През декември 43% от анкетираните изразяват одобрение към работата на

...
През декември 43% от анкетираните изразяват одобрение към работата на
Коментари Харесай

При избори днес четири партии влизат в парламента

През декември 43% от интервюираните показват утвърждение към работата на държавното управление на ГЕРБ и Обединени патриоти, като пред август утвърждението към работата на Министерски съвет е било 42%. Показателите се резервират устойчиви с лека наклонност за покачване.

Това демонстрират резултатите от регулярното телефонно експресно изследване на организация " Барометър България " в интервала 14-18 декември. Въпросът, заложен на интервюираните, е " Одобрявате ли работата на държавното управление през шестте месеца на ръководството му? ".

45% от запитаните през декември изричат отрицание, като през август процентът на отрицание е бил 48%. 12% са без мнение през декември, при 10% при изследването от месец август.

Като цяло, доверието в работата на българското държавно управление леко се покачва. Неодобрението към него понижава са сметка на гласоподавателите, които не показват мнение дали утвърждават или не работата на кабинета.

През декември министър-председателят и заместниците му резервират равнищата на утвърждение по отношение на август съвсем без смяна.

Министър-председателят Бойко Борисов резервира позицията си с най-голям рейтинг измежду представителите на кабинета с резистентен % на утвърждение 35%. Като втора рейтингова политическа фигура обичайно се откроява вицепремиерът Красимир Каракачанов. Доверието към него нараства с 2%, а към вицепремиера Екатерина Захариева - с 1%. 32% от интервюираните имат доверие в работата на Каракачанов, а 26% - в Захариева. Вицепремиерите Валери Симеонов и Томислав Дончев се одобрявани надлежно от 12 и 27%.

Резултатите от отговорите на интервюираните на въпроса " Ако изборите за Народно заседание се организират в този момент, за кого бихте дали своят вот? " демонстрират, че в сегашния миг четири обединения биха минали 4-процентната преграда за влизане в Народното събрание.

Ако изборите бяха през днешния ден, за ГЕРБ биха дали своят вот 26,2%, за Българска социалистическа партия, 20,2%, за Оперативна програма -5,9%, за Движение за права и свободи - 4,6%, " Воля " - 1,6%. За други партии биха дали своят вот 7,1%, а 8,3% декларират, че не поддържат никого. Твърдо няма да гласоподават 26,1% от интервюираните.

ГЕРБ резервират позициите си на водеща политическа мощ, като разликата с втората групировка Българска социалистическа партия е 6%. Трета политическа мощ е обединението Обединени патриоти, като след нея се подрежда Движение за права и свободи.

При по този начин изразените от респондентите настройки за гласоподаване на парламентарни избори партия " Воля " остава под бариерата за влизане в Народното събрание.

Моментната картина към декември 2017 за настройките на гласоподаване за парламент прилича отразеното при проучването на " Барометър България " в средата на месец май. Тогава интервюираните още веднъж биха излъчили единствено четири партии в Народното събрание, като първа политическа мощ би била ГЕРБ, втора - Българска социалистическа партия, Обединени патриоти и последна - Движение за права и свободи.

Нагласите на българските гласоподаватели в интервала след парламентарните избори от март 2017 и съставянето на държавно управление (май 2017) до в този момент наподобяват устойчиви във връзка с заявените настройки за гласувани и доверието в кабинета " Борисов " 3.

Обявеният от опозицията избор на съмнение, който следва през януари 2018 година, чисто математически не би могъл да бъде сполучлив предвид на разпределението на броя депутати в Четиридесет и четвъртото национално заседание. Ако се случи минималната възможност да падне държавното управление и да има нови избори, то по по този начин дадените поръчки от интервюираните български гласоподаватели, обстановката с разпределението на силите в идващ парламент би била много идентична с актуалната.

Данните сочат, че гласоподавателите на партиите в ръководството стоят зад своите желания от последните избори. Това е и базата в електоралните настройки, осигуряваща непоклатимост на държавната коалиция ГЕРБ - Обединени патриоти. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР