През декември 2021 г., преди пускането в експлоатацията на железопътната

...
През декември 2021 г., преди пускането в експлоатацията на железопътната
Коментари Харесай

Визията на Си Дзинпин за общо развитие

През декември 2021 година, преди стартирането в употребата на железопътната линия сред Китай и Лаос, китайският ръководител Си Дзинпин получи писмо от девет лаоски студенти, учещи жп технологии в Шанхай. В него те написаха: „ Най-модерната жп линия влезе в Лаос от Китай, само че също влезе в сърцата на всеки от нас “.

През 2013 година Си Дзинпин предложи самодейността „ Един пояс, веднъж “ и от този момент насам нейното създаване реализира обилни резултати. Благодарение на нея Кения се снабди с първата си модерна железопътна линия, в Малдивите бе издигнат първият в страната мост през морето, Беларус откри лична промишленост за автомобилно произвеждане, гръцкото пристанище Пирея се възвръща, а сръбският стоманодобивен цех „ Смедерево “ се развива след предходните компликации, които изпитваше.

„ С всеки минал ден Китай се придвижва все по-близо към центъра на международната сцена. Страната ни има способността и отговорността да играе по-голяма роля в световните действия, да способства дружно повече за разрешаване на проблемите пред света “, съобщи Си Дзинпин, обрисувайки задачата и отговорностите на Пекин в актуалния свят.



През ноември 2022 година китайският водач взе присъединяване в срещата на върха на Г-20 и неофициалната среща на АТИС в Тайланд. Там той имаше диалози с повече от 20 държавни глави и ръководители на интернационалните организации, пред които за следващ път показа визията си за интернационалните връзки от нов вид, отхвърлящи закона на джунглата, правото на мощния и играта с нулев резултат.

През последното десетилетие Си Дзинпин организира над 40 срещи с съветския си сътрудник Владимир Путин, поддържаше стеснен контакт с всички президенти на Съединени американски щати и ръководителите на огромните европейски страни, насърчавайки ги към съгласуваност и съдействие сред огромните сили и построяването на обща рамка на постоянни и уравновесени връзки посред им.

По негова самодейност бе свикана в Китай и първата конференция, отдадена на дипломацията към прилежащите страни, като в същото време той посети всяка една от тях, казвайки, че „ положителният комшия е по-скъп и от злато “. Във визията на Си Дзинпин прилежащите на Китай региони са основни за неговото развиване и разцвет.

За разрастващите се страни в Африка, Близкия изток, Латинска Америка и Океания е ясно, че Китай гради връзките си с тях въз основата на уважението, справедливостта и устрема към общо развиване. „ Мнозинството разрастващи се страни са естествени съдружници на Китай в интернационалните действия “, „ Гласът на Китай в Организация на обединените нации постоянно ще принадлежи на разрастващите се страни “… Тези думи на Си Дзинпин по разнообразни мотиви демонстрират, че Китай постоянно е подготвен да брани ползите на развиващия се свят.



За китайския водач „ мирът, другарството и хармонията са полезности, които китайската нация пази и предава от хилядолетия “, а „ историята ни е посочила, че когато светът е добре, Китай също е добре, и назад – в случай че Китай е добре, светът ще бъде по-добре “, демонстрирайки логиката, по която би трябвало да се гради новият вид интернационалните връзки.

През декември 2015 година на Форума за съдействието сред Китай и Африка в Йоханесбург Си Дзинпин уточни главната причина за дългогодишните положителни връзки: „ Двете страни постоянно са се отнасяли една към друга като към равна, с откровеност и работейки за общата изгода и развиване “. В отговор, 90-годишният президент на Зимбабве Роберт Мугабе сподели: „ В предишното колонизаторите донесоха бедствия в Африка, в този момент Китай носи нов живот на континента. И наследниците на тогавашните колонизатори е добре да чуят думите на Си Дзинпин “.

През 1985 година Си Дзинпин, тогава партиен секретар на окръг Джъндин в провинция Хъбей, води делегация на посещаване в Съединените щати, с цел да проучат локалния модел на земеделие. По време на тази аудиенция той прекарва няколко дни в дома на семейство Дворчак от дребното градче Маскатин, Айова. През 2012 година Си още веднъж посети Съединените щати, към този момент като заместник-председателя на Китай, и отиде особено в Маскатин да се срещне със старите си домакини. „ Питаха ме за какво желая да вървя в Айова? Защото за мен Айова съставлява Съединените щати “, бяха неговите думи тогава.

Времето лети, само че то не трансформира отношението на Си Дзинпин към неговите остарели другари. През 2015 година, без значение интензивната стратегия, китайският водач и брачната половинка му Пън Лиюен отделиха време да се срещнат още веднъж семейство Дворчек. През 2022 година китайският водач отговори на писмо на госпожа Ланти, една от уредниците на визитата му в Айова, благодарейки ѝ за напъните да предизвиква другарството сред двата народа. 

При визитите си в чужбина Си Дзинпин поддържа връзка с елементарни хора и се интересува от техния живот и нещата, които ги вълнуват.



През юни 2013 година той посети ферма за кафе в Коста Рика и беседва със притежателя. „ Работил съм на село седем години и храня топли усеща към елементарните хора “, бяха думите, с които Си Дзинпин стартира диалога с мъжа и които отстранена дистанцията посред им.

„ Взаимното опознаване и схващане е основа за развиване на връзките сред страните. Колкото по-добре се познаваме и разбираме, толкоз е по-здрава ще е основата за съдействие “, изяснява значимостта от обмена китайският ръководител.

В лекция пред студенти и преподаватели от университета „ Назарбаев “ Си Дзинпин описа историята на Руслан, казахстански студент, който подари кръв в Китай, при визитата си в Тасмания той посети особено фамилията на някогашния губернатор Бейкън, с който са се срещнали от дълго време в провинция Фудзиен, отговори на писмо на италиански учители и възпитаници, насърчавайки ги да бъдат „ Марко Поло през новата ера “.

 „ Обикалянето по целия свят не е елементарно, само че изгодата е, че приятелите става от ден на ден “. През миналите 10 години ръководителят Си Дзинпин направи повече от 40 визити в над 70 страни от петте континента, взе участие в голям брой многостранни дипломатически събития, срещна се със стотици гостуващите в Китай непознати политици и поддържа необятни контакти с представители на най-различни публични кръгове. И както обича да споделя: „ Нашите другари са по целия свят “.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР