През декември предстоят няколко последни за годината астрономически явления, които

...
През декември предстоят няколко последни за годината астрономически явления, които
Коментари Харесай

Луната закрива Уран и Марс в първите дни на декември

През декември предстоят няколко последни за годината астрономически феномени, които ще могат да се следят от нашата страна. Първите от тях са две окултации (закривания) на планети от Луната. Това сподели за Българска телеграфна агенция Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при Българска академия на науките и катедра „ Астрономия “ при СУ „ Св. Климент Охридски “.

Специалистът добави, че следенето на закриването на планети от Луната е предизвикателство за феновете астрономи поради лимитираните благоприятни условия за наблюдаване.  „ Макар да се случват относително постоянно – един път или няколко пъти всяка година, в продължение на едно десетилетие се броят на пръсти случаите, когато можем комфортно да следим закриване на планета от Луната – на фона на мрачно небе и задоволително високо над хоризонта. От огромно значение са също географската широчина, на която се намира наблюдаващия и яркостта на закриваната планета. Окултациите на слабите планети Уран и Нептун са сложни за наблюдаване, изключително при цялостна Луна ”, уточни Маркишки. 

Физикът разясни, че сходно на слънчевите затъмнения, основните моменти от една планетна окултация са така наречен контакти – моментите, в които контурите на закриваната планета и на Луната очевидно се " допират ". " Обикновено окултациите се следят през телескоп с нарастване до няколкостотин пъти, при каквито елементарно можем да засечем момента на първия контакт – когато дискът на планетата очевидно " допира " извън контура на лунния диск. Възможни са случаи, при които Луната закрива планетата с осветената или с тъмната си страна – съгласно лунната фаза по време на явлението. Секунди по-късно идва момента на втория контакт – когато планетата напълно се скрива зад Луната ", сподели Маркишки. 
Най-трудно е засичането на трети контакт, за чието наблюдаване телескопът би трябвало авансово да се насочи към края на лунния диск, от който се чака планетата да стартира да се появява иззад Луната. Четвъртият контакт е моментът, в който планетата очевидно се „ откъсва “ от контура на лунния диск. 

На 5 декември вечерта Луната ще закрие планетата Уран с тясната си, оставаща в сянка страна на своя диск. Наблюденията ще бъдат затруднени заради огромната разлика в яркостта на Луната и на Уран, предизвестява Маркишки. „ Поради това потреблението на телескоп е наложително, още повече, че Уран ще бъде с забележим диаметър единствено 3.6 дъгови секунди. За Астрономическата обсерватория на СУ „ Св. Климент Охридски “ началото на закриването (първи контакт) ще бъде в 18:23:35 ч. българско време. Около 7,5 секунди по-късно Уран ще бъде към този момент напълно закрит (втори контакт). Началото на откриването на планетата (трети контакт) ще бъде към 19:30:45 ч. Около 7.5 секунди по-късно Уран ще бъде открит напълно (четвърти контакт). За НАОП-Варна началото на явлението ще бъде към 18:26:34 ч., а третият контакт – към 19:36:32 ч. ”, посочи Маркишки. Той е създател на станалото към този момент обичайно гратис издание " Гид на фена астроном " на катедра " Астрономия " към Физическия факултет на Софийски университет " Св.Климент Охридски ".

На 8 декември рано сутринта Луната ще закрие планетата Марс.  Маркишки сподели, че явлението ще се следи ниско над западния небосвод.

" Окултацията ще се случи сега на така наречен противостояние на Марс – когато планетата се следи в посока, противоположна на тази към Слънцето. Също тогава Марс ще бъде най-близо до Земята, заради което ще бъде ослепителен и с забележим диаметър 17 дъгови секунди. Луната ще бъде цялостна, в съзвездието Бик (Телец). Макар че явлението ще се случи на фона на към този момент изсветляващото небе, яркият Марс ще може да се забележи до Луната към 07 ч. през бинокъл или с фотоапарат с телеобектив.

За Астрономическата обсерватория на СУ „ Св. Климент Охридски “ явлението ще стартира в 07:11:30 ч. Марс ще се скрие напълно зад Луната в 07:12:01 ч. (втори контакт). Откриването на Червената планета ще стартира в 08:03:17 ч. (трети контакт), а в 08:03:45 ч. тя ще бъде към този момент напълно открита. В края на явлението обаче Луната и Марс ще залязват за София, а Слънцето ще бъде към този момент изгряло. Поради това краят на окултацията няма да може да се следи от България. За Народната астрономическа обсерватория и планетариум „ Николай Коперник “- Варна началото на закриването (първи контакт) ще бъде в 07:09:39 ч. В 07:10:09 ч. Марс ще бъде към този момент напълно закрит от Луната (втори контакт). Луната ще залезе за Варна в 07:49 ч. ”, посочи експертът.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР