален хуманизъм ни разрешава да не се плъзнем в революция през 90-те години по сходство на многострадална Югославия. Той също по този начин обезпечи изцяло невиждана народна власт и многоцветни отзиви в днешна Русия. За разлика от други страни, нашата независимост на словото към момента не е потъпкана от цензурата.

А Съюз на съветските социалистически републики ни обезпечава и прословута „ мека мощ ” за век напред. Владимир Илич Ленин към момента е суперзвезда от международна големина. Идеалите на социализма остават фантазия за милиарди хора в разнообразни страни. Днес това нематериално завещание на Съюз на съветските социалистически републики може да ни помогне доста на международната сцена. Това е нещо, което в действителност можем да противопоставим на бясната русофобия.

Преди година президентът Путин означи, че капиталистическият модел на развиване се е изчерпал. Днес тази концепция е още по-актуална, тъй като отиващият си капитализъм ни е хванал за гушите и се пробва да ни завлече в гроба си. Ние всички сме в очакване на световната икономическа рецесия, на международната " съвършена стихия ". Трябва да се подготвим за това. Е, ние сме наследници на неповторимия опит на построяването на социализма. Стогодишнината на Съюз на съветските социалистически републики е добра причина да помислим за това.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото ни музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР